Türkiye, koronavirüs ile mücadelede 4 risk kategorisine göre valilerin başkanlığındaki il hıfzıssıhha kurullarının aldığı kararlarla normalleşme sürecine başladı. Böylece orta riskli kategorisinde yer alan Kahramanmaraş’ta Cumartesi-Pazar günleri uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kaldırıldı. Bu noktada yaklaşık 1,5 aydır hafta sonu kısıtlama nedeniyle kapalı olan Kapalı Çarşı Esnafları iş yerlerini açmanın mutluluğunu yaşıyor. Manşet Gazetesine ekibine normalleşme süreciyle ilgili düşüncelerini aktaran çarşı esnafı, yeni açıklanan haftalık vaka sayılarına göre Kahramanmaraş’ın orta riskli kategoriden yüksek riskli kategoriye geçecek olmasını vatandaşların çabucak rehavete kapılması olarak yorumluyor.

İŞLERDE HAREKETLİLİK OLDU”

İşlerinde hareketlilik olduğunu anlatan hediyelik eşya işletmecisi Mustafa Ağagürbüz, Hafta sonu sokağa çıkmak güzel bir şey tabii ki işlerde hareketlilik oldu. Ama diğer taraftan da medyadan görüyoruz vakalar artıyor. Ticari olarak düşünürsek iyi, sağlık açısından düşünürsek çok iyi bir gelişme olmadı. Esnaf olarak ikilem yaşıyoruz. Çünkü bir taraftan işlerin bozuğa gitmesi bir taraftan pandeminin daha çok artması değim yerindeyse bizleri iki arada bir derede bırakıyor. Yeni normalleşmede rehavete kapıldık baktığımız zaman lokantalar ana-baba günü oldu. Önlerinden geçerken görüyoruz insanlar dip dibe. Bir taraftan da lokantacı esnafını düşünmek gerekiyor. Aşırı derecede sıkıntılı bir sürecin içerisindeyiz” dedi.

İNSANLAR REHAVETE KAPILIYOR”

23 yıldır aktarcılık yapan Mustafa Paköz ise şunları söyledi: “Kapalı Çarşı’da yoğun bir kalabalık oldu ama işlerde herhangi açılma göremedim, sadece lokantacıların işleri güzel oldu. Onların da işleri iyi olsun tabii ki. Uzun zamandır onlarda kapalıydılar. Ama bizim baharat işi Cumartesi-Pazar açık olmamıza rağmen çok sakindi. Ben Cumartesi günü kısıtlamalar kaldırılsın Pazar günü tekrar uygulanması taraftarıydım. Çünkü bu pandemi dönemi insanlar rehavete kapılıyor. İnsanlar yoğun bir şekilde parklarda bu hastalığın tekrar yayılabileceğini bildiğim için pazar gününde kesinlikle kısıtlamaların uygulanması gerekiyordu. Ben zaten buna 1 ay zaman tanıyordum. Şimdiden arkadaşlarım arasında 15 güne kalmayız yüksek riskli kategorisine gireriz diye konuşmalar oluyor. İnşallah olmaz. Sağ olsun devletimiz bize azdan çoktan yardım ediyor, borçlarımıza kolaylıklar getirdiler o konuda inkâr edemeyiz.

ATIL DURUMDAN HAREKETE GEÇMEK BİZİ MUTLU ETTİ”

Uzun zamandır hafta sonu çalışmadıkları belirten bir başka Kapalı Çarşı Esnafı İbrahim Özkan da şu ifadelere yer verdi: “Uzun zamandır çalışmıyoruz. 11. aydan bu yana hafta sonları çalışmıyorduk hafta sonları kısıtlamanın kaldırılması bizleri rahatlattı. Yasağın kalkması işlerimize tam yansımasa da uzun zamandan beri atıl durumdan harekete geçmek bizi mutlu etti. Biz millet olarak ufak tefek fırsatları abartıyoruz. Çarşıda gördüğümüz kalabalık normal bir kalabalık değildi. Tedbirli olamıyoruz bunun zararını hepimiz çekeceğiz. Biz son 1,5 ay hafta sonları uygulanan kısıtlamadan dolayı iş yerimizi kapatmak zorunda kaldık. Bir esnaf için senede 1,5 ay kapalı olmak çok zor bir durum. Çünkü onu 1 yılda tolere etme şansınız yok. Daha tedbirli ve dikkatli olmak lazım ama ne yazık ki gevşemeyi biraz abarttık gibi.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz