HEM TARİHİ HEM MODERN

Kahramanmaraş’ın tarihi alanlarını yeniden canlandırmak amaçlı Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği halinde büyük bir titizlikle çalışan Dulkadiroğlu Belediyesi, projeleri ile hem ilçesini modernleştiriyor hem de tarihi kimliğine can veriyor.

RESTORASYONLARLA CAN SUYU

Hayata geçirilen projelerden memnuniyetlerini diye getiren Demircilik Çarşısı esnafı, Dulkadiroğlu ilçesinin hak ettiği statüye yapılan ve yapılması için start verilen restorasyon çalışmaları çarşıya can suyu oluyor.

ESNAF ARAÇ PARKINDAN RAHATSIZ

Yapılan projeden gayet memnun olan ancak işyerlerinin önüne park yapan araçlardan rahatsız olan esnaf araç parkları ile Demirciler Çarşısı’nın tarihinin gölgelendiğini söyledi.

İşte Tarihi Demirciler Çarşısı esnafının görüşleri:

Yaşar Solukalan

Ben bu çarşıda 1968 yılından beri esnafım. Burası çok güzel oldu. Devletimize zeval gelmesin. Çok memnunuz. Çarşımıza en azından turistler gelmeye başladı. Resim çekecek yerler oluştu. Burası 200 yıllık çarşı belki de 500 yıllık. Eskiden her taraf saçak, teneke vardı. Ve çok çirkin bir görüntü mevcuttu. Şuanda elit bir görüntü mevcut. Gelen insanların hepsi resim çekiyor. Kahramanmaraş cazibe merkezi haline gelmeye başladı. İnşallah burada esnaflarda ufak tefek değişiklik yaparlar. Esnaf turistliklere önem verirlerse daha da iyi olacağını düşünüyorum. Fakat burada park sorunu var. Arabaların akşama kadar durması, esnafın belinin bükülmesine yön veriyor. Belediyenin buna bir el atması lazım. Esnaf kaldırımlara eşya koyuyor yaya da haliyle buradan geçmekte güçlük çekiyor. Kahramanmaraş gittikçe iyiye doğru gidiyor. Allah devletimize daha iyi imkânlar versin. Bu çarşıya 7-8 trilyon para harcanmış ve biz bu durumdan oldukça memnunuz.

Ali Geçkil

Demirciler çarşısında 30 yıllık esnafım. Eskiden her tarafa darmadağındı. Çatılar berbat haldeydi. Ama şimdi bir düzen geldi. Görsel olarak çok güzel bir yer oldu. Gezecek bir yer oldu. Turistler artık gelip de eski elektrik direklerimizi çekmiyor. Yapılan hizmet her zaman güzeldir. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ama geç bir uygulama oldu. Daha önce yapılsa daha güzel olurdu. Daha çok hizmetler istiyoruz.

Necati Şahin

Burada ki iş yerimiz 60 yıla dayanır. Ben çocukluk dönemlerimden hatırlıyorum. Eskiden burası güzeldi ama daha sonra deforme oldu. Dükkânlar eskidi, yıprandı. Tadilat gerekiyordu. Şimdi restore edilmesiyle daha güzel bir yer haline geldi. Şuanda en azından vatandaşlar çarşımızı merak ediyor. Eskiden atıl bir vaziyetteydi, korkmuş çürümüş dükkânlarımız vardı. İnsanlar merak edip geziyorlar ve buda bizim satışlarımıza da yansıyor. En azından yabancı misafirlerimize karşı yüzümüz gülüyor, utanmıyoruz, mahcup olmuyoruz. Başka şehirlerde böyle restorasyonlar oldu. Biz geç bile geldik. Ara sokaklarımızın da restore edilmesini bekliyoruz. Belediyemizin çalışmalarınızdan memnunuz. Sadece park sorunumuz var. Aracımızın girmesini istemiyoruz. Yabancı misafirlerimize karşı ayıp oluyor. Misafirler arabalarıyla geldikleri zaman bazı esnaflarımız koydurmak istemiyor. Buda bir tatsız durum oluyor. Ben bundan biraz tedirginim. İnşallah belediyemiz bu sorunu da çözerse daha iyi olacağını düşünüyorum.

Mehmet Yeşil

1974’den yana bu çarşıdayım ve bu çarşının restore edilmesiyle birlikte antik bir görüntü oluştu. Daha önceleri buradaki esnaf çevreye çok bakmıyordu çok uyum sağlayamıyorlardı. Titiz bir ortam yoktu, görüntü kirliliği ve çevre kirliliği vardı. Şuanda öyle değil. Restore edildikten sonra tertemiz oldu. İnşallah işlerimiz de çok iyi olur. Dışarıdan gelen turistler geziyorlar, resim çekiyorlar bu bizim hoşumuza gidiyor temennim işlerimizin daha iyi olmasıdır.

Yılmaz Pancar

Ben burada 40 yıllık esnafım. Çarşımızın restore edilmesiyle birlikte çok güzel bir ortam oluştu, yapılan hizmet göz önüne alındığında çok hoş bir çevre görünüyor, bu hizmet inkâr edilemez. Müşteri potansiyeli çok değişmese de buradaki görüntü çok güzel. Burası restore edilmeden önce akşamları buradan geçmek zor oluyordu hırsızı gaspçısı çok oluyordu ama şimdi öyle değil, gece bile çıksan eskiden geçmeye korktuğun sokaktan özgürce geçersin. Yapılan bu hizmet için ben yetkililere teşekkür ediyorum.

Halit Kazancı

1974’den beri buradayım ben. Önceden bu yollarda iki tane at arabası yan yana gitmezdi. Sonra yeni binalar yapıldı iki üç tane araç yan yana gitmeye başladı. Eskisine göre çok güzel bir yol oldu açıkçası. Şuan bir sıkıntımız yok ama azda olsa buradan araçların geçmesinden şikâyetçiyiz. İşçilik ve temizlik dört dörtlük. Hizmet çok güzel olmuş yapanların ellerine sağlık. Çarşımız turistlerin ilgi odağı oldu bunun için belediyemize teşekkür ediyorum.

Hacı Yasavul

50 yıllık esnafım burada. Yıllardan beri burada olduğum için iyi bilirim buraları. Çarşının en eski tarihi yeri şuan burası. Önceden çok iş olmazdı esnaflar da şikâyetçiydi ama belediyemiz çok güzel düşündü burayı restore etti esnafımız memnun. Turistler çok gelip gitmeye başladı eski zamanlarda restore edilmeden önce neredeyse hiç turist gelmezdi. Şuan eskiye nazaran güzel bir görüntü var araçlar girip çıkabiliyor daha canlı oldu. Belediyemize çok teşekkür ediyorum bu güzel hizmet için.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz