Evine, ailesine, eşine destek olabilmek için bebek giyim mağazasında personel olarak çalışmaya başlayan Merve Külekçi, çalıştığı esna da hep ileriyi düşünerek para kazandı. İlk önce çalıştığı iş yerine ortak olan Külekçi, daha sonra 2013 yılında sıfır sermayesi olmasına rağmen kendi iş yerin açtı. KOSGEB desteği ile kendi iş yerini açan Merve Külekçi, şimdiler de bebek giyim mağazasını genişletmeyi düşünüyor. Yurt dışından getirttiği ürünleri müşterilere kaliteli markalarla ürünleri veren Külekçi, ayrıca iş yerini genişleterek, marka ayakkabılar satmayı da düşünüyor. Bebekleri ve çocukları çok sevdiği için bu işe başladığını söyleyen Külekçi, ev hanımlarına da iş kadını olmanın hayatlarında değişiklik yapacağını belirtti.

ÇOCUKLARA HİZMET ETMEK BENİM İÇİN KEYİFLİ”
Çocuklara hizmet etmenin kendisi için keyif olduğunu belirten ve çocukları çok sevdiğini söyleyen Külekçi, “Ben çocuklarla ilgilenmeyi çok sevdiğim için benim adıma en doğru nokta çocuk giyimdi. Kahramanmaraş’ta da çocuk giyimi üzerine bir eksiklik olduğunu düşündüm. Dolayısıyla sevdiğim işi yapıyorum. Bu işe başlamamda KOSGEB’in çok faydası oldu. İlk başta bu işi yaparken ortaklık olarak yapıyordum daha sonra ortaklıktan ayrıldım ve mağazayı üzerime aldım ama ortak olmadan öncede mağaza da personel olarak çalışıyordum. Meslekten keyif alıyorum. Çocuklara hizmet etmek benim için çok keyifli çünkü onları çok seviyorum” şeklinde konuştu.

SIFIR SERMAYE İLE BAŞLADIM, KOSGEB SAYESİNDE AÇTIM”
İş yerini açarken cebinde sadece 100 TL olduğunu söyleyen Külekçi, KOSGEB’in desteği sayesinde iş yerini açtığını belirtti. Külekçi konuşmasın şu şekilde sürdürdü: “Ben bu iş yerini açarken cebimde sadece 100 TL vardı ama daha sonra KOSGEB devreye girdi. Siz iş yeri açarken harcadığınız parayı KOSGEB ödediği için Allah yardım etti. Çok komik bir sermayeyle bu işe başladım ama çok şükür bu noktalara geldim. Zaten şuan mağazada kaliteli ürünler satıyoruz. Genellikle yurtdışı ürünler bunlar. Satılan markalar sadece İstanbul’da ve nadir birkaç büyükşehirde olan bir marka. İsmi de çok popüler markalar var şuan. Müşteriler de bu markalara talep göstermekte.”

PİYASADA Kİ EKONOMİ BİZİ DE ETKİLİYOR”
işlerin nasıl olduğuna dair açıklamasını sürdüren Merve Külekçi, “Satışlar konusunda da şuan bir değişiklik yok. Yani piyasa bir esnafa nasıl yansıyorsa aynısı bizim işe de yansıyor. Mesela bugün benim yan komşum esnafta iş yoksa bende de iş olmuyor. Çocuk giyimde şuan bir anormallik yok ama piyasanın akışı nasılsa bize de yansıyor bu. Tabi ilk baştaki gibi değil satışlar ama son günlerdeki ekonomik krizlerden de etkileniyoruz. Dövizlerin artması da işlerimize olumsuz etki yaratıyor. En küçük esnaf bile dövizden etkileniyor. Yani ben içerideki ürettiğim kumaşı bile dolarla satıyorsam, dolara endeksliyorsam bu herkesi etkilediği gibi bizi de etkiliyor” dedi.

MAĞAZAYI GENİŞLETMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”
Ayrıca mağazayı genişletip içerisinde ayakkabı satışı yapmayı da hedeflediğini söyleyen Külekçi, şu ifadelere yer verdi: “Dediğim gibi işlerin ve satışların artmasıyla birlikte ben mağazayı genişletmeyi de düşünüyorum. Sadece çocuk giyim değil ekstradan ayakkabı satışı yapmayı da düşünüyorum. Ama bu mağaza da yaparım yoksa farklı büyük bir mağaza mı açarım şuan belli değil arayış içerisindeyim. Olduğum yerde kalmak bana göre değil. Hep bir adım ilerisini düşünüyorum. Kontrollü bir şekilde ilerlemek istedim. O yüzden ayakkabı konusunda da çalışmamız olacak. Zaten Kahramanmaraş’ta da ayakkabı konusunda ciddi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Birçok x markalar Kahramanmaraş’ta var ama ben daha farklı popüler markalarla ürünleri vatandaşlara satmayı düşünüyorum.”

EV HANIMLARI EVDE BOŞ OTUMAMALI”
Son olarak ev hanımlarına iş kadının olmanın yararlarını açıklayan Merve Külekçi, “Ben kendi isteğimle açtım iş yerini. Kadınlarımız da ev hanımlarımız da evde boş oturmak yerine iş kadına olmaya yönelsinler. Çalışma hayatı o kadar güzel ki bunu işin içerisine girince anlıyorsunuz. Ben yaklaşık 19 sene ev hanımıydım ama öyle bir şey değil. Eşinize ne kadar güvenirseniz güvenin yine de sizde eşinize ve ailenize yardım edebilmek için başınıza olmayacak şeyler gelebilir ve bu da sizi iş kadını yapabilir. Birazcık daha mantıklı kararlar verişeniz yaptığınız işten mutluluk duyacaksınız. Hayalperest değil de küçükten başlamalısınız bir işe. Yani boş oturmak sizin elinizi kolunuzu bağlar. Ben boş oturan kadınlara gerçekten çok üzülüyorum. Muhakkak bir işin ucundan tutsunlar yani ufak tefek te olsa getirisi oluyor. Kişiliğiniz ve kariyeriniz o kadar çok değişiyor ki farklı şeyler düşünüyorsunuz. En nankör meslek ev hanımlığı olduğu için benim için en keyiflisi çalışmak ve aileye, haneye bir şeyler kazandırmak. O haneye bir şeyler kazandırmak kadar güzel bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz