Öğrencilerin matematik ve fen bilimlerinin günlük hayatta ne şekilde karşılarına çıktığını göstermesinin yanı sıra erken yaşta mühendisliğe karşı ilgi duymalarını sağlamak amacıyla 3. Kitap Fuarı’nda Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan Science Technology Engineering Mathematics (STEM) protokolü çerçevesinde STEM Bilim Merkezi açıldı. Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından da Türkiye’de uygulamaya konulan proje, Kahramanmaraş’ta da özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle öğrencilerin geleceğe bakışını güçlendiriyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredatına uygun bir şekilde bilim ve teknoloji alanında güçlü bir alt yapı kurarak, üreten, geliştiren ve geleceğe yön veren nesiller oluşturmanın hedeflendiği projelerle, teknolojinin ilerlemesi sonucu dünyada her geçen gün yeni meslek alanları sektörlerde yer ediniyor, hali hazırdaki meslekler de değişim sürecine giriyor. Proje kapsamında 135 bin 700 TL tutarındaki STEM malzemelerinin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce alınmasının ardından, Bağlarbaşı İmam Hatip Orta Okulu, Mimar Sinan ilkokulu, Tenzile Erdoğan Anaokulu, Kervan Turgut Pekel İmam Hatip Orta Okulu ve Yahya Kemal İlkokulu’nda STEM Bilim Sınıfı oluşturuldu. Okullara verdiği destekle Kahramanmaraş’ta bilimsel çalışmalara zemin hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, bilim sınıflarını okulların dışına da taşırarak Kültürpark içerisine STEM Bilim Merkezi kurdu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un da katılımıyla yapılan STEM Bilim Merkezi’nin açılışına hem öğrenciler hem de öğretmenler yoğun ilgi gösterdi.

GELECEĞE DAHA GÜÇLÜ ADIMLAR ATMAK ADINA”

Açılışta konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, STEM Bilim Merkezi’nin mekan olarak küçük olmasına rağmen işlevsel olarak önemli bir merkez olduğunu söyledi. Başkan Erkoç, “STEM Merkezi mekan olarak belki küçük ama işlevsel olarak çok önemli bir merkez olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’mizin geleceği için, aziz milletimizin geleceği için bilim ve teknoloji çok önemli. Biliyorsunuz dünya gündeminde yapay zeka ve endüstri devrimi var. Geleceğe daha güçlü adımlarla yürüyebilmemiz için bu çok önemli. Yapay zeka devriminde bizim de çok önemli adımlar atmamız gerekmekte. Hamdolsun bugün Türkiye’miz bu konuda çok önemli adımlar atmakta. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde savunma sanayimiz başta olmak üzere TÜBİTAK gibi bir çok kuruluşumuzun destekleriyle ülkemizde çok önemli ilerlemeler yaşanıyor. Bizde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak üzerimize düşeni yapmak, ülkemizin kalkınmasına destek vermek ve aziz milletimizin geleceğinin inşası yolunda çocuklarımızı yetiştirelim kaygısıyla bu bilim merkezlerini açmaktayız” dedi.

KAHRAMANMARAŞLI GENÇLERİ BİLİME ÖZENDİRİYORUZ”

Yapay zeka devrimiyle birlikte insanlığın yeni bir aşamaya geldiğini belirten Başkan Erkoç, Kahramanmaraşlı gençleri bilime özendirdiklerini söyledi. Başkan Erkoç konuşmasına şu şekilde devam etti, “Artık bu yapay zeka devrimiyle beraber insanlık yeni bir aşamaya geçmekte, özellikle robot teknolojisi çok önemli. İnsanların yaptığı birçok işi de artık dünyada yavaş yavaş robotlar yapmakta. İnsanların yerini birçok alanda robotlar almakta. Bu konuda biliyorsunuz, geçtiğimiz haftalarda üniversitemizle bir program yaptık. Kahramanmaraş’taki çocukları bilime özendirelim diye dünya genelinde bir robot teknolojileriyle ilgili Kahramanmaraş’ımızda şampiyona düzenledik. Hamdolsun çok da başarılı ve verimli geçti, çocuklarımızın büyük ilgi gösterdi. Dünyanın iki ülkesi ve Türkiye’nin birçok ilinden çok önemli katılımlar oldu. Ben orada şunu gördüm, aslında gençlerimiz bu konuda baya mesafe de almışlar. Çünkü Japonya’da yapılan çalışmada bir Türk genci üçüncü olmuş, bu çok önemliydi ben çok mutlu oldum. Bu robot ve teknolojiyle ilgili atılımların da ortaokul ve lise çağında olacağı inancındayım. Daha çok çocuklarımızın ilgisini bu yaşlarda, ilkokul, ortaokul ve liselerde çektiğimizde çok önemli işlerin temelinin bu yaşlarda, zihnin en açık olduğu, en çok düşündüğü ve sorguladığı dönemde gerekli eğitimi verdiğimizde bizde Hindistan’daki ve ABD’deki Silikon Vadisi gibi birçok yerde ki üsleri Kahramanmaraş’ta ve Türkiye’de kurabileceğimiz inancındayım.”

İSTİKBAL MÜCADELESİNDE GENÇLERİMİZ ÖNDE OLACAKTIR”

Eskiden çocuklara icat çıkarmayın denildiği hatırlatan Başkan Erkoç, şimdilerde ise icat çıkaran gençlerin ödüllendirildiğini belirterek, “Hemen burada Kurtuluş Panorama Müzesi var, Kahramanmaraş istiklal mücadelesinde öncü olmuştu. Ülkemizin kuruluşunda çok önemli bir rol üstlenmişti şimdi de istikbal mücadelemizde en önde olmalıyız. Bu mücadelede Kahramanmaraşlı gençlerin en önde olacağı inancındayım. Sütçü İmam’ın torunları teknolojide ve bilimde de, istikbal mücadelesinde de en önde olacak ve çok önemli işlere imza atacaklar. Eskiden çocuklara icat çıkarma derdi, anne babalar çocukları azarlardı. Ama o bakışı değiştirdik artık icat çıkarın diyoruz çocuklara ve gençlere. İcat çıkarsınlar diye onları teşvik ediyoruz. Okul müdürlerimiz ve müdür yardımcılarımız var burada, onlara da tavsiye ediyoruz çocuklarımıza bu şekilde söylemelerini. Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de çok teşekkür ediyoruz, güzel çalışmalar yapıyorlar. İnanıyorum Kahramanmaraş, çok önemli buluşların merkezi olacak. Hayatımızı, yaşamamızı kolaylaştıracak buluşlar bu şehirden yükselecektir İnşallah” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR OLARAK BİLİME ÖNEM VERİYORUZ”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bilimsel çalışmalara önem verdiklerini dile getiren Başkan Erkoç, “Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olarak bilim çalışmaları noktasında neler yapıyoruz, bir ARGE Merkezi’miz var, belediyemizin ihtiyacı olan işleri üniversitemizin bünyesinde bulunan Teknokent’te çözme gayreti içerisindeyiz. Teknokent’in müdürü hocamızla beraber talep ve ihtiyaçlarımızı ona ileterek neler yapabiliriz, hem orayı destekleyelim hem de kendi ihtiyaçlarımızı karşılayalım amacındayız. Buradan da Kahramanmaraş halkına çağrıda bulunuyoruz, çok önemli bir bilim merkezi Teknokent. Özellikle Kahramanmaraş’taki mucit firmalara destek olunması gerektiğini, yazılım, makina imalatı gibi konularda çok önemli firmalar var. İnşallah Kahramanmaraş iş dünyamızda onlara destek verdiğinde çok hızlı bir şekilde büyüyecektir Kahramanmaraş” şeklinde konuştu.

BİLİM ADAMLARI KAHRAMANMARAŞ’TAN ÇIKACAK”

Kahramanmaraş’tan birçok bilim adamının kurulan STEM Bilim Merkezleri’nden çıkacağının altını çizen Başkan Erkoç, “Çocuklarımızın yaptığı cihazları görünce çok mutlu oldum, genelde ortaokul öğrencileri bu cihazları yapanlar. Genellikle ortaokul yaşlarında zihinlerinin açık olduğu dönemde ve üstelik el yatkınlığı açısından da çok önemli bir yaşta bu buluşları yapıyorlar. Özellikle kız öğrencilerimiz çok büyük ilgi gösteriyorlar. Buralardan çok büyük bilim adamlarının çıkacağı inancındayım. Bu yıl beş tane okula STEM Bilim Sınıfı kurduk Büyükşehir Belediyesi olarak, İnşallah gelecek yıllarda da bu sınıfların sayısını arttırmaya devam edeceğiz. Bu bilim sınıflarını diğer okullarımıza da açacağız ve Kahramanmaraş’tan bilim adımlarının çıkmasını sağlayacağız. Belki bu bilim sınıfları ilkokullarda bile açılabilir. Şuan da ortaokullarda açılmakta, İnşallah hedefimiz Kahramanmaraş’ımızı teknoloji üreten şehir haline getirmek. Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından STEM Bilim Merkezi’nin açılış kurdelesi kesilirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, merkez içerisinde bulunan bütün buluşları tek tek inceledi, öğrencilere başarılar diledi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz