2012 yılında çıkan yasa ile Kahramanmaraş Büyükşehir statüsüne girmiş, il merkezinde Onikişubat ve Dulkadiroğlu metropol ilçe olarak kurulmuştu. Kentin ilk Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay ve Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek seçilmişti. Bu 3 belediye başkanı göreve geldikleri günden itibaren Kahramanmaraş’ı daha yaşanılabilir bir kent haline getirebilmek için çalışırken, çarpık yerleşim yerlerini de tespit ederek yıkımına başladılar ve modern bir şehir olma yolunda önemli bir mesafe kat ettiler. Ancak üzerinde birçok medeniyeti barındırmış ve adeta tarihe ışık tutmuş Şehit Evliya, Mağralı, Karamanlı, Serintepe, Yörükselim, Gazipaşa, Kümbet, Duraklı, Ekmekçi, Kurtululş, Turan, Sakarya ve Fevziapaşa gibi mahalleler imara açılarak güzelliklerinin ortaya çıkarılmasını bekliyor.

DAR VE ÇIKMAZ SOKAKLAR BULUNUYOR
Bu eski mahallelerde genelde dar ve çıkmaz sokaklar bulunurken, olası bir afet durumunda ise buraya araçlar giremiyor. Bu tarih kokan eski mahallelerde genelde ülkelerinde ki savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan ve kentimizde ikamet eden Suriyeli sığınmacılar yaşıyor.

İMARA AÇILSIN’
Tarih kokan eski mahallelerde yaşayan vatandaşlar bir an önce yaşadıkları yerin imara açılmasını istiyor. Konu hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan mahalle halkı şöyle konuştu: “ Kahramanmaraş, büyükşehir oldu, büyükşehir olmamızla birlikte kent daha bir modern hal aldı. Ancak, bizim mahallelerimiz eski yapı olduğu için bir çivi dahi çakamıyoruz. Dolayısıyla çivi çakamadığımız gibi olası bir yangın durumunda yâda hastalık durumunda sokak içerisine ne bir itfaiye aracı, nede bir ambulans girebiliyor. Burada yaşayan insanlar genelde fabrika işçiliği yapan asgari ücretle çalışan kişiler. Oturduğumuz evler 70-80 metrekarelik 2’şer, 3’er kattan oluşan evlerdir. Bu küçük ebatlı evlerin diğer komşu evlerle birleştirilerek, arsalarını büyütme yoluna gitmek suretiyle arsa yoğunluğu sağlanarak, çok katlı bina yapı kullanma izinleri verilmelidir. Bu konuda belediye başkanlarımızdan mahallelerimize destek çıkmalarını istiyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz