Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’ndaki kuyumcu esnaflarının şu sıralar yüzleri gülüyor. Özellikle 2016’da hem yaz hem de kış sezonundan umduğunu bulamayan ve uzun bir süredir iş yapamayan kuyumcu esnafının imdadına yaz sezonu ile birlikte gurbetçi vatandaşlarımız yetişti. Yaz sezonunun gelmesi ve bu kapsamda hem düğün, nişan, söz veya asker kınalarının çoğalması hem de Almanya’da, İtalya’da, Fransa’da ve Avrupa’nın birçok yerinde yaşayan gurbetçilerin tatil için ülkelerini yani Türkiye’yi tercih etmesi kuyumcu esnaflarının işine yaradı. 3 aylık yaz dönemi boyunca kuyumcu esnaflarıyla sürekli iletişim halinde olan ve durgun piyasayı canlandıran gurbetçiler, kuyumcular için adeta umut ışığı oldu. Birçok kuyumcu esnafı, akşam iş yerini güler yüzle kapatırken birçok esnafta fazla satış yapmanın verdiği mutlulukla evlerine gitti.

BU YIL PİYASA DAHA CANLI VE HAREKETLİYDİ”
Kuyumcu esnaflarından Yunus Palabıçak, yaz sezonunun geçen yıla oranla hareketli geçtiğini belirterek, piyasaların canlandığını söyledi. Palabıçak, “Bu yıl yaz sezonu açıkçası çokta beklediğimiz gibi olmadı. Ama tabii doğrusunu söylemek gerekirse çok kötü de geçmedi. Kuyumcu esnafları olarak yaz sezonunu ne durgun ne de hareketli geçirdik. Sadece gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle birlikte piyasalarımız biraz hareketlendi. Ancak gurbetçiler alım-satım işinden daha çok kırılan veya onarılması gereken altınlarını tamir etmeye getirdi. Bunun yanında geçen yıla bakacak olursak bu yıl piyasa daha canlı ve hareketliydi. Çok şükür bizde kuyumcu esnafları olarak bu canlılıktan bir nebze de olsa payımızı alabildik. Şu anda altın fiyatları oldukça pahalı bir durumda. Bir çeyrek altınının fiyatı şu an 243 TL” ifadelerini kullandı.

ESNAFIMIZIN YÜZÜ GÜLDÜ”
Bir başka kuyumcu esnafı Ali Uyan, genel olarak yaz sezonundan oldukça memnun olduklarını ifade etti. Uyan, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Yaz sezonu genel olarak iyi geçti. Özellikle geçen yıla oranla daha hareketli bir yıl geçirdik. Çünkü geçen yıl çok düşüktü. Gurbetçilerimizin de geçen yıl kendi aralarında yapmış oldukları protestodan dolayı ülkemize gelmemeleri bizi oldukça zora sokmuştu. Ama bu yıl öyle olmadı. Gurbetçilerimiz geldi ve alışverişlerini yaptılar. İnşallah önümüzdeki yıl daha iyi olacağını düşünüyorum. Bu yıl gerçekten esnafımızın yüzü güldü. Bu konuda umarım devletimizde bize katkıda bulunursa bizlere yardımcı olursa, bizlerde elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız. Beklediğimiz gibi bir yaz sezonu hemen hemen oldu. Tabii çok üst düzeyde olmadı ama geçen yıla göre çok iyi. Altın şu anda çok pahalı. Altını Kuzey Irak’taki referandumda çok etkiledi. Bir de Dünya Merkez Bankası Başkanının bugünlerde açıklayacağı bazı veriler de fiyatları etkileyeceğini düşünüyorum.”

GURBEÇİLERİN PİYASAYA YÜZDE 25’LİK BİR KATKISI OLDU”
Diğer bir kuyumcu esnafı Şemsettin Namlı ise gurbetçilerin piyasayı canlandırmada yüzde 25’lik bir katkı payının olduğunu belirtirken, kış sezonu içinde hazırlık yapmaya başladıklarını sözlerine ekledi. Namlı, “Yaz sezonunda gurbetçi vatandaşlarımız geldi ve piyasa anlamında çok güzel bir sezon geçirdik. Hem yerli turistlerimiz hem de yabancı turistlerimizin yaptığı alışverişler piyasayı biraz da olsa rahatlattı. Bizde esnaflar olarak rahat bir nefes aldık ve bir nebzede olsa yüzümüz güldü. Yine gurbetçilerimizin yanı sıra bizim kendi düğünlerimiz, nişanlarımız asker kınalarımız ve sözlerimiz oldu. Bu da bizi oldukça olumlu etkiledi. Şu anda kış sezonuna doğru gidiyoruz. Kış sezonunda ister istemez bir rızık darlığı olacak ama inşallah Allah bizim rızkımızı kesmesin. Gurbetçiler piyasaya yaklaşık yüzde 25’lik bir katkısı oldu. Beklediğimiz gibi bir yaz sezonu geçirdik mi diye sorarsanız açıkçası istediğimiz gibi oldu diyebiliriz” şeklinde konuştu.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz