Geçmiş yıllardan bu yana sadece kentin değil bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşı’sında bu günlerde işler bir hayli durgun. Esnaf, gün içerisinde bazen siftah bile yapamamaktan ötürü yakınıyor. Zaten durgun olan işlerin son günlerde daha da durgunlaşması esnafı deyim yerindeyse canından bezdirdi. Ancak işlerin durgun olduğu bu günlerde esnafın umudu yaz aylarında memleketlerine tatil için gelecek olan gurbetçiler oldu. Kapalı Çarşı esnafı, gurbetçi vatandaşların şehre gelmesiyle birlikte işlerinin hareketleneceğini ve durgun olan piyasanın canlanacağını söyledi.

“GURBETÇİLER İŞLERİMİZİ BİRAZDA OLSA HAREKETLENDİRECEKTİR”
Gurbetçilerin işleri biraz da olsa hareketlendirebileceğini söyleyen Kapalı Çarşı esnafı Mehmet Ağgürbüz, “İşlerimiz mevsim itibariyle durgun bir durumda. Yapmamız gereken satışları maalesef ki yapamıyoruz. Ama yaz mevsimi yaklaşıyor. Gurbetçi vatandaşlarımızın da gelmesiyle birlikte işlerimizin birazda olsa hareketleneceğini düşünüyorum. Fakat bundan 15-20 sene önceki işlerimiz yok. Artı olarak da gurbetçiler önceki gibi memleketlerine gelip tatil yapmıyorlar. 3-5 gün memleketlerine geliyorlar ve tatilin diğer geri kalan kısmını deniz kenarlarında geçiriyorlar. Yine de yaz sezonu ve bunun akabinde gurbetçilerin gelmesi işlerimizi birazda olsa hareketlendirecektir” ifadelerini kullandı.

“PİYASANIN CANLANMASINDAN UMUTLUYUZ”
Bir diğer Kapalı Çarşı esnafı Ahmet Gözükara ise şunları dedi: “Kapalı Çarşı esnafları olarak işlerimiz kış boyunca oldukça durgundu. Ama artık yaz mevsimi yaklaştı. Kapalı Çarşı esnafı olarak gurbetçilerin gelmesinden ve piyasanın canlanmasından umutluyuz. Çünkü her zaman yaz mevsiminde piyasa kış mevsimine göre daha çok hareketli geçiyor. Bir de özellikle Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle işlerimiz daha da çok açılıyor. Bu her sene böyle olur. İnşallah da bu sene yine aynısı olur ve hem yazın gelmesi hem de gurbetçi vatandaşlarımızın gelmesiyle işlerimiz hareketlenir.”

“BAYRAMDAN SONRA BİR HAREKETLİLİK BEKLİYORUZ”

Bir başka çarşı esnafı İhsan Tanış, şunları kaydetti: “Malum Ramazan ayı dolayısıyla bizim işlerimizde de bir durgunluk söz konusudur. Ancak son 15 gün işlerimizde bir artış olur. Hareketlilik artar. Şu anda da yavaş yavaş mahsullerimiz çıkıyor, ekinlerimiz çıkacak. İnşallah bayramdan sonra bir hareketlilik bekliyoruz. Özellikle de düğünler artınca bizim de hareketliliğimiz başlıyor.  Malum yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız var. Bu gurbetçi vatandaşlarımız kentimize geldiğinde yine bir kıpırdanma olur. Yaz sezonundan ümitliyiz ve inşallah da umduğumuz gibi olur.”

“YEREL TURİZMİN ARTMASI ESNAFLARIN İŞLERİNİ ARTIRIR”

Esnaf Murat Engizek ise, “Kapalı Çarşı’da şu an Ramazan ayından mütevellit insanlarda bir mahmurluk var. Tabii insanlar önce iftarını yaptıktan sonra alışveriş yapmak istiyorlar. Ama ilerleyen tatil günlerinde bundan sonra işlerimiz daha da güzel olacak diye tahmin ediyoruz. Yaz sezonundan şöyle bir beklentimiz var; İnsanların Kahramanmaraş’ımıza gezmeye gelmelerini istiyoruz. Kahramanmaraş’ta yerel turizmin artması demek esnafların işlerinin iyiye gitmesi demektir” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz