Günlük yaşantımızın vazgeçilmez parçalarından biri olan ve aynı havayı solduğumuz, bazen hor görüp bazen de sevdiğimiz hayvanlar aslında çocuğun gelişime, sosyalleşmesine ve gelecekte sağlıklı birey olmasına yardımcı oluyor. Özellikle çocukların ahlaki, sosyal ve duygusal gelişmelerinde büyük etkisi olan hayvanlar, çocukların bencil olmalarını önlerken daha paylaşımcı bir kişi haline de dönüştürüyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Veterinerlik İşleri ve Mezbahalar Şube Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Erkan Aksu, evcil hayvanların çocuk gelişimi üzerindeki etki ile sağladığı faydalarla ilgili Manşet Gazetesi’ne bilgilendirmelerde bulundu. Başka canlılar ile iletişim halinde olan çocukların sadece kendilerini değerli görme özelliğini yitirdiğini ve bunun akabinde empati yeteneği kazandığını anlatan Aksu, hayvan sevgisinin çocukların şiddete eğilmesini engellediğini vurguladı.

DEPRESYON RİSKİNİ ORTADAN KALDIRIYOR
Yapılan araştırmalara göre hayvan sahiplerinin depresyona yakalanma risklerinin evcil hayvanı olmayanlara göre daha az olduğunun bilgisini veren Aksu, “Bu bakımdan hayvan sevgisi çocuklarımızın ruhsal yönden daha güçlü ve dirençli olmalarını sağlıyor. Evcil hayvanlarla oynayan ve iletişim halinde olan çocuklarda özellikle serotonin hormonunun daha fazla salgılandığı ve bunun da çocuklarda rahatlık ve neşenin kaynağı olduğu biliniyor” şeklinde konuştu.

HOŞGÖRÜ AŞILIYOR
Yine hayvan sevgisinin çocuklara hoşgörüyü aşıladığını ve böylece daha iyi bir birey olmasına yardımcı olduğunu kaydeden Aksu, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Hayvan sevgisinin çocuklar üzerindeki bir diğer önemli etkisi de paylaşmayı öğretmesidir. Hayvanlarla kurulan bağın birçok davranış bilimci tarafından sevgiyi tetiklediği, çocuklardaki arkadaşlık duygusunu geliştirdiği ve en önemlisi de çocuklara hoşgörüyü aşıladığı bildirilmektedir. Çocukların daha hoşgörülü ve vicdanlı olmasını pekiştiren hayvan sevgisi; çocukların şiddete eğiliminin önüne geçer. Çocuklarımızın hayvanlardan da öğrenebileceği şeylerin olduğunu belirten uzmanlar, evde veya dışarıda hayvanlarla iletişim halinde olan çocukların ileriki yıllarda arkadaşlarına, ebeveynlerine ve yaşlılara karşı olumlu davranışlar sergilediğini ve çabuk öfkelenen veya mızmızlık yapan çocukların bu davranışlarının evde beslenen bir hayvanla en az seviyeye indiği belirtiliyor.”

PAYLAŞIMCI YAPARAK, EMPATİ KURMAYI SAĞLIYOR
Hayvanların kişileri paylaşımcı yaptığını ve empati kurma yeteneği kazandırdığına dikkat çeken Aksu, “Tarihimize baktığımız zaman sokak hayvanları hiçbir zaman dışlanmamış ve günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Birlikte yaşadığımız ve aynı ortamı paylaştığımız yakın dostlarımız olan hayvanların çocukların gelişimdeki rolü oldukça önemlidir. Çocuklarımızın ahlaki, sosyal ve duygusal gelişmelerinde önemli rol oynayan hayvan sevgisi; çocukların bencil olmalarının önüne geçerek, onların daha paylaşımcı ve empati yeteneklerini kullanabilen bireylere dönüştürüyor. Başka canlılarla iletişim halinde olan çocukların sadece kendilerini değerli görme özellikleri gittikçe köreliyor ve etrafındakilerin de en az kendileri kadar değerli olduklarını fark etmelerini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

GÜVENDE OLMA HİSSİ, ŞEFKAT, SADAKAT VE DÜRÜSTLÜK…
Aksu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sağlık açısından bakıldığında çocukluk çağında büyüdüğü ortamda hayvan olan bireylerin alerjiye karşı direnç geliştirdiği kedi ve köpeklerin çocukların ruhsal gelişimi ve ruh sağlığı üzerine tedavi edici özellikleri olduğu ve köpeklerin dostluk, güvende olma hissi, şefkat, sadakat ve dürüstlük hissi verdiği; kedilerin de aynı şekilde sevgiye verdikleri tepkilerle çocuklarımıza senin yanındayım hissi verdiği bilinmektedir.”

Haber: Emre AKKIŞ


 


 

Editör: Mahmut Beyaz