Kahramanmaraş’ta yerel esnafın ticaretten aldığı payın artırılarak kalkınmaya destek sağlamak amacıyla KMTSO tarafından, “Esnafına Sahip Çık Kahramanmaraş” konulu kampanya başlatılmıştı. Esnafın ayakta kalması için önemli görülen kampanyaya birçok siyasi isimden de destek geldi. Manşet Gazetesi olarak bu kampanyayı üzerimizde para olmadığında veresiye alabildiğimiz, emanet bırakabildiğimiz, ‘En Son Kaça Olur’ diyerek pazarlık yapabildiğimiz yerel esnaflara sorduk. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın başlatmış olduğu kampanyanın yerinde ve güzel olduğuna vurgulayan esnaflar, vatandaşların büyük marketler yerine küçük esnafı tercih etmelerini istedi. Ayrıca, vatandaşların hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında büyük marketleri tercih ettiğini söyleyen yerel esnaf kendilerinin geri planda bırakıldığını ifade etti.

SEZAL’DAN DESTEK AÇIKLAMASI!

Kampanyaya Kahramanmaraş AK Parti Milletvekili Mehmet Cihat Sezal’dan destek geldi. Sezal Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odamız çok güzel bir kampanya başlattı ‘Esnafına Sahip Çık Kahramanmaraş’ adı altında. Bende bu çağrıya destek olmak adına video çekmek istedim. Lütfen bugünden itibaren tüm alışverişlerimizi yerel esnaflardan yapmaya çalışalım. Bu konuda hassasiyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Şahin Balcıoğlu’na ve yönetim kurulundaki sanayicilerimize şükranlarımı sunuyorum.”

İşte Kahramanmaraş esnafının kampanya hakkındaki düşünceleri:

“YASAKLARDA VATANDAŞLARIMIZ ÇOK BİZLERİ TERCİH ETMEDİLER”

Mehmet Demir: “Ticaret ve Sanayi Odasının başlattığı kampanya gayet yerinde güzel bir kampanya bu kampanyayı başlatanlara teşekkür ediyorum. Küçük esnaf olarak yerli esnaf olarak bu gibi desteklere çok ihtiyacımız var. Gerçekten buna destek çıkalım biz esnaf olarakta şehrimizin vatandaşları olarakta kendi yerli esnafımızdan alışveriş yapmayı tercih edelim. Bu pandemi döneminde büyük esnaf küçük esnaf tercih olayını çok yaşadık. Çarşı esnafı olduğumuz için bu yasaklarda vatandaşlarımız çok bizleri tercih etmediler. Hafta sonu uygulanan yasaklarda büyük marketleri tercih ettiler. Gitmişken her şeyimizi oradan alalım hesabı yaptılar ama biz vatandaşlarımıza diyoruz ki; biz doğalını, güzel olanı satıyoruz, biz Kahramanmaraş’ın yerli esnafıyız, vatandaşlarımıza bizi tercih etmelerini söylüyorum. Gerçekten zorlandık. El eli yıkar elde yüzü yıkar hesabı biz birbirimize lazımız.”

“KÜÇÜK ESNAFIMIZ BU KONUDA ÇOK YALNIZ KALIYOR”

İzzet Suyılmaz: “Küçük esnafımız bu konuda çok yalnız kalıyor, hep büyük marketler yığınla insan dolu ama küçük esnafımız hep iflas edip batıyor. Küçük esnafları hep bir elden ayağa kaldırabiliriz. Kendi aramızda bunu değerlendirip daha iyi yerlere getirebilmek için mücadele vermemiz gerekiyor. Mahalle bakkallar, küçük mahalle fırınları kasaplar, sayamayacağımız yüzlerce esnaflar var. Bunlara küçük bir destek onlar için büyük bir hem hayır hem de onur olur. Kendi işini ilerletmesini sağlar. Ben kendi adıma burada bulunan küçük esnaflar adına böyle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah halkımız buna destek verir.  Ticaret ve Sanayi Odasının her yaptığı iş yenilik olarakta güzel düşünce olarakta güzel. Şehrimizin kültürünü de ayağa kaldıran insanlar. Biz onların yaptığı işleri ilgi ile izliyorum ve beğeniyorum. Bu şehirde son 5-10 yıldır çok güzel şeyler yapılıyor.

“ÇOK İYİ DÜŞÜNÜLMÜŞ”

Emrullah Özer: “Esnafına Sahip Çık Kahramanmaraş” kampanyası çok güzel düşünülmüş, bu kampanyayı başlatanlara teşekkür ediyorum. Yıllardan beri yerel esnaf halkının yanında; parası bittiğinde bir şey emanet ettiğinde, anahtar bıraktığında, yolda lastiği bile patladığında her zaman yerel esnaf vatandaşının yanında. Büyük mağazalara benzemez. Yerel esnaf tercih edilirse hem hesaplı alınır hem ne olduğu belli olur. Yarın onun yüzüne bakacak utanacak iş yapmaz en azından. Çok iyi düşünülmüş.”

“BU KAMPANYA ÇOK YERİNDE OLMUŞ”

Furkan Başçıl: “Küçük esnaflarımızı öldürmemek lazım AVM’lerden alışveriş yaparak küçük esnafı unutmamak lazım. İnsanların küçük esnaflardan alışveriş yapmalarını öneriyoruz. Pandemiden dolayı yazın sezon görmedik. Bu kampanya çok yerinde olmuş, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bizlerde bu kampanyaya destek veriyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz