Kahramanmaraş’ta yaklaşan Kurban Bayramı öncesi çeşit çeşit bıçaklar tezgahlarda yerini alırken, caddelerde, dükkan önlerinde ve özellikle de Demirciler Çarşısı’nda bıçak satılan tezgahların yanı sıra ‘bıçak bilenir’ yazısıyla bıçak bileyenlere her yerde rastlanıyor. Demirciler Çarşısı’ndaki iş yerinde hem bıçak satan hem de vatandaşların getirdiği bıçakları bileyen Necati Şahin’e bıçak alırken nelere dikkat edilmeleri gerektiğini sorduk. Kurbanlıkların kesildiği esnada hayvanların eziyet görmemesi için bıçakların keskinliğine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden bıçak esnafı Necati Şahin, “Yanlış anlaşılabilir ama bıçak nalburdan, marketten alınmamalı. Et kasaptan alınır, Bıçak Bıçakçıdan alınır” dedi.

“ERKEN GELME İŞİNE ÖZEN GÖSTERİRLERSE DAHA İYİ HİZMET VEREBİLİRİZ”

Tarih Demirciler Çarşısı’nda uzun süredir bıçakçılık yaptığını söyleyen 61 yaşındaki Necati Şahin, bıçaklarını son günlere bırakmadan getirip yaptırmalarını, satın almak istiyorlarsa hemen almaları tavsiyesinde bulunarak, “Bayrama az kala yoğunluktan dolayı istediğimiz bıçağı alamaya biliriz. Hem kendiler fazla yorulmaz, hem de biz yorulmayız. Bıçak işini şimdiden halletmeleri gerektiğini düşünüyorum. Şu an biraz biraz müşterilerimiz bıçaklarını keskinletmek için getirmeye başladılar. Uyarılarımızı dikkate alıyorlar, kısmen de olsa getirmeye başladılar. Bu erken gelme işine özen gösterirlerse daha iyi hizmet verebiliriz” ifadelerini kullandı.

“BIÇAK ALIRKEN ŞU UYARILARIMIZA DİKKAT ETMEMİZ LAZIM”

Bıçak alırken dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çeken Şahin, “İlk önce bıçağı kesinlikle bıçakçılardan almaları gerekiyor, kısa ve öz. Şimdi yanlış anlaşılabilir ama bıçak nalburdan, marketten alınmamalı. Bıçak, bıçakçıdan alınır. Et kasaptan alınır bıçak bıçakçıdan alınır.

İnsanı sevdiren huyu, bıçağı kestiren suyudur. Bıçakçılık mesleğinde böyle bir atasözü vardır onun için bıçakların hepsi çelikten olur demirden olmaz. Önemli olan bunların sularının iyi verilmesi ve ağızlarının iyi açılması. Bu işlemler yapılması bıçağın iyi kesmesini sağlar” şeklinde konuştu.

“BIÇAĞIMIZI HAZIR VAZİYETE GETİRME TELAŞINDAYIZ”

Bıçağını keskinletmek için gelen Dursun Artu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Kurban Bayramı yaklaşıyor gün geçirmeden bıçağımızı yaptırıp hazır vaziyete getirme telaşındayız. Bu sene daha kurban almadık birkaç arkadaşla beraber ortak gireceğiz, araştırıyoruz. Bakalım hayırlısı ne ise onu alacağız. Herkesin şimdiden Kurban Bayramını kutluyorum. Allah’ım tüm İslam âleminin Kurban Bayramı’nı huzurlu, mutlu sevdikleriyle beraber geçirmeyi nasip eylesin” dedi.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz