Balıkesir’in Edremit ilçesinde ikamet eden çift, bankadan çekilen kredi yüzünden ters düştü ve boşanmaya karar verdi. Kadın, eşinin kendisinden habersiz kredi çektiği gerekçesiyle boşanma davası açtı. Davalı kocanın karısına haber vermeden bankadan kredi çekmesi ‘güven sarsıcı davranış’ olarak nitelendirildi. Balıkesir Edremit 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi, kadını haklı buldu ve tarafların boşanmasına karar verdi. Yargıtay’da bu kararı yerinde gördü ve oybirliği ile onadı. Örnek olma niteliği taşıyan Yargıtay kararında, “Eşinden habersiz kredi çekmek güven sarsıcı davranış olmakla boşanma sebebidir” denildi. Manşet Gazetesi olarak Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’nin, eşlere ‘Habersiz kredi çekmeyin’ uyarısı sonrası mikrofonlarımızı Kahramanmaraş halkına çevirdik. Konu hakkında Kahramanmaraşlı bayanlar genellikle kocalarından izinsiz kredi çekmeyeceklerini belirtirken, erkekler ise evlerinin geçimini kendilerinin yürüttüğünden dolayı kredi çekerken izin alma gereksinimi duymadıklarını söyledi. Sayısı oldukça az olan bazı erkekler ise eşlerinin izinsiz kredi çekmesinde sorun görmedikleri yönünde açıklamalarda bulundu.

İşte Kahramanmaraş halkının eşten izinsiz kredi çekme görüşü;

“İHTİYACI VARSA ÇEKME DİYEMEM Kİ”

Aysel Türk

Bende bu haberi dışarı çıkmadan önce evde izlemiştim, izinsiz kredi çekmenin boşanma sebebi olduğunu söylemişlerdi. Açıkçası eşim benden izinsiz kredi çekse çok da fazla tepki vermem. İhtiyacı varsa mecburen çekecek, çekme diyemem ki. Ben de istersem çekerim, ben eşime nasıl karışmıyorsam o da bana karışmamalı. Ben de eşim de çalışan insanlarız, o yüzden en azından para noktasında ikimiz de birbirimize güveniyoruz, hangimiz çekersek çekelim, çok büyük tepki vermeyiz.

“YARGITAY AİLE DÜZENİNİ BOZMAK İSTİYOR”

Osman Turna

Tabi durumlarımız olmadığı için biz de zamanında kredi çektik. Artık şartlar çok zorlaştı, kredi çekmeden hiçbir şey alınamıyor ki. Eşten izinsiz kredi çekmeyi boşanma sebebi olarak görerek bizim aile düzenimizi bozmaya çalışmış Yargıtay bence. Çalışan benim, eve para getiren benim hanımım çok da fazla karışmamalı benim çektiğim krediye. Olmaz öyle, ben eşimden izinli de izinsiz de çeksem hanımım karışamaz. Eşimden benden izinsiz çekemez yani, biz Türk milleti erkek ağırlıklı bir milletiz. Bunun asıl sebebi bizim geleneğimizden gelen saygıdır. O ömrü beraber yaşadığın için saygısızlık edilmez. Evi bizde erkek yönetir, kadının gelirden de giderden de pek haberi olmaz. Bence o yüzden kadınlara pek de fazla bilgi vermek gerekmez. Bizler kadınlarımıza bakmakla yükümlüyüz.

“EŞİM İZİNSİZ ÇEKERSE KIZARIM”

Serhat Çanakcı

Önceden bazı önemli şeyleri almak için tabi ki kredi çektim. Kredi çekerken eşimden izin almadım. Hiç gerek duymadım çünkü kredi çekerken. Eşim benden izinsiz kredi çekerse de kızarım yani. Niye çektiğini sorarım, para nerede diye sorarım. Boşanma olarak değerlendirmek bence yanlış, çünkü biz Türk milleti olarak erkek egemen bir toplumuz. Biz erkekler evlerimizi geçindirmekle yükümlüyüz, genellikle her şeye biz karar verdiğimiz için eşimin habersiz kredi çekmesini tasvip etmiyorum.

“MAALESEF KADINLAR GÜÇLÜ GÖRÜLMÜYOR”

Fatma Çanakcı

Ben hayatımda hiç kredi çekmedim ama eşimden habersiz hiçbir şey yapmam. Tabi bizde maalesef kadınlar aile içinde pek de güçlü görülmüyor. Erkek kadına sormadan kredi çekerse olumlu karşılanıyor ama kadınlar yaparsa çok büyük tepki alır. Şahsen eşim benden habersiz kredi çekerse, en fazla neden çektiğini sorarım. Zaten çektikten sonra yapacak bir şey yok.

“SONUÇTA EVE GİREN PARA HERKESİN”

Cuma Palabıçak

Daha önce kredi çektim, eşimin de çekmeden önce haberi vardı. Tabi bu konu ailelerin iç konuları ama dikkat etmek gerekli. Bir borcun altına giriyorsak sadece erkekler olarak biz girmiyoruz, kadınlarımız, eşlerimiz ve çocuklarımız da bu durumdan etkileniyor. Sonuçta eve giren para herkesindir, çıkan para da herkesindir. Ben böyle düşünürken eşimin benden izin kredi çektiğini öğrenirsem ne için çektiğini sorarım öncelikle. Bu durum bazı aileleri de kökünden bitirebilir. Aslında eşim benden izinsiz çekemez, çünkü herhangi bir işte çalışmıyor, asgari ücret çalışan birisi bile kredi çekmekte zorlanıyor. Çalışmayanı bankalar zaten araştırıyor ve kredi vermiyor diye biliyorum. Öyle bir imkan da olsa biz eşimle birbirimizden vazgeçmeyiz, ben çeksem de eşim çekmez zaten.

“BENİM EŞİM SORMAZ ZATEN ÇEKERKEN”

Sevgi Arslan

Ben ev hanımıyım, daha önce hiç kredi çekmedim. Yeni eşim benden izinsiz kredi çekebilir, sormaz zaten bizim eşlerimiz. Biz Türk milletinde kadınlara pek söz hakkı tanınmaz ama bende böyle bir konu için eşimle kötü olmam. Bir bildiği var ki çekmiştir ama eşimin de öyle kredi çekme gibi bir durumu yok, olmaz diye düşünüyorum. Ben izinsiz kredi çekmem zaten, sormadan hiçbir şey yapmam.

“İZİNSİZ ÇEKMESİNİ OLUMLU KARŞILAMAM”

Mehmet Akıllı

Ben daha önce kredi çekmedim, çok da doğru bir şey olmadığına inanıyorum, gerek faiz gerekse de başka sebeplerle. Ben eşimden izinsiz kredi çekmezdim herhalde, faize zaten karşıyım ben. Ama eşim benden izinsiz kredi çekse çok da olumlu karşılamam, biraz sert konuşurum.

“CANIM SIKILIR, SİNİRLENİRDİM AMA...”

Hülya Akıllı

Eşim benden izinsiz kredi çekse doğal olarak canım sıkılırdı, sinirlenirdim. Ben de kredi çekecek bir durumum olmadı, hele ki eşimden izinsiz asla çekmem. Ben ev hanımıyım, evimizi çekip çeviriyorum onun aldıklarıyla ama asıl olarak parayı kazanan eşim. Eşimi görmezden gelerek ben kredi çekmezdim.

“İZİN ÇEKMESİNE MÜSAADE ETMEM”

Yusuf Demirtaş

Daha önce farklı bankalardan kredi çekmişliğim var. Tabi ki çekerken öncelikle eşime danıştım. Eğer sormadan çekseydim eşimin tepkisi pek de iyi olmazdı, hoş karşılamazdı. Ben çekerken bilgi verdim. Eşimin de benden izinsiz kredi çekmesine kesinlikle müsaade etmem. İzinsiz çektiğini öğrenirsem de ne yapalım önce bir sorgularım. Neden çekti, kaç para çekti yaptığı işe bağlı. Güvensizlik oluşur doğal olarak ama ben eşimden boşanmam. Para yada kredi için kurduğumuz ailemi bırakmam.

“EŞİM İZİNSİZ KREDİ ÇEKEBİLİR”

Halit Karataş

Ben ömrüm boyunca bir defa kredi çektim. Çekerken de eşimin izni vardı. Yargıtay’ın eşten izinsiz kredi çekmeyi boşanma olarak görmesi bana göre tamamen saçmalık. Böyle bir şey olur mu, bunlar kolayca yuvaları yıkmaya çalışıyorlar. Eşimde benden izinsiz kredi çekebilir yani çekmek istiyorsa çeksin. Ne olur ki çekerse, benim için çekiyordur sonuçta. Gayet normal bir şey, ben öyle çok kötü bir tepki vermem. Ne yapacağını, kaç para çektiğini sorarım. Bir güvencesi var ki ödeyecek kredi çekmiştir diye düşünürüm.

(Ropörtaj: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz