Kahramanmaraş, Demirciler Çarşısında esnaf, Kurban Bayramı’na az bir süre kala mangal, şiş ve bıçak imalatlarını hızlandırarak hazırlıklara başladı. Ramazan Bayramı’nın sona ermesinin ardından esnaf şimdide Kurban Bayramı hazırlıklarını yapıyor. Kahramanmaraş Demirciler Çarşı’sında bıçak, mangal, ızgara ve daha birçok Kurban Bayramı’na özel malzemelerin imalatı daha da hızlandı. Çarşı esnafı ile yaptığımız görüşmelerde esnaf, bayram için çalışmalara başladıklarını ve şu anda çarşıda geçen yıla oranla pek bir hareketlilik yaşanmadığını söyledi. Esnaf, bıçak, mangal gibi birçok malzemenin imalatını hızlandırdığını ve fiyatlarında geçen yıla oranla nerdeyse aynı rakamda olduğunu ifade etti. Çarşıda bayram hazırlıklarına başladıklarını ve büyük oranda eksiklerini tamamladıklarını belirten esnaf, bayrama sayılı günler kala işlerinin hareketleneceğini söyledi.

ESNAF OLARAK HAZIRIZ AMA SATIŞ YOK!”

Demirciler Çarşı’nda esnaf olan Ali Büyükkol, şunları kaydetti: “Kurban Bayramı hazırlıklarını çarşı esnafları olarak başladık. Hazırlıklarımıza devam ediyoruz. Hazırlıkların bir kısmı da talebe bağlı. Vatandaşlar önceden sipariş veriyor, bizde verdikleri sipariş doğrultusunda bıçak, mangal veya şiş imalatı yapıyoruz. Ben kavurma sacı, mangal, şiş ve bıçak imalatı yapıyorum. Şu anda çarşıda çok olmasa da bir hareketlilik söz konusu ama geçen yıla oranla çarşı bayağı bir durgun durumda. Bayrama yakın inşallah satışlarımız daha çok artar ve elimizde hiçbir şey kalmaz. İnşallah geçen yıla göre daha iyi olmayı umut ediyoruz. Fiyatlarımız 10 liradan başlıyor 100 liraya kadar var. Satışların azalmasını Türkiye’de ki yaşanan sıkıntılara bağlıyorum. İnşallah bayrama yakın daha hareketlenmeler olur.

GEÇEN YIL ÇARŞI HAREKETLİYDİ”

Çarşıda bir başka esnaf olan Hacı Yasavu ise hazırlıkları yüzde 90 oranında tamamladıklarını belirterek, bir haftaya kadar da bayrama yüzde 100 hazır olacaklarını kaydetti. Yasavu, “Kurban bayramı için hazırlıkların yüzde 90’nını tamamladık diyebiliriz. Mangal, Et çangalı, et keseri gibi kurban için gereken malzemelerin hepsi hazır durumda. Bir haftaya kadar da bayram öncesi hazırlıklarımızı yüzde 100 tamamlarız. Ben şiş imalatı, mangal imalatı ve bıçak imalatı yapıyorum. Geçen yıl çarşı hareketliydi. Ama bu yıl mangal satışları geçen yıla göre oranla düşüş yaşadı. Doğu’da ki müşterilerimiz gelmedi. Piyasa da pek bir hareketlilik yok. Her yıl düşüş yaşıyoruz. Geçen yılkiyle fiyatlarımız aynı durumda. 10 liradan 50 liraya mangalımız mevcut. Şişlerde 50 kuruş ve 1 lira arası satışımız var. Saçlar ise 15-20 lira arası.” şeklinde konuştu.

PİYASA DURGUN”

Diğer bir esnaf Halil Kazancı da şunları kaydetti: “Bayram hazırlıklarına başladık. Ramazan Bayramı bitti. Şimdi ise bizim sezonumuz başlıyor. Bayrama kadar hazırlıklarımız devam edecek. İnşallah bayrama kadarda beklediğimiz işleri yapabiliriz. Kurban bayramı yaklaşıyor ancak ama geçen yıla göre satışlar düşük oranda. Sadece bende değil bütün piyasa aynı durumda. Bunun neyden kaynaklandığını çözemiyoruz. Türkiye’nin başında o kadar dert var. Acaba ekonomik yönden dışardaki güçler bizi etkilemeye mi çalışıyor bilemiyoruz. Bayrama yakın artış bekliyoruz. Olursa da perakende olur. O da son iki gün kala olur diye düşünüyorum. Geçen yıla göre yarı yarıya düşüş var. Geçen yılki alışı beklemiyoruz. Mangal, şiş, saç, bıçakta demire olan zam farkıyla artış var. Mangallarda 10 liradan 75 liraya kadar fiyat aralığı değişiyor. Mangal da ki malzemenin durumuna göre değişiklik oluyor. Ekstran bir zam yok.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz