Dünyayı etkisi altına alan Covıd-19 seyrinin azalması ile ‘Yeni Dönem’e giren Türkiye, kontrollü sosyal hayat ilkesi ile yaşama kaldığı yerden devam ediyor. Bu kapsamda işletmelere yönelik yasaklar kalkarken, kahvehanelerde devam eden oyun yasağına Kahveciler Odası’ndan tepki geldi.

İnsanların stres attığı, arkadaşlarıyla beraber hoşça vakit geçirdiği kahvehane, kıraathane, gazino, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafe, oyun salonlarının faaliyetlerinin geçici olarak durdurulması alınan ağır kararlardan olmuştu.1 Haziran’da başlayan normalleşme süreciyle birlikte belirli kurallar çerçevesinde tekrardan faaliyetlerini devam ettiren bu iş yerlerinde okey, tavla, oyun kağıdı ve bilardo gibi oyunlar yasaklanmıştı. Bu yasaklardan dolayı müşteri kaybeden esnaflar ekonomik zorluklar yaşıyor. Kahramanmaraş Kahveciler Odası Başkanı Mehmet Hocaoğlu’da bu kapsamda bir basın toplantısı düzenledi. Kahvehaneciler olarak ekonomik zorluk çektiklerini ifade eden Hocaoğlu, esnafların mağduriyetlerinin en kısa sürede giderilmesini istedi.

MÜŞTERİ KAYBEDİLDİ

Başkan Mehmet Hocaoğlu, basın toplantısında esnafların yaşadığı ekonomik sıkıntıdan dolayı neredeyse kepenk kapatma noktasına geldiğinin altını çizerek, “16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine göndermiş olduğu genelgeyle kahvehane, kıraathane, gazino, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafe oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurmuştu. İnsan sağlığı konusunda hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı da açıkça belirtmek isteriz. Kahvehanelerimize vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça zaman geçirmek için okey, tavla oyun kâğıdı, oyun oynamak için iş yerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşterilerimiz iş yerlerimize gelmemekte. Bu nedenle açılan kahvehanelerimizde esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamamaktadır. Bu sebeple iş yerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SSK primlerimiz, elektrik, su giderlerimiz devam etmekte olup bu koşullar altında giderlerin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Esnaflarımız günlük kazancı ile yaşamını idame ettirmektedir ve yanında çalışanların ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Bu koşullar altında esnafımız işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepengi kapatma noktasına gelmiştir.”

“ESNAFIMIZIN MAĞDURİYETLERİ EN KISA SÜREDE GİDERİLMELİDİR”

Hocaoğlu devamında, “Devletimizden talebimiz, koronavirüs salgınından şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane ve gazino işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir. Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılması, esnafımızın yanında çalışanlarının ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi, kahvehane ve gazino işleten esnaflarımızda bu süreçten etkilenmiş olup,  işyerlerinin en kısa sürede faaliyete geçmesini ve devletimizin uygulamış olduğu hijyen kurallarına uyarak bu kurallar doğrultusunda iş yerlerimizin açılmasını esnafımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz. Birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yılsonuna kadar ertelenmesi, esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SSK primlerinin devletimizce ödenmesini, tüm kredi borçlarının yılsonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz” ifadeleri kullandı.

“OYUN YASAĞINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUZ”

Kahvehanelerde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edildiğini hatırlatan Başkan Hocaoğlu, “Bu konu da esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri eksiksiz olarak alacağımızı da ayrıca belirtmek isteriz. Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı, bilardo halen oynatılmamasını kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi yukarı da bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere ilgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor bir an önce sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

(Haber: Abdulsamet İspir)


 

Editör: Mahmut Beyaz