Geleneksel Türk kültürünün eşsiz şifa kaynaklarından biri olan Osmanlı Macunu, bir diğer adıyla da Mesir Macunu olarak adlandırılıyor. Halkın yararlanması için mesire alanlarında dağıtıldığı için "Mesir Macunu" ismini alan Osmanlı Macunu son günlerde Kahramanmaraşlıların en sevilen şekerleme çeşitleri arasında yerini alıyor. Çeşitli renklerle olmasından dolayı en çok çocuklar tarafından ilgi gören Osmanlı Macunu damaklara verdiği değişik tatla da vazgeçilmez lezzet sıralamasına giriyor.

‘TAMAMEN EL EMEĞİ İLE HAZIRLIYORUM’

Yaklaşık 25 yıldan buyana Osmanlı Macunu yapıp satan ve 12 yıldan bu yana da bu işi Kahramanmaraş’a getiren Macun satıcısı Hüseyin Yozgatlı, “Kahramanmaraş’ta macun işini 12 yıldan bu yana yapıyorum. Asıl mesleğim şekerciliktir ve yaklaşık 25 yıl boyunca İstanbul’da mesir macunu yapımı eğitimi aldım. 25 yıl boyunca da bu İstanbul’da işi orada yaptım. Tüm macunları kendim el emeği ile hazırlıyorum. Yapımında hiçbir şekilde makine falan kullanılmıyor zaten makinada kullanılmaz. Yaparken de limonsuyu, şeker ve meyve aroması kullanıyorum. Tüm bu malzemeleri kaynatarak kıvama getiriyorum. Daha sonrada 2 saat kadar şekerle harmanlıyorum” dedi.

Osmanlı Macunu nedir?

Kanuni Sultan Süleyman Han, annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalanınca zamanın hekimlerinden merkez efendiye annesini iyileştirecek bir ilaç yapmasını ister, esasen Yavuz Sultan Süleyman Han'ın eşini de iyileştiren macunu, Merkez Efendi'de Kırk bir çeşit şifalı baharatı karıştırarak tekrar elde eder, Ayşe Hafsa Sultan bu macunu kullanarak iyileşir. Bu durumdan çok hoşlanan Kanuni Sultan Süleyman halkın bu macundan istifade etmesi gerektiğini düşünür ve macunun dağıtımı için bahar aylarında şenlik düzenlenmesini emreder, daha sonra bu gün her yıl aynı günde, şenlikler nevruz kutlamaları ile başlar,  Yüzyıllardır zengin kültürümüzün bir eseri olarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Haber: Kübra Dilbirliği

Editör: Mahmut Beyaz