Kent halkının vazgeçilmez damak tadı olan ve kendine has bilinenlerinden farklı bir yöntemle hazırlanan tarhana firiği, havaların ısınmasıyla birlikte satışa sunulmaya başlandı. Bin bir emekle hazırlanan ve ağızda bıraktığı vazgeçilmez tat ile Kahramanmaraşlıların yazın en çok tercih yöresel lezzetlerden olan tarhana firiğinin açıkta satılmaması ve hijyenik ortamlarda tutulması gerektiğini ifade eden Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası Başkanı Şeref Özsoy, gazetemiz aracılığıyla firik satışı yapan esnaflara uyarılarda bulundu. Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası olarak firik satışının hijyenik yapılmasını ve bu şekilde satılması gerektiğini belirten Özsoy, firik satışına ilişkin esnaflara fazlasıyla anlattıklarını dile getirdi. Ayrıca Özsoy, bu konuda esnaflar kadar halka da iş düştüğünün altını çizdi.

ESNAFIMIZ KADAR HALKIMIZA DA GÖREV DÜŞÜYOR’
Açıkta firik satılmasıyla ilgili halka iş düştüğünü belirten Özsoy, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Daha önceden ilkel ortamlarda yapılan firiğimiz şimdilerde fabrikasyona dönüştü ve artık daha güzel, hijyenik ortamlarda üretiliyor. Biz Bakkallar Bayiler ve Şekerciler Odası olarak satışının da hijyenik ortamlarda yapılmasını istiyoruz. Ama firiğin doğasında havanın olmasından dolayı illaki bir yerden hava alması gerekiyor. Bundan dolayı biz esnafımızı uyardık. Esnaflarımıza firiğin cam vitrinlerde ve hijyenik ortamlarda satılmasını istedik. Bunda da yüzde 60-70 oranında başarılı olduk. Bu durumun birden önünü kesmek zaten çok zor. Ama esnafımıza elimizden geldiği kadar anlatıyoruz. Burada esnafımız kadar halkımıza da görev düşüyor. Mesela bir vatandaşımız esnafımıza, “Dışarıda firik satıyorsun, ben senden firik almayacağım, kapalı yerde satılanlardan alırım” derse bu bir nevi tepki olur ve esnafta bunu uyarı niteliğinde alır. Böyle olunca da esnaf açıkta olan firiğini hemen kapalı ortama alır.”

VİTRİNDE SATILAN FİRİĞİMİZ DAHA GÜZEL, DAHA TEMİZDİR’
Vitrinlerde satılan firiğin daha güzel ve hijyenik olduğuna dikkat çeken Özsoy, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Açıkta firik satışıyla ilgili Tarım İl Müdürlüğü’nün denetlemesi devam ediyor ama her işyerinin önüne Tarım Müdürlüğünün bir denetçisini koymamız mümkün değil. Az öncede dediğim gibi bu görev birazda halkımıza düşüyor. Bizim vatandaşımızda illaki gördüğü şeyi alacak. Vatandaşımız burada firik satılır yazısını gördüğü halde bile oradan değil, gidip açıkta satılanlardan alıyor. Bu nedenle esnafta görselliğe önem veriyor. Vitrinde satılan firiğimiz daha güzel, daha temizdir. Ben esnaflarımıza şunu diyorum; Tarım İl Müdürlüğü’nün denetlemesi geldiğinde yüklü miktarda ceza yememek için firiklerin kapalı ve nezih ortamlarda satsınlar.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz