Her yıl 17-23 Eylül tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanan ve bu yıl 31’incisi düzenlenecek olan Ahilik Haftası, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Kahramanmaraş Ticaret İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa hazırladığı programlar kutlanıyor. Programlarla Ahilik değerleri yeniden kazanılırken, geçmiş tarihlerde uygulanan çeşitli esnaflık yöntemlerinin uygulaması canlandırılıyor. Her geçen yıl Ahilik Kültürünün ve Ahilik Haftası bilincinin köklüleşmesine zemin hazırlayan Ahilik Haftası’nın bu yıl ki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasıyla başladı. Ardından esnaf ve sanatkarlar heyeti Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’u makamında ziyaret etti. Etkinliklerin adresi ise daha sonra 15 Temmuz Demokrasi Meydanı oldu. Etkinlikte günün anlam ve önemine dair konuşmaların ardından yılın ahisine, kalfasına ve çırağına kaftan giydirildi.

SANAT DALLARININ YAŞATILMASI ŞARTTIR”

Ahilik Haftası etkinliğinin açılış konuşmasını Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu yaptı. Toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi için lüzumlu olan bütün sanat dallarının yaşatılması gerektiğini dile getiren Kuybu, “Allah, insanları yemek, içmek, giyinmek, evlenmek, meslek edinmek ve çalışmak gibi çok şeylere muhtaç yaratmıştır. Hiç kimse kendi başına bu ihtiyaçlarını karşılayamaz. Kuyumculuk, ayakkabıcılık, fırıncılık, terzilik, bakkallık, berberlik ve lokantacılık gibi çeşitli meslekleri yürütmek için çok insan gerekli olduğu gibi, bu meslek dallarının gerektirdiği alet ve edevatı imal etmek için de birçok insan gücüne ihtiyaç vardır. Toplumun ihtiyaç duyduğu ürünlerin üretimi için lüzumlu olan bütün sanat dallarının yaşatılması şarttır. Bununla da kalmayıp insanların sonradan doğacak ihtiyaçlarını karşılamak için yeni sanat dallarının meydana getirilmesi gerekmektedir. Bu anlayışla 32 meslek dalının hayata geçmesine vesile olan Türk geleneği ile İslam’a yüksek ahlak ve fazilet anlayışının ideal bir sentezini oluşturan ahilik teşkilatını 1205 yılında kuran Ahi Evran Hazretlerini, bugün aramızda olmayıp hakkın rahmetine kavuşan bütün esnaf ve sanatkarlarımızı, vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna şehadet şerbeti içen bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz” dedi.

AHİLER SOSYAL DAYANIŞMANIN ÖNCÜLERİDİR”

Ahiliğin önemine değinen Kuybu, “Ahilik, bizim tarihimizde Anadolu Selçuklular Devleti döneminde başlamış, Osmanlı Dönemi’nde de devam etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devletimizde de sahip olunması gereken en önemli mirastır. Ahilik, iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo-ekonomik bir düzendir. Esnaf kardeşlerimiz, yüce dinimizin koymuş olduğu ticaret ahlakıyla prensiplerini her zaman bilmiş, yaşamış ve ticaretine aktarmıştır. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir konuşmasında, ‘esnaf demek, ahi demek, sadece dükkan açan, dükkanında alış-veriş yapan, para kazanan kişi asla değildir. Esnaf, sosyal dayanışmanın öncüsüdür. Esnaf üreticiden tüketiciye uzanan bir köprüdür. Esnaf aynı zamanda çırak yetiştiren, kalfa yetiştiren ve meslek öğreten öğretmenlerdir’ diyerek esnaf ve sanatkarlarımıza ne kadar önem verdiğini arz etmiştir. Ahilik sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan, dinini ve kültürünü yaşayan ve yaşatan sistemdir” ifadelerini kullandı.

ESNAFLARIMIZ FIRSATÇILIK YAPMAK YERİNE”

Türkiye’ye yönelik ekonomik saldırıların olduğu bu süreçte esnafların fırsatçılık yapmadan fedakarlıkla ucuz ve kaliteli hizmet verdiğini dile getiren Kuybu, “Çalışmak ve üretmek, alın teriyle kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bu anlayışla şuan içinde bulunduğumuz küresel güçlerin ülkemize karşı başlatmış olduğu ekonomik savaşta, esnaf ve sanatkarlarımız fırsatçılık yapmak yerine, fedakarlık yaparak milletimize ucuz ve kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir. Cumhurbaşkanımızın her zaman dile getirdiği milli ve yerli olmadığımız sürece milli ve yerli ürünlerimize sahip çıkmadığımız sürece, milli ve yerli olan esnaf ve sanatkarlarımıza yaşatmadığımız sürece bu ekonomik kriz ne ilk ne de son olacaktır. Bunun en acı örneği, ana vatanı ilimiz olan şifa kaynağı dondurmamızı 68 ülke sahiplenip tüketirken, 68 ülkede Kahramanmaraş’ın ve ülkemizin tanıtımı yapılırken, biz millet olarak sahip çıkmıyoruz. Acı ama gerçek, ülkemizde yerli dondurma tüketimi yüzde 5 olup, yüzde 95 yerli ve milli olmayan, nasıl yapıldığını, helal mi, haram mı olduğunu bilmediğimiz dondurmayı tüketiyoruz. Atalarımızın buyurduğu gibi Türk’ün Türk’ten başka dostu yoktur. Bizle Türkiye’ye, Türk’e yakışır bir şekilde yaşayacağız, ondan sonra takdiri yaratana bırakacağız” şeklinde konuştu.

AHİLER MEKTEP GÖREVİ GÖRMEKTE”

Esnaf ve zanaatkarların yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu dile getiren Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, “Bir yerde, bir şehirde sürdürülebilirliğin olması için en önemli unsur orada insanların ihtiyaçlarını karşılayan, insanların daha huzurlu, daha müreffeh olması için gayret gösteren, iş üreten en önemli unsur esnaflarımızdır. Tabi baktığımız zaman tarihten bu yana bizim medeniyetimizde Ahi Evran kültürü ve edebi çok önemli bir yer tutmakta. Adeta buralar bir mektep görevi, bir okul görevi görmekte tarihten bu yana. Ustalarımızın elinin altında küçük yaştan itibaren yetişen çıraklar en iyi şekilde eğitilmekte, en iyi şekilde öğretim verilmekte, sadece mesleki olarak kalfa ya da usta olmamakta, toplumla da kaliteli bir fert olmakta. Bu durum tabi ki toplum dinamizmi için de çok önemli. Ahi Evran kültürü, bizim inşa etmiş olduğumuz medeniyetin çok önemli bir ayağıdır ve bu noktaya gelmemizde de çok büyük katkısı vardır. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.

ESNAFLARIMIZ İÇİN KOLLARI SIVADIK”

Esnafların işlerini yapamadığı takdirde hayatın durduğunu dile getiren Başkan Erkoç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak esnaflara destek verdiklerini belirterek, “Bizlere düşen görev de esnafımızı, zanaatkarlarımızı yani bu zenginliğimizi daha ileri noktalara götürmek. Şehirlerde esnaf ve sanatkarlar görevini tam yapamadığında ya da yapmadığında şehirlerde hayat durmakta ya da yaşanmaz hale gelmekte. Şehirlerin ekonomisinin gelişmesinde ve büyümesinde çok önemli katkıları var esnaf ve sanatkarlarımızın. Herkes bir anda büyük sanayi tesisleri kurmamakta. Belli noktalarda ticareti öğrenerek, büyüyerek belli noktalara gelmekte. Bu tahsille tek başına olmamakta, biz de Büyükşehir Belediyesi olarak güçlü bir esnaf ve sanatkar geleneği olan Kahramanmaraş’ta inşallah yeni daha büyük müteşebbislerin çıkması için daha büyük atılımların ortaya çıkması için kollarımızı sıvadık. Hamdolsun esnafımızı daha güçlü hale getirmek için çalışıyoruz” açıklamalarında bulundu.

KÜÇÜK ESNAFLARIN BÜYÜMESİ İÇİN...”

Esnafların daha güçlü hale gelmesi için Organize Sanayi Bölgeleri oluşturduklarını dile getiren Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş’ta büyük işletmeler kuranların geçmişte esnaf ve sanatkarlar olduğunu görüyoruz. Bu geleneğin de devam etmesi için Büyükşehir Belediyesi olarak yeni arsa üretme gayreti içerisindeyiz. Küçük Sanayi Sitelerinde al yapı işlerini yoğun bir şekilde yapmaktayız. Gıda Küçük Sanayi Sitesi yapıyoruz Kılılı bölgesine İnşallah, küçük esnafımızın biraz daha palazlanarak büyüklüğe gelip sonra sanayici moduna, Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınması için bir imalat bölgesi kuruyoruz. Bir geçiş bölgesi oluşturma gayreti içerisindeyiz. İşlemler son aşamaya geldi. Gıda Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarını da valimizle birlikte yürütüyoruz. Tüm bunların olabilmesi için esnafımızın daha güçlü hale gelmesi için yeni çalışmalar yaptık. Büyük oranda çarşılarımızı restore ettik, Demirciler Çarşısı’na kadar çarşıları restore ettik. Sadece iki aks kaldı, Kültür Bakan Yardımcısıyla görüştük, İnşallah projelerini yaptık, teslim ettik, bu iki aksı da onlar yapacak. Tarihi mekanlara restorasyonu bittiğinde daha çok turist gelecek” şeklinde konuştu.

DİĞER MİLLETLERE GÖRE AVANTAJLIYIZ”

Ahilik kültürüyle Türkiye’nin diğer milletlere görev avantajlı olduğuna dikkat çeken Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “Ahilik kültürü sadece ekonomik anlamda bir manşet temin etme kurumu değil, aynı zamanda kültürümün inşası, değerlerimizin yeni nesillere taşınması yönünde de en önemli yaygın ağ ve mecradır. Böyle bir değerler sistemi, böyle bir kültürel ve medeniyet kurumuna sahip olduğumuz için diğer ülkelere ve milletlere göre çok avantajlı durumda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Esnaflarımızın yeni nesillerimizin inşasında da tarihte olduğu gibi bugün de yetiştirilmesi, gelecekte değerlerimizle tanışması ve aynı zamanda günümüz şartlarında yetişmesi yönünde büyük bir misyon olduğunu ifade etmek isterim. Hayat boyu eğitim olarak hükümetimizin ifade etmiş olduğu, eğitimin her zamanda, her alanda, her aktör tarafından takip edilme keyfiyetinin en fazla tezahür ettiği nokta esasen esnaflık kurumundadır. Bizim en büyük kuvvetli yanlarımızdan olan bu kültürü, medeniyeti ebediyen muhafaza etmek bizim elbette ki insani ve milli bir vazifemizdir.”

FIRSATA ÇEVİRME TEMAYÜLLERİNİN EN AZI KAHRAMANMARAŞ’TA”

Konjonktürel dalgalanmalar ve saldırılara karşı Kahramanmaraş esnafının fırsatçılık yapmadığını belirten Özkan, “Çünkü bu milli damarlarımızı besleyen ahilik kültürünün, esnaf ve sanatkarların geleneklerinin, taşınması ve geliştirilmesi, kültürel, ekonomik ve sosyal kalkınmamızın lokomotifi olacaktır. Diğer ülkelerle rekabet gücümüzün yükselmesinin bugün de devam ettirilmesi esas olandır. Günümüzde de bu değerlerin muhafazası çok önemlidir ama aynı şekilde bu değerlerimizi bir avantaj olarak görüp günümüz şartlarında rekabet gücümüzü en üst noktada tutmak yine insani bir vazifemizdir. Konjonktürel dalgalanmalar, saldırılar ve bunu fırsata çevirme yönündeki temayüllerin en azı Kahramanmaraş’ta görülmektedir. Böyle bir iklim hakim olduğu zaman bunu istismar eden insanlarda zemin bulamayacaktır. Esnafımız en büyük fedakarlığı yapmaktadır. Esnafımızla beraber diğer bütün kesimlerin, bütün kamu kurum ve kuruluşlarının esnafımızın yanında olma durumunu daha da artırmak durumundadır. Bütün bu esnaflarımıza hizmet etmenin kutsiyetini hep beraber bilmemiz, anlamamız ve uygulamamız lazım” açıklamalarında bulundu.

Protokol konuşmaların ardından ise Kahramanmaraş’ta yılın ahisi olan Mehmet Sait Çokyiğit, yılın kalfası Adem Çakır ve yılın çırağı Batuhan Akçadağ’a kaftan giydirilirken, çeşitli hediyeler verildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz