Damaklara destan yazacak kadar büyük mutfak zenginliğiyle, gastronomi alanında ben de varım diyen Kahramanmaraş, tarhanasından kırmızı biberine, yaylalarından gelen mevsimlik taze meyve, sebze ve yayla balı ile keçi sütünden üretilen bembeyaz tereyağına kadar birçok zenginliği bünyesinde barındırıyor. Tarihinin yanı sıra kültürü ve yemekleriyle de oldukça zengin bir kent olarak dikkatleri üzerine çeken Kahramanmaraş’ta, ev hanımların kışlık yiyecek hazırlıkları tüm hızıyla devam ediyor. Hava sıcaklığının 37 dereceyi bulduğu Kahramanmaraş’ta, güneşten faydalanarak kışa hazırlık yapan ev hanımları, biber, kabak ve patlıcan gibi sebzeleri kurutarak kışa hazırlıyor. Uzun yıllardır Kahramanmaraş’ta ev hanımlarının yaptığı kurutmalık sebzeler, hem sokak aralarında müstakil evlerin balkonlarını, hem de baharatçılardaki tezgahları renklendiriyor. İlk olarak tohumlarından arındırılan kurutmalıklar, tek tek ipe dizilerek kurutuluyor. Sebzelerin kuruması ise 3 gün ile bir hafta arasında değişiyor. Eskiden neredeyse her evde yapılan kurutmalıklar, son yıllarda ise yerini hazıra bıraktı. Kahramanmaraş’a gelen kurumuş sebzeler ise genellikle Gaziantep’ten. Kurutmalık sebzelerin satış noktası ise kent merkezindeki Kapalı Çarşı olurken, vatandaşlar ürünlere yoğun ilgi gösteriyor.

YEMEK KÜLTÜRÜMÜZ GÜÇLÜDÜR, DOLMA OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Kurutmalıklar hakkında bilgiler veren Tadım Baharat’dan Ahmet Taşçı, özellikle gurbetçilerin dönüş zamanı olduğunu ve onların alışveriş yaptığını söyledi. Kurutmalık almanın kış ayların hem cebe hem de damaklara iyi geldiğini belirten Taşçı, “Şuan da yaz sezonunun sonlarına yaklaştık, gurbetçi zamanı dediğimiz zamandayız. Gurbetçilerimiz gelip gidiyor, onlar gitmeden önce son alışverişlerini yapıyorlar. Şuan da işlerimiz iyi gidiyor. Patlıcan ve biber kurusu ile özellikle tarhana satışlarımız çok iyi. Artık yazın sonlarına gelmemiz dolayısıyla insanlarımız, bilhassa da ev hanımlarımız kışlık ihtiyaçlarını tamamlama telaşı içerisine girdi. Bunların başında da kurutmalıklar geliyor. Kabak, salatalık, acur, patlıcan, acı ve tatlı biber olmak üzere farklı kuruluklarımız mevcut. Salçalık biber kuruları var, onlar diğerlerine göre daha etli olur. Kabaklar mimbar gibi daha etli olur. Bizim gibi yemek kültürü güçlü şehirlerde her evde bulunması gerekenler yiyeceklerdir kurutmalıklar.

HEM DAHA SAĞLIKLIDIR HEM DE DAHA LEZZETLİDİR”

Kışın örneğin bir patlıcanın kilosu 7-8 TL arasında olur, hiç aşağı düşmez ama bunu yazın aldığınız zaman daha karlı olursunuz, daha avantajlı olursunuz. Hem de kış sebzelerine göre besin değeri anlamında hem daha iyi sağlıklıdır hem de daha lezzetlidir. Fiyatlarımız şuan için uygun, geçen seneki fiyatlarımız yok. Kışın 35-40 TL’ye patlıcan satmıştık ama şuan fiyatlar iyi. Bir diziminde 50 tane var bunların. Patlıcanlar 17.5 TL, biberler 15 TL. Vatandaşların ilgisi de şuan için çok iyi. Artık insanların hazır tüketime alıştı, evinde kurutan insanlar pek kalmadı, hazır bir nesil olduk. Aslında bizim sattığımız ürünlerde tamamen doğaldır, şuan salamura gibi değildir doğal kuruluklardır. Hem avantajlı fiyat yönünden hem de insanlar yorulmuyor direk alıyorlar, kışın tüketiyorlar. 9-10’ncu aya kadar kurutmalıklara ilgi anlamında yoğunluk olur” dedi.

SATIŞLAR ÇOK İYİ, TALEBE YETİŞEMİYORUZ”

Aydoğar Baharat’dan Abdurrahman Aydoğar ise Kahramanmaraş’ın yemek kültürünün çok güçlü olduğunu belirterek kurutmalık satışlarının iyi gittiğini hatta taleplere yetişemediklerini söyledi. Aydoğar, “Biz Kahramanmaraş’ın yemek kültürü çok önemlidir ve büyük zenginliklerimiz vardır. Özellikle de dolma noktasında çeşitlerimiz çok iyidir ve damak tadımız da Kahramanmaraşlılar olarak üst seviyededir. Kurutmalık satışlarımız çok iyi gidiyor, taleplere yetişemiyoruz diyebilirim. Talep çok yüksek, fiyatlar da geçen seneye göre çok uygun. Geçen sene 35 TL’ye kadar çıkan patlıcanın şuan da en kalitelisi 18 TL. Daha uygun olanları da var, 13 TL’ye gibi. Biber, patlıcan, sivri biber, kabak, acur, salatalık ve bamya gibi birçok sebzenin kuruluğu bizlerde mevcuttur. Kuruluklar genellikle dolma yapımında kullanılır, bamya ile sulu yapar ev hanımlarımız. Artı kuşbaşı doğranmış patlıcan var, hazır olarak kışın kullanılabilir. Bu sektör gerçekten çok gelişti, her talebe cevap verebiliyoruz. Bunlar 50’şerli satılırlar, salatalık kurusu 12 TL, biber kurusu 13 TL, patlıcan kurusu 18 lira daha uygun olanları da vardır ama biz en iyisini tercih ediyoruz, çünkü iyisi daha ucuza geliyor aslına bakarsanız. Bamya kurusu 150 TL’ye kadar değişebiliyor. Artık insanlar eskisi gibi evinde kurutmuyorlar, tamamen hazıra yöneldi. Tarhanaya kadar her şey hazır artık” ifadelerini kullandı.

KURUTMALIKLAR GAZİANTEP’TEN GELİYOR”

Kurutmalık sebzelerin Gaziantep’ten geldiğini anlatan Hakan Baharat sahibi Hakan Akçakale ise, “Kahramanmaraş’ımızın havası kuru ve sıcak. Nem, rutubet olmadığı için sebzeler çok iyi kalıyor ve uzun süre dayanıyor. Kentte bu sektörden ekmek yiyen binlerce insan var. Bizler toplu olarak aldığımız için kurutmalık sebzeleri genellikle Gaziantep’ten getiriyoruz. Zaten bu olanda oranın tescil belgesi de var. Haziran sonu gibi sebzelerin kurutulmasına başlanır. Kuruttuğumuz sebzeler Gaziantep’ten, işte biz Kahramanmaraş’a ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderilir. Eskiden vatandaşlar evlerinde yaparlardı ama artık durum değişti. Evde yapan kalmadı diyebiliriz. Özellikle kentimize gelen turistler mutlaka alıyorlar, yurt dışına götürüyorlar. Fiyatlarımızda oldukça uygun, vatandaşlarımızı bekliyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz