Yaz mevsiminin ardından kış sezonuna giren Kahramanmaraş esnafı, fiyatların pahalı olmasından dolayı iş yapamamaktan dert yanıyor. Daha çok halkın alım gücünün eskisi gibi olmadığını söyleyen esnaflar, “Her geçen yıl satışlarımız düşüyor” dedi.

Bizde Manşet Gazetesi olarak esnafların bu konu hakkındaki açıklamalarını siz değerli okuyucularımızla paylaştık.
İşte esnafların açıklamaları…

BEKLENTİLERİMİZİN ÇOK ALTINDA SATIŞLAR YAPIYORUZ”

Kahramanmaraşlı 50 yaşındaki çarşı esnaflarından Mevlüd Yemşen yaptığı açıklamada, “Fiyatlar yüksek olduğu için, halkımızın da alım gücü zayıf olduğu için çok fazla hareketlenme yok. Geçen seneye oranla bu sene iyi geçmesini beklerken umduğumuz gibi bir artış sağlanmadı. Beklentilerimizin çok altında satışlar yapıyoruz. Böyle olunca bizlerde esnaf olarak bir artış gösteremiyoruz. Doğru düzgün para kazanamıyoruz. Esnaf bu konuda çok sıkıntı çekiyor. Geçen seneye oranla ürünler arttı fakat satışlar azaldı. Aldığımız ürünleri dolarla alıyoruz. Bu da bizi olumsuz yönde etkiliyor. Müşterilerimizin memnuniyeti bizim için çok önemli. Bizler bir şeyler yapmaya çalışıyoruz fiyat konusunda fakat bu defa da bizler zarar görüyoruz. Zaten çok fazla satışımız olmadığı için yine biz zarar ediyoruz. İmalatçılarda fiyatlar yüksek olunca bizlerde mecburen ayak uyduruyoruz. Bu da işimizi çok etkiliyor. Esnaf ihtiyacı olan ipi bile dolarla alıyor. Gücü olan esnaf bazı ürünleri stoklama yapıyor, bazı esnafların ise pahalı olan ürünleri almaya gücü yetmiyor” ifadesini kullandı.

DURGUNLUK VAR”

20 yıldır kapalı çarşıda esnaflık yapan Murat Kabak ise, “ Kış ayının gelmesiyle birlikte satışlar azaldı fiyatlar ise artı. Satış yapamıyoruz bu sene. Kış ayının gelmesiyle birlikte satışların artacağından umutluyduk esnaf olarak ama şuana kadar bir artış göremedik. Hatta satışlarda çok düşüşler var. Geçen seneye satışlarımız normaldi fakat bu sene çok satış yapamıyoruz. Müşterilerimiz fiyatları çok yüksek buluyor. Bizlerde satış yapamıyoruz. Bir durgunluk var” şeklinde ifade etti.

UYGUN FİYATI BEKLİYORLAR

Esnaf Seda Nur Demirtaş , “Havaların soğumaya başladığı ilk aylarda ürünlere yönelik çok fazla satışların oldu. Müşterilerimiz fiyatlar artıkça ürünleri almakta zorluk çekiyor. Bu yüzden şimdilerde çok fazla satış yapamıyoruz. İnsanlar ilk zamanlarda alacakları ürünleri aldı ve şimdilerde ise almak için uygun fiyatı bekliyorlar. Sezonun bitmesiyle indirime girecek ürünleri o zaman almayı tercih ediyor. Şuan ise satış yapamıyoruz. Müşterilerimiz geliyor beğendiği ürünleri almak istediği zaman fiyatlarını soruyor cebine uygun olmadığı için almaktan vazgeçiyor. Buda esnafı çok kötü etkiliyor. Geçen sene satışlarımız daha iyiydi” şeklinde konuştu.

KIŞ AYLARINDA ÜRÜNLERDE DÜŞÜŞ OLUR FAKAT ARTIŞ OLMAZ”

Kış aylarında ürünlerde düşüş olur fakat artış olmaz diyen Latif Dalyan, “ Malum kışın giderler çok fazla olur. Halk ister istemez yakıt parası, kömür parası derken alış verişler durur. Yazın kışlara göre daha iyi işlerimiz. Şuan işlerimiz çok durdu. Geçen seneye oranla ise çok düşüş var. Devlet her türlü desteği insanlara sağlıyor fakat dış güçlerin oyunları, dış güçlerin baskıları derken Türkiye’yi rahat bırakmıyorlar. Bırakmadıkları içinde önümüz açılmıyor. İçeriden ve dışarıdan hep baskı altındayız ve bu yüzden ilerleyemiyoruz. Yoksa devletimiz insanlara, esnaflara her türlü desteği imkânı sağlıyor. Fakat esnafın durumu hiç iç açıcı değil. Herkes yağında kavrulmaya devam ediyor” dedi.

MÜŞTERİLERİMİZİ MEMNUN ETMENİN PEŞİNDEYİZ”

Şuan ürünlerde satışlarının normal olduğunu aktaran Mustafa Balabıçak, “ Baba mesleğim olduğu için eski zamanlardaki satış oranlarını da biliyorum. Şimdilerde ürünlerin pahalı olduğunu söylüyorlar haklılarda fakat eskiye oranla şimdilerde satışlarımız normal diyebiliriz. Piyasa bana göre 2012 yılından bu yana normal gidiyor. Ne çok pahalı ne çok ucuz. Hem satıcıyı hem alıcıyı çok etkilemeyecek şekilde. Biz tabiki esnaf olarak ürünlerimizi satmanın, kazancımızın peşindeyiz. Buraya gelen müşterilerimizin birçoğu satışlardan memnun. Tabiki bir kısmı da pahalılığından şikayetçi. Biz her esnaf olarak her zaman müşterilerimizi memnun etmenin peşindeyiz” ifadesini kullandı.

Haber: Fazilet ÇOMRUK

Editör: Mahmut Beyaz