Ülkede son birkaç yıldır yaşanan olumsuz gelişmelere bağlı olarak, ekonomide de çeşitli sıkıntılar baş gösterdi. Hükümet bu konuda küçük esnaf da dâhil olmak üzere çeşitli destekler ve yapılandırma fırsatları sunarak, piyasadaki tedirginliği bir nebze de olsa azaltmaya çalıştı. Yapılan girişimler esnafta karşılık bulsa da, piyasalardaki bazı olumsuzluklar halen devam ediyor. Ancak özellikle küçük esnafların Elbistan’da en büyük beklentisi olan yaz dönemine girilmesi de esnafın umudunu biraz artırmış durumda. Düğün sezonunun açılması ve yurt dışında yaşayan gurbetçilerin tatile girmesiyle yurda dönüş yapmaları ile birlikte umutlarını artıran esnaf, özellikle gurbetçileri bekliyor. Henüz gurbetçilerin çoğunluğunun dönmediği için beklenen hareketlilik yaşanmazken, 2-3 hafta içerisinde dönüşlerin yoğunlaşmasına bağlı olarak piyasaların hareketleneceği öngörülüyor.

Elbistan İlçesindeki esnaflar ile yaptığımız özel röportajda esnaflar şunları söyledi;

ÇARŞININ CANLANMASINI UMUT EDİYORUZ!

Çarşı esnaflarından Özay Perde sahibi Kürşat Özkanlı, Ülkede yaşanan sıkıntılı ortamın çarşıdaki satışları sekteye uğrattığını söylerken, "Vatandaşımız çarşıya alışveriş yapmaya gelmiyor. Birçok esnaf arkadaşımız dükkânını kapatmak zorunda kaldı. Hepimiz zor günler geçiriyoruz. Doların yükselmesi, döviz kuru ile alım yapan esnaflarımızın mal alımını etkiledi. Aldıkları malları da satamayan esnaf kepenk indirmek durumunda kaldı. Zorlu bir kış geçirdik. Umuyoruz ki yaz aylarının gelmesi ve gurbetçilerin tatil için şehirlerine gelmesi ile birlikte çarşının canlanmasını umut ediyoruz" dedi. Özkanlı, Türkiye’de perde fiyatlarının yurtdışına göre daha uygun olduğunu, gurbetçi vatandaşlarında perde ihtiyaçlarını memleketlerinden karşıladıklarını söylerken vatandaşlara en kaliteliyi en uygun fiyata vermeye çalıştıklarını belirtti.

BAYRAM SONRASI YAŞANAN HAREKETLİLİK ESNAFIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!

Elbistan İlçesinde Kuruyemiş ve Şekerleme satışı yapan Selçuk Kılıç, Kış aylarında satışların durduğunu belirtirken, "Her sene olduğu gibi bu senede kış aylarında satışların düşük olduğu bir sezon geçirdik. Özelikle hain darbe girişiminin ardından vatandaş bir süre tedirginlik yaşadı. Aradan bir yıl geçmesinin ardından halk yavaş yavaş normale dönüyor. Bayram ile birlikte çarşıda bir hareketlilik oldu. Temennimiz satışların artarak devam etmesi" diye konuştu. Kılıç gurbetçi vatandaşların hediyelik cevizli şeker, Türk kahvesi, baharat, kuruyemiş ve lokum çeşitlerine ilgi gösterdiğini ifade etti.

EN UFAK BİR OLAY ALTIN FİYATLARINI YÜKSELTİYOR!

Elbistan İlçesinde uzun yıllardır Kuyumculuk yapan Ekrem Karagenç’te yaz aylarının gelmesiyle birlikte düğünlerin de başladığını belirterek, "Altın fiyatları şu anda aynı çizgi üzerinde gidiyor. Çeyrek altın 220 ile 240 arasında değişen fiyatlarla bir süre daha satılmaya devam edilecektir. Bir süredir işlerde bir düşüş vardı. Temennimiz tekrardan eski günlere dönmek. Azda olsa bir kıpırdanma var. Yaz ayları düğün aylarıdır. İnşallah bu yıl eskisi gibi güzel işler olacaktır" dedi. Karagenç, Şu anda piyasanın çıkışlı, inişli bir şekilde seyrediyor. Doların düşmesi bir şeyi değiştirmiyor çünkü altının onsu yükseliyor. Böyle bir durum ortaya çıkınca altın fiyatları yine dengede kalıyor dedi.

Erdi İşbilir/Elbistan

Editör: Mahmut Beyaz