Başkan Fatih Mehmet Erkoç öncülüğünde fiziki, teknik belediyeciliğin yanı sıra sosyal, kültürel ve insan odaklı çalışmalarına her geçen gün bir yenisini daha ekleyerek, hizmet ağını genişleten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, yaptığı ve yapacağı projelerle toplumun tüm kesimlerine ulaşarak, yaşam standartlarını yükseltmeyi hedefliyor. Özellikle “Acaba benimde kendime ait bir evim olabilir mi? Bende ev alabilir miyim?” diyen dar gelirli ailelerin sesini duyarak, harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, Yıldızevler Projesiyle ev alma hayali dahi kuramayan vatandaşların umudu oldu. Projedeki öncelikli amacı maddi durumu olmayan vatandaşları ev sahibi yapmak olan Büyükşehir Belediyesi, Başkan Erkoç’un vizyonu ve özverisiyle Yıldızevler konutlarını kısa sürede tamamlayarak, vatandaşları yeni evleriyle buluşturmak istiyor.

PROJE HIZLI BİR ŞEKİLDE TAMAMLANACAK
Bu kapsamda Yıldızevler Konut Projesi’ni tanıtmak için Kültürpark Toplantı Salonu’nda Yıldızevler Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Mehmet Akif Kahveci ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, proje içerisinde 684 konutun olacağını söyledi. “Tek amacımız vatandaşlarımıza ucuz ev sağlayabilmek” diyen Başkan Erkoç, birkaç yıl içerisinde kentte ev sahibi olması hayal olan kişileri ev sahibi yapacaklarını belirten Başkan Erkoç, projenin hızlı bir şekilde tamamlanacağını sözlerine ekledi. Kooperatif Başkanı Kahveci ise projenin teknik kısmıyla ilgili bilgi verdi.

TOKİ MÜJDESİ!
TOKİ ile ortak bir çalışma içerisinde olduklarını anlatan Başkan Erkoç, çok yakında TOKİ’nin Kahramanmaraş’ta dar gelirli ailelere yönelik çalışma başlatacağının müjdesini verdi.

MÜTEAHHİTLERLE KARŞI KARŞIYA GELME AMACIMIZ YOK”
Başkan Erkoç, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Yıldızevler Projemiz hiçbir kâr marjı olmadan direk maliyetine ucuz arsa üreterek yapılan bir çalışmadır. 700’e yakın bir konut sayımız var. İnşallah Kahramanmaraş’ta ev alması hayal olan, ev alma imkânı olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olması için hem Büyükşehir olarak bu tür garantörlük görevinde bulunarak, bu tür kooperatifleri destekleyerek vatandaşımızın ucuz ev almasını sağlama amacındayız. Hem de inşallah TOKİ ile yeni ortak çalışmalarımız olacak. Yakında TOKİ’de burada yeni çalışmalara başlayacak ve Kahramanmaraş’ta dar gelirli gruplara yönelik 2018’de çok önemli bir avantaj sağlayacak. Yıldızevler Projesi Dulkadiroğlu bölgemizde. Bu bölgede çalışmalarımız devam ediyor. Yine Dulkadiroğlu Belediyesi’nin garantörlüğünde yapılan bir çalışma var. İnşallah önümüzdeki birkaç yıl içerisinde Kahramanmaraş’ta özellikle dar gelirli, ev sahibi olması hayal olan insanların ev sahibi olmasını sağlama gayreti içerisindeyiz. Hiçbir şekilde konut yapan müteahhitlerle karşı karşıya gelme amacımız yok. Çünkü bizim çok farklı bir portföyümüz var. Yani genellikle özel sektörden ev alamayan vatandaşlara yönelik çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bizim buradaki en büyük desteğimiz kooperatifin arsa üretmesidir. İnşallah hızlı bir şekilde bu proje tamamlanacak.”

KAYITLAR BUGÜN BAŞLIYOR!
Projenin teknik detaylarını aktaran Kooperatif Başkanı Kahveci, şöyle konuştu:Kooperatifimiz Doğukent’in hemen yanında yaklaşık olarak 85 dönüm alan üzerinde projelendirilmiştir. Daha önceki tecrübelerden yararlanarak toplu konutlar yaptık. Toplu konutlardan gelen önerileri ve eksiklikleri dikkate alarak güzel bir projeyi ortaya koyduk. Yarın itibariyle üye kayıtlarına başlıyoruz. 28 Ekim’de üye kayıtlarımız başlıyor, 6 Kasım Pazartesi günü sona eriyor. Dairelerimiz 1335 metre karedir. 37 blok, 684 daireden 684 kareden oluşuyor. Her katta iki daire olacak ve her bloğumuz 9 kattan oluşuyor. Çocuk oyun alanları, parklar, geniş yollar ve spor alanları gruplar arasında dağıtılmıştır. Site güvenliği ve mahalle samimiyetini oluşturan toplu yaşam alanı oluşturmaya hedefledik.”

2,5 YILDA TAMAMLANACAK
Konutların tahmini olarak 2,5 yıl içerisinde tamamlanacağını kaydeden Kahveci, “Bu kesin bir süre değil, tahmini bir sure. 10 günlük geçici kayıttan sonra 15 günlük süre içerisinde yapılan kayıtlardan sonra bir kura çekimi yapacağız, bu da 684 daireden oluşuyor. Bin 500 tane müracaat oldu ama biz bunun içinde şartları taşıyanları inceleyeceğiz, şartları oluşanların içerisinde de kura çekeceğiz 684’ü belirlemek üzere. 15 günlük süre içerisinde de kesin kayıtlara başlayacağız. Kesin kayıtlarda da peşinatımız 30 bin TL olacak. Ayrıca yaklaşık 105 bin TL civarında bir maliyet var ama bu da kesin bir maliyet değil, yaklaşık olarak tahmini bir maliyet. Malum bu iki buçuk yıllık süreyi kapsayan bir proje olduğu için kesin bir rakam vermemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

İSTENEN ŞARTLAR VE GEREKLİ BELGELER
Son olarak istenilen şatları ve gerekli olan belgeleri paylaşan Kahveci, şunları söyledi: “Müracaatları yaparken ki istenen şartlar ise; T.C vatandaşı olması, Kahramanmaraş nüfusuna kayıtlı olması, kendisine, eşine veya velayeti altında ki çocuklara ait tapuda kayıtlı daire ya da arsa bulunmaması. Bizim buradaki amacımız, daire sahibi olmayan dar gelirli vatandaşlarımızı daire sahibi yapmak. Dolayısıyla üzerine kendisinin, eşinin, 18 yaşının altında ki çocuklarının üzerine tapulu dairesi ve arsası bulunmaması gerekiyor. Finans kurumlarından kredi çekecek şartlara sahip olması veya peşin ödeyecek durumda olması, sadece bir haneden bir kişi müracaat edebilmesi, müracaat sayısı konut sayısından fazla olursa üyeler arasında kura çekimi ile belirlenecektir. Üye çekim ve kura belirleme tarihi ayrıca ilan edilecektir. Şehit aileleri ve harp malileri ile dul, yetimler kategorisinde yüzde 10, şehitlere yüzde 5, engellilere yüzde 10 kontenjan ayrılmıştır. Bu kategoridekiler ola ki kurada çıkmadı, bunlar tekrar genel kuralar içerisine dâhil edilecek. Kayıt için gerekli olan evraklar ise; kimlik fotokopisi, şehit aileleri, harp ve masife malulleri ile dul ve yetimler, kredi kullanım duruma göre T.C emekli sandığından alacakları hak sahipliği belgesi, engelli vatandaşlarımızın engelli ve yaşlı hizmetleri genel müdürlüğü tarafından verilen kimlik kartının fotokopisi, emekli vatandaşlarımızın sosyal güvenlik kurumundan alınacak emekli kimlik belgesini veya belgesi henüz çıkmadıysa emekli olduğunu gösteren bir belgenin yanında bulundurulması, genel bilgiler bu şekilde.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz