Et fiyatları ve sektördeki sıkıntılar hakkında konuşan Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran, et piyasasında genel olarak bir hareketliliğin olmadığını söyledi. “Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında kasaplarımızda şu anda kemik suyuyla hazırlanmış et haşlaması talep görüyor” diyen Uyduran, fiyatların uygun olduğu bilgisini verdi. Yem fiyatlarının pahalı olduğunu ve üreticiyi zor durumda bıraktığını aktaran Uyduran, “Devletimizin üreticilerimizi yem konusunda desteklemelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“KASAPLARDAKİ ET, REYONLARDAN DAHA UCUZ”
Uyduran, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kurban Bayramı’nı geride bırakalı çok bir süre olmadığı için piyasada genel olarak kasaplarda aşırı bir hareketlilik yok. Şu bir gerçek ki kasaplarımızda ki et fiyatı markette bulunan reyondaki et fiyatlarından daha ucuz hem de daha kaliteli. Bağışıklık sistemini güçlendirme noktasında kasaplarımızda şu anda kemik suyuyla hazırlanmış et haşlaması talep görüyor. Az öncede dediğim gibi piyasada hareketlilik yok ama dükkânlarımızda et satışlarımız iyi. Vatandaşlarımızda bu konuda her zaman esnaflarımıza yardımcı olarak marketler yerine kasaplarımızdan alışveriş yapıyorlar.

“ETTE BİR PAHALILIK YOK
Şu anda dükkânlarımızda ortalama dana etinin kilogram fiyatı 45-50 TL arası. Erkek kuzu fiyatının kilogram fiyatı 70-80 TL arasında değişiyor. Yemdeki pahalanmayı göz önüne alırsak ette bir pahalılık yok. Etlerimiz gayet vatandaşlarımızın kesesine uygun şekilde kasaplarımızda satılıyor.

“DESTEK VAR AMA YETERLİ DEĞİL”
Covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldığı gibi esnaflarımızı da etkiledi. Esnaflarımızın şu anda ayakta durması için devletimiz destek veriyor ama yeterli değil. Daha önceki ötelenmiş borçlarımızın günleri geldi. Esnaflarımız şu anda bu borçları ödeme noktasında sıkıntı yaşıyorlar. SGK Bağ-Kur primlerine devletimiz yasa çıkarttı. Sektörde ayakta kalmak çok zorlaştı. Bunun sebebi ise hayvan yemlerinin pahalanması. Biz hayvan üreticisiyle tüketicisi arasında bir köprüyüz. Üreticiden ucuz aldığımız zaman vatandaşa ucuz et satıyoruz. Ama pahalı aldığımız zaman pahalı satmak zorunda kalıyoruz. Devletimizin üreticilerimizi yem konusunda desteklemelerini istiyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz