Kahramanmaraş’ın merkezinde küçük bir iş yeri olan Sevim Karadaş, Köy Ekmeği, Bazlama, Gözleme yaparak vatandaşlara hizmet veriyor. Kendi çabalarıyla açtığı iş yerinde gelen müşterilere yaptığı leziz köy ekmeğini sunarak kaliteyi daha üst seviyelere taşıyan Karadaş, meslekte yeni olmasına rağmen şimdiden adından söz ettirmeyi başardı. Kahramanmaraş’ta ev ekmeği sofraların vazgeçilmezi arasında ilk sırasını alıyor diyen Sevim Karadaş, Kendi çabalarıyla açtığı iş yerini, bugünlere hep kendi çabalarıyla getirdiğini, hiç kimseden destek almadığını ifade etti.

Köy ekmeğine rağbet çok fazla”

Yaptıkları köy ekmeğinin müşteriler tarafından çok beğenildiğini belirten Karadaş “ Köy ekmeğinin yanında bazlama, gözleme, köy kahvaltısı, yağlı ballı, içli köfte ve mantı çeşitlerimizi Kahramanmaraş halkına sunuyoruz. Çeşitlerimizde beyaz un kullanmıyoruz. Kepekli organik un kullanıyoruz. Daha yumuşak daha lezzetli oluyor. Bir defa gelen tadını, lezzetini beğenen iş yerimize sürekli geliyor ve daimi müşterimiz oluyor. Belirli bir kitlemiz oluşmuş oluyor, siparişlerimizi eksiksiz şekilde yerine getirmeye çalışıyorum. Şeker hastalarına kepekli un daha iyi geldiği için köy ekmeğine daha bir rağbet var.”dedi.

Buraya gelip özlemlerini gideriyorlar”

Köy hayatından uzaklaşamayan ve halen köy hayatına özlem duyan insanlar var diyen Karadaş, “Günümüzde apartman hayatı, köy yaşantısından uzaklaşmalar, insanları bu tür doğal yaşamdan uzaklaştırdı. Önceleri müstakil evde oturanlar vardı, kendi ev avlularında odun ateşinde ekmek yaparlardı, gözleme yaparlardı ve çok lezzetli olurdu. Buraya gelip özlemlerini giderenler oluyor. Köy ekmeği almaya gelenler kendileri yaptığımız köy ekmeğine bakıyor, beğeniyorlar ve alıyorlar. Daha sonraları daimi müşterimiz oluyor ve sipariş vermeye başlıyorlar” ifadesini kullandı.

Orta yaş müşterilerim çok fazla”

Karadaş, “ Yaptığımız köy ekmeyin de hiçbir katkı maddesi yok, tamamen doğal; Un, su ve tuzdan ibaret. Akşamdan hazırlıyoruz ve sabahında hijyenik ortamda pişirilmesini sağlıyoruz. Bu iş emek istiyor, uğraş istiyor. Tabi müşteri memnuniyeti bizde çok önemli. Çeşitlerimizde sıcak olması ve yumuşak olmasına özen gösteriyoruz. İnsanlarda eskiye dair özlemler var. Her gelen müşterimiz benim annem yapıyordu, ninem yapıyordu, odun yanardı kokusu çok güzel kokardı şimdi hiçbir şeyi bulamıyoruz diyorlar. Bu şekilde gelen çok müşterim var. Özellikle gelen orta yaş müşterilerim oluyor. Gençler pek ilgi göstermese de orta yaş gurubu insanlar ekmek yaparken ya da pişirirken, ya da sularken önceden bizde yapardık diye eskiye dair özlemlerini dile getiriyorlar” şeklinde konuştu.

Günlük köy ekmeği almaya geliyorlar”

Eskiye özlem giderek artıyor diyen Karadaş, “Hazır ürünler özlemin artmasına insanların bu tür yerleri bularak doğal olan her şeyi yerinde görerek incelemesine de vesile oluyor. Doğal ürünlerin azalmasıyla birlikte insanlarda hastalıklar artı. Şeker hastalarının buraya gelmesi doğal ürünlerden faydalanmak istemeleri eskiye dair özlemlerini gideriyorlar. Köy ekmeğinin faydalarından bahsetmek gerekirse içinde hiçbir şekilde katkı maddesi yok ve tamamen doğal. Şeker hastaları buraya gelip günlük köy ekmeyi alıyorlar. Orta yaşlı insanlar buraya geliyorlar ve ekmek bizde pişirebilirliyiz diye soruyorlar. Hatta buraya bazlama yemeğe gelenler bazlamasını kendileri pişiriyorlar. Sırf meraktan bilmeseler de pişirmeyi deniyor ve yaksalar da biz pişirdik yaktık deyip yiyorlar kendi yaptıkları bazlamaları ve ekmekleri. Hamur yumağı dökmek, hamuru açmak ve pişirmek emek isteyen bir iş ve çok uğraş gerektiriyor.”dedi.

Eskiye özlemi günümüze taşıyıp insanlara daha faydalı olmak istedim”

Karadaş, “ Ev hanımı olarak şunu söylemek istiyorum. Eskiye özlemi, günümüze taşıyıp, ınsanlara daha faydalı olmak istedim. Bu şekilde bır gayreti olan olursa desteklerim. Evde oturan bayanlara tavsiyem kendi iş yerlerini açsınlar, çünkü bir şeylerle uğraşmak, üretmek, faydalı olmak, başka birine yardımcı olmak çok güzel bir duygu. Boş zaman geçirmek gerçekten çok boş bir işmiş.Çalışmak insana çok şey kazandırıyor.insanları tanıyorsunuz.Ne kadar tanıdım desende farklı oluyor bu şekilde tanımak.isteklerini karşılayınca mutlu oluyorlar, onların mutluluğu sizinde çok mutlu ediyor.Beğendiklerinde teşekkür için arıyorlar.bunlar insana mutluluk varıyor,huzur veriyor.yaptığınız işin karşılığını da güler yüzü alınca insan seviniyor” ifadelerine yer verdi.
Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz