Osmanlıdan bu yana Kahramanmaraş ve çevresinin ticari anlamda en lüks yeri olarak bilinen ve Bezirgân Çarşısından Ayakkabıcılar Çarşısına, Kuyumcular Çarşısından Bakırcılar Çarşısına, Semerciler Çarşısından Bedesten ve Taş Hana kadar birçok sektörün adeta beşik noktası olan Tarihi Kapalı Çarşı’da bayram sonrası yüzler gülüyor. Uzun kış mevsiminde işleri durgun giden ve bunun akabinde araya Ramazan’ında girmesiyle birlikte çöküş yaşayan esnaf, bayram arefesinde vatandaşın alışverişe yoğunlaşmasıyla işleri açıldı. Manşet Gazetesi haber ekibi olarak çarşı esnafı ile yaptığımız görüşmelerde esnaf, uzun bir aranın ardından işlerin ilk kez bu kadar hareketlendiğini ifade ederek, aynı yoğunluğun ilerleyen günlerde de yaşanması temennisinde bulundu.

İşte esnaflarla yaptığımız görüşmelerin ayrıntıları…

İŞLERİMİZ İYİYDİ”

Burak Coşkun
Bayram öncesi çarşı çok kalabalıktı. Yani çarşıda olağan dışı bir kalabalık vardı. İşlerimiz iyiydi. Ama umduğunuzu bulabildiniz mi diye soracak olursanız umduğumuzu bulamadık. Çünkü biz hediyelik eşya satıyoruz. İş yerimizde bakır, hediyelik eşyalar var. Bu nedenle bayram üstü yoğunluk bizde pek fazla olmadı. Bayramdan bir gün önce arefe gününde işlerimiz biraz hareketlendi. Yurt dışından Kahramanmaraş’a gelen gurbetçiler veya şehir dışından gelen yerli turistler tekrar dönecekleri yerlerdeki sevdikleri kişilere hediyelik eşyalar aldı. Tabii bir de bizi Trabzon Caddesi üzerinde yapılan çalışmalarda etkiledi. Ne zaman ve nasıl bitecek inanın hiç bilmiyoruz ama bir an önce bitirilmesini temenni ediyoruz.”

BAYRAMDA HAREKETLİLİK UMDUĞUMUZ GİBİ OLDU”

Recep Gündoğdu
Bayramdan önceki iki gün çarşı çok kalabalık oldu. İşlerimiz hareketlendi. Vatandaş gelip alışverişini yaptı. Allah’a şükür diyoruz. Her ne kadar bazı şeylerde sıkıntı olsa da herkes bir yerden geçiniyor. Şu anda tüm İslam âleminde bir krizin olduğunu düşünüyorum. Ekonomik olarak yalnız durumdayız. Etrafımız ateş çemberi içerisinde. Yine de esnaflar olarak halimiz iyi durumda. Bayramda hareketlilik umduğumuz gibi oldu."

BEKLENTİMİZİN ÜSTÜNDE BİR YOĞUNLUK YAŞADIK”

Murat Çınarlıdere
İşlerimiz bayram öncesi çok yoğundu. Açıkça söylemek gerekirse beklentimizin çok daha üstünde bir bayram hareketliliği yaşadık. Bundan dolayı da çok memnunuz. Esnaflar umduğunu buldu. Kış aylarında bir durgunluk yaşamıştık. Bunun akabinde de araya Ramazan’ın girmesiyle zaten durgun olan işlerimiz daha da durgunlaştı ama bu bayram hareketliliği bize bir ilaç gibi geldi.

BAYRAMLA BİRLİKTE BEREKETTE GELDİ”

Hacı İlyas Gündoğdu
Bir kış boyunca esnafımız tamamen yattı. Yani hem Türkiye’de hem de Kahramanmaraş’ta esnafın işi gerçekten çok duraksamıştı. Ama bayramın gelmesiyle birlikte berekette geldi. Bayrama son bir buçuk gün kala işlerimiz çok güzel ve yoğundu. Ama bu hareketlilik bizim bayram boyunca iş yapamama açığımızı kapatmıyor. Ancak yapabileceğimiz bir şey yok. Halimize şükür ediyoruz.

KAZANÇ VE ALIŞVERİŞ KALMADI”

Şemsettin Namlı
Bildiğiniz gibi Ramazan ayında alışveriş olmaz. Ama Ramazan Bayramı’na bir hafta kala Kapalı Çarşı’dan insanlar yan yan geçmeye başlar. Şu anda her geçen yıla göre yüzde 75 kaybımız var. Bayrama 2 gün kala vatandaş geldi ve alışverişini yaptı. Esnaflar şu anda kara kara düşünüyor. Esnafların hep bankalara borcu var. Kazanç ve alışveriş kalmadı. Ancak ilerleyen günler iyi olacağını düşünüyor ve temenni ediyoruz. Yoğunluk beklentimizin altında kaldı. Bizim odalarımız bizden para almaya yarıyor. Bize hiçbir hizmet yapmıyor.

YÜZÜMÜZ GÜLDÜ”

Onur Dayıoğlu
İşlerimiz bayramdan önce güzeldi. Çarşımız bayram telaşesinde çok kalabalıktı. Esnafımızda genel olarak bayram öncesinde hareketli günler yaşadı. Ramazan ayında işlerimiz çok durgundu ve zaten kış ayından çıkmıştık. Bayramda bunun üzerine hareketlilik katınca esnafımızın biraz daha yüzü güldü. Ama bu konuda bir şey söylemek istiyorum. Esnaf bayram yoğunluğundan umduğunu bulamadı. Geçmiş yıllardaki bayramlara kıyaslayacak olursak, biz o zamanlar yapmış olduğumuz işi yapamadık. Yine de çok şükür.

KUYUMCULARA PEK FAZLA İŞ DÜŞMEDİ”

Sait Harmankaya
Her bayramda olduğu gibi yine bu bayramda da yoğunluk yaşadı. Ama bu yıl özellikle kuyumculuk sektöründe aşırı bir yoğunluk veya da hareketlilik olmadı. Vatandaş bayramda genellikle şekere yöneldiği için kuyumculara pek fazla iş düşmedi. Bu da haliyle bizim işlerimizi etkiledi. Geçtiğimiz yıllara göre işlerimizde yine bir değişiklik olmadı. 5 yıl önceki işlerimiz yok. Umduğumuzu bulamadık ama işlerimiz güzeldi.

BEKLEDİĞİMİZ YOĞUNLUĞU YAŞAYAMADIK”

Mehmet Arslan
Bayramda özellikle biz telefoncu esnaflarının işi kötüydü. Bayram boyunca neredeyse hiç iş yapamadık. Bu da haliyle bizi olumsuz etkiledi. Geçmiş yıllardaki bayramlarda yine güzel işler yaptık. O zamanlar hareketliydi. Ama bu bayramda biz telefoncu esnafları olarak beklediğimiz yoğunluğu yaşayamadık. İnşallah işlerimiz ilerleyen günler açılır.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz