Kahramanmaraş’a 12 kilometre uzaklıkta bulunan Keklikdere mevkii yağış havzasından oluşuyor. Vejetasyon yapısı aşırı, düzensiz ve erken otlatmalar ile birlikte bozulan havzada çalışma alanı arazi sınıflandırması esaslarına göre değerlendirildiğinde, her türlü erozyon sınıfı aktif şekilde görülebiliyor. Erozyonla taşınan topraklar özellikle alt havzaların dere şebekelerinde önemli ölçüde tortunun taşınmasına neden oluyor. Bu durum Kahramanmaraş il merkezinde can ve mal kaybı ve alt yapıyı tehdit eden bir unsur olarak ortaya çıkıyor.

Bu kapsamda Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, erozyon tehlikesini en aza indirgemek amacıyla Keklikdere mevkiine fidan dikimi gerçekleştirdi. Söz konusu fidan dikimi için ise Keklikdere bölgesinde tören düzenlendi. Törene; AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç ile Habibe Öçal’da katıldı. Ağaçların ve ormanların önemine vurgu yapılan programda konuşmaların ardından fidan dikimi yapıldı.

EROZYON VE SEL TEHLİKESİ EN AZA İNDİRİLDİ
8.850.000 metrekare alanda toprak işleme ve fidan dikimi ile Keklik deresinden Kahramanmaraş ilini tehdit eden sel taşkınları ve erozyon riski en aza indirildi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE ÇÖLLEŞMENİN ETKİLERİ EN AZA İNDİRİLDİ
Küresel ısınma ve iklim değişikliği ile birlikte aşırı sıcaklık artışları çölleşmeyi de beraberinde getirmekte ve canlı yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu etkileri en aza indirmek için bu konuda bize yardımcı olabilecek en önemli faktör toprağı tutacak ve hava ekonomisine, karbon emisyonuna katkı sağlayacak olan orman varlığımızdır.

ORMAN KÖYLÜSÜNE EK GELİR SAĞLANDI
Yapılan bu proje ile fidan dikimi esnasında orman köylüsüne 9 ay süreli istihdam sağlanmıştır. Proje kapsamında dikilen gelir getirici türler ile işin devamında da orman köylüsüne ekonomik gelir sağlanması hedeflenmektedir. Ayrıca proje kapsamında yapılmış olan 24 Km yol ile orman köylüsüne daha rahat ulaşım imkânı sağlanmıştır.

1.5 MİLYON FİDAN TORAKLA BULUŞTU

260.000 BADEM

4.000 CEVİZ

50.000 KUŞBURNU

18.000 MAHLEP

12.000 AHLAT VE 1.156.000 adet SEDİR Fidanı olmak üzere toplamda 1.5 MİLYON fidan toprakla buluştu.

4 YILLIK ÇALIŞMADAN SONRA BU DEREYİ DE AĞAÇLANDIRDIK VE KAHRAMANMARAŞ'IMIZA KAZANDIRDIK”
Fidan dikim töreninde açılış konuşması yapan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, “Ülkemiz dünyada orman varlığını arttıran ülkelerden bir tanesidir. Oranlarımızı arttırmaya devam ediyoruz. Tabii ormancılar çalıştıkları alanı tanıtamayan meslek gruplarından biri ve zor şartlarda, zor coğrafyalarda görev yaparlar. Şu an bulunduğumuz saha, bir az önce söylediğim sahaya örnektir. Keklikderesi Projemizde biz 3 yıldır çalışmalar yapıyoruz. 3 yıldır bunu hep beraber size tanıtmaya çalışıyoruz. Kahramanmaraşlı hemşerilerimiz gayet iyi bilirler Ahır dağının 1960'lardaki eski halini. Buradaki fidanların tamamı daha sonra meslek büyüklerimiz tarafından dikilmiştir. İlk göreve başladığımda Akdere'de sel nedeniyle can kayıpları oldu. Bu, şu an çalışmalar yaptığımız bir dere. Aynı riski taşıyor. 2015 yılında ben Akdere'yi gezdikten sonra tesadüfen bu dereden aşağıya indim. Yolumuz buradan döndü ben de bu dereyi ağaçlandırmamız gerektiğini düşündüm çünkü aynı sıkıntı burada da var. Baktığınızda ne kadar fazla erozyon olduğunu sizler de biliyorsunuz. 4 yıllık çalışmadan sonra bu dereyi de ağaçlandırdık ve Kahramanmaraş'ımıza kazandırdık. 885 hektar alanı olan bu çalışmamızda 1 buçuk milyon adet fidan diktik. Bunun 260 bin tanesi badem, 5 bin tanesi ceviz, alıç türlerinden. Ormanların faydası çok, bunları tek tek saymaya gerek yok ama sözü çok uzatmadan size biraz bilgi aktaracağım. Bir yetişkin orman ağacı bir saatte 30-40 kişinin tükettiği oksijeni üretiyor. Bizim bu sahada diktiğimiz 1 buçuk milyon fidanı hesaplarsak neredeyse 1 günde tüm Türkiye'deki insanların tükettiği oksijeni üretiyor. O kadar büyük bir proje. Biz buraya sadece orman ağacı dikmiyoruz. Artık yeni projelerimize gelir getirici türden ağaçlandırma da yapıyoruz. Badem ağaçlarımızdan bahsettik. Küçük bir hesap yaparsak 10 sene sonra bu badem fidanları en az 5 veya 10 kilo badem verse 80-100 milyon TL gelir elde edecek” ifadelerini kullandı.

142 MİLYON FİDAN, KATKILARINIZDA TOPRAKLA BULUŞTU”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, şöyle konuştu: “Kâinat içerisinde yaşanılır ortam, şu an bilinen verilere göre dünya. Dünyamız cansızlar, bitkiler, hayvanlar ve insanlarla güzel. Bunlarla denge sağlanıyor. Toprağın olduğu yerde bitkiler, insanlar, hayvanlar var ve bunların birkaçının eksildiği yerde yaşam da zarar görür. Cennet bile ormanlık olarak tasvir ediliyor ve cennet ağaçlarının da sembolü Tuğba ağacıdır. Kökü yukarıda, dalları aşağıda cenneti gölgeleyen bir ağaçtır. Az önce Peygamber Efendimizden bir alıntı yapıldı ''Kıyamet kopsa da elindeki fidanı dik'' diye. Peygamber Efendimizin zamanından beri bir yeşil kuşak oluşturulmuş. Fatih Sultan Mehmet'in de ormanla alakalı sözü hepimizin kulaklarına küpe gibi takılı. ''Ormanlarımdan bir dal kesenin, başını koparırım'' demiş. Ormanlar: yazarlarımızın, şairlerimizin yazılarına konu olmuş. Dünyamızın yüzde 21'i oksijen yani oksijen oranımız bu. Bu %21'in %56'sını ağaçlar temin ediyor. Ağaçlar sahaya daha kaliteli ama azaldıkları yerde hayat standartları düşüyor. Ormanların gürlüğü devletlerin varlığı ile de alakalı. Devletlerin yükselişleri olduğu gibi çöküşleri de vardır. Osmanlı'nın çöküşünde olumsuz manada ormanlarımız da payını almış. Ahır dağlarımız çıplak hale gelmiş ama 60'lı yıllardan itibaren yapılan çalışmalar meyvesini vermiş ve biz bugün o yapılan çalışmaların her türlü mahsulünden, gelirinden, güzelliğinden faydalanıyoruz. Ak Parti Hükümetleri döneminde 4 buçuk milyar fidan toprakla buluşturulmuş. Kahramanmaraş'ımızda 142 milyon fidan, katkılarınızda toprakla buluştu. Türkiye'mizin orman varlığı %29, Kahramanmaraş'ımızın da %36 civarında. Şehrimizin her şeyiyle gurur duyuyoruz. Her kim bir ağaç dikse, o ağacın gölgesinden veya mahsulünden kurt da yese kuş da yese sadakadır. Ağaçların ve kuşların da sizler gibi zikirleri var. Her kim bir ağacı gereksiz yere kesse veya kuşa zarar verse onların zikirlerini sonlandırmış oluyor. Ülkemiz son yıllarda gelir getiren ağaç dikimine yönlemiştir ve sahaların bakımı yapılarak halkımıza sunmuştur. Sizleri tebrik ediyor ve emeklerinize sağlık diyorum.”

NESİLLERİMİZE İYİ BİR ÇEVRE BIRAKMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal ise, “Erozyonun önlenmesiyle ilgili şu anda Kahramanmaraş'ımızda yapılan çalışmalardan, ekonomik değer katacak yöre halkını da ekonomik olarak besleyecek ağaçlandırma planlarımızdan bahsettik. 2002'den bu yana orman varlıklarımızı bizler Ak Parti İktidarı olarak %4 oranında arttırmışız. Şehirleşme oranımız artarken burada sevindirici olan orman varlıklarımızın azalmamasıydı. Bu yüzden şehirleşmeyle ilgili yeni bir anlayış geliştirdik. Tabii ki ''Kıyamet kopsa da elindeki fidanı dik'' tavsiyesi veren bir medeniyetin mensupları olarak çevrenin, ağacın, ormanın bize bir emanet niteliğinde verildiğini biliyoruz. Daha yaşanılabilir bir çevre olmak, nesillerimize iyi bir çevre bırakmak için bu düşünceyle hareket etmeye devam edeceğiz. Buradaki faaliyetleri oldukça kıymetli buluyoruz. B izler de siyasiler olarak tam destek veriyoruz. Ben burada emeği geçen bütün teşkilatımızı kutluyorum. Hepinize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz