Kapalı Çarşı esnafı, uzun bir süredir durgun olan işlerinin bayramda da yeteri kadar hareketlenmediğini belirterek, çarşı olarak bayramda da umduklarını bulmadıkları söyledi.

Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşı’sında esnaf, işlerin bir türlü hareketlenmediğinden dolayı yakınıyor. Kurban Bayramı’na az bir süre kala satışların artacağından ve işlerin hareketleneceğinden neredeyse emin olan çarşı esnafı, bu bayram da yine beklentinin altında kaldı. Manşet Gazetesi olarak çarşı esnaflarıyla yaptığımız görüşmelerde esnaf, işlerinin bayramda durgun geçmesinin sebebi olarak genellikle bayram tatilinin uzun olması, kurbanlık almaları ve akabinde okulların açılacak olmasını gösterdi. Her yıl işlerin biraz daha kötüye gittiğini belirten esnaf, bu sefer gözünü önümüzde ki günlere dikmiş durumda. 

‘BAYRAM HİÇ İSTEDİĞİMİZ GİBİ GEÇMEDİ’

Kapalı Çarşı esnaflarından Muhammet Akkök, şunları dedi: “Bu bayram öncesi okul masrafı, yakacak ve kurbanlık derken zaten vatandaş bayramlık almayı düşünmüyor bile. Kurban Bayramı hiç istediğimiz gibi geçmedi. Sizin de gördüğünüz gibi iş yok bekliyoruz. Normalde şuan satışlarımızın böyle olmaması lazım. 15 gün önceden piyasanın canlanması gerekiyordu. Daha önceki bayramlarda böyle olmazdı. Umudumuz Cumartesi ve Pazar günü. İnşallah azda olsa piyasa biraz canlanır. Ama yine söylüyorum çokta bir beklentimiz yok.”

‘BU YIL, GEÇEN YILA GÖRE SATIŞLARIMIZ ÇOK DÜŞTÜ’

Bir başka çarşı esnafı Murat Yeşilli, şöyle konuştu: “Bu yıl, geçen yıla göre satışlarımız çok düştü. Bayram alışverişi çok durgun geçti. Bununda sebebi ise 9 günlük bir tatilin olması, okulların da açılış gününe denk gelmesiyle masraflar katlandı. 9 gün tatil olması nedeniyle birçok müşterimiz tatile gitti. Bu da bizleri büyük ölçüde etkiledi. Bizim her bayramda satışlarımız sürekli geriliyor. Bir ilerleme söz konusu değil.”

‘İLERLEYEN GÜNLERDE DAHA İYİ OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Çarşı esnaflarından İhsan Tanış ise şunları söyledi: “Bu yıl gerçekten satışlarımız çok düştü. Ara sezona girmesi en büyük etkenlerden biri. Bunun haricinde yaşanan olaylardan dolayı insanlarımız kaygılı. Müşterilerimiz her alışverişte düşünmeden üzerine ayakkabı alarak giyerdi. Bugün ise 80 liralık ayakkabıyı almak için saatlerce düşünüyor. İnsanlarımızda bir gelecek kaygısı var gibi görünüyor. ‘Ben bugün burada bu ürünü aldım acaba yarın ne yapacağım’ diyerek kara kara düşünüyor. Bu da bir etkendir. Bu yıl bayram tatilinin uzun olması ve okulların da bayram sonrasında hemen açılması, satışlarımızı otomatikman yarıya indi. Ama bugünümüze de şükür olsun. Ben bundan sonra ki süreçte işlerimizin hareketleneceğini düşünüyorum.”

‘HER YIL İŞLERİMİZ GİDEREK BİRAZ DAHA DURGUNLAŞIYOR’

Son olarak çarşıda kuyumcu esnaflarından Onur Dayıoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Bizim işlerimiz son birkaç yıldan beri olduğu gibi bayram öncesinde de bayramda da durgundu. Biz altın satıyoruz. Yani vatandaş ilk önce kurbanını alacak, kalan parası ile de çocuğunun üstünü başını alacak ve artı olarak okul kıyafetlerini alacak. Artan parası olursa eğer bir altın alacak. Ama vatandaşın altına ayıracak parası kalmadığı için haliyle bizim işlerimizde de bir hareketlilik olmadı. Geçen bayrama oranla satışlarımız bu yıl daha düşük. Her yıl işlerimiz giderek biraz daha durgunlaşıyor. Esnaf olarak hiç iyiye gitmiyoruz. Ama yine de bugünümüze şükür.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz