Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş’a gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ulu Camii’nde Cuma namazı kıldırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri İmran Kılıç ve Mehmet Cihat Sezal, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün yanı sıra çok sayıda vatandaş, Erbaş’ın kıldıracağı Cuma namazı öncesinde camiyi hınca hınç doldurdu. Namaz öncesi dua eden Erbaş, Cuma hutbesinde de Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılına dikkat çekti. Erbaş, 100 yıl önce Maraş'ın kurtuluşunda vicdanı körelmiş, insafını ve insanlığını kaybetmiş güçlerle mücadele edildiğini ifade ederek, kadını-erkeği, çocuğu-yaşlısı, Maraş halkının her ferdinin vatanın bütün topraklarında şanlı mücadelesiyle bayrağı indirtmediğini, ezanları dindirtmediğini ve vatanı çiğnetmediğini kaydetti.

"AĞIR İMTİHANLARDAN GEÇTİK"

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın verdiği hutbenin tamamı ise şu şekilde; "Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır; müminlerden öyle adamlar vardır ki, Allah'a verdikleri söze sadık kaldılar. İçlerinden bir kısmı verdikleri sözü yerine getirmiş şehit olmuştur. Bir kısmı da şehit olmayı beklemektedir, verdikleri sözü asla değiştirmemişlerdir. Okuduğum hadisi şerifte ise Allah resulü Hazreti Muhammed Mustafa (sav) efendimiz şöyle buyurmaktadır, kim Allah'ın sözünü yücelip hakim olsun diye savaşırsa o Allah yolundadır. Kıymetli kardeşlerim millet olarak büyük badireler atlattık. Ağır imtihanlardan geçtik. Bundan 100 yıl önce Maraş'ın kurtuluşunda vicdanı körelmiş, insafını ve insanlığını kaybetmiş güçlere bizi tarih sahnesinden silmek amacı ile üzerimize gelenlere karşı mücadele ettik. Kadını erkeği, çocuğu yaşlısı, milletimizin her ferdinin vatanın bütün topraklarında şanlı mücadelesi ile bayrağımızı indirtmedik, ezanlarımızı dindirtmedik, vatanımızı çiğnetmedik.

"KAHRAMAN UNVANI VERİLEN İŞTE BU ŞEHRİMİZDİR"

Din ve mukaddesat uğruna binlerce evladımızı şehit vererek bu toprakları beraberce vatan kıldık. Kardeşlerim, kurtuluş mücadelemizin en önemli merkezlerimizden biri olan kahraman unvanı verilen işte bu şehrimizdir. Kahramanmaraş yüce rabbimizin, yılmayın, yılgınlık göstermeyin, hüzünlenmeyin, İman etmiş kimselerseniz üstün gelecek olan sizlersiniz, ayeti kelimesinin tecelli ettiği bir yerdir bu kahraman şehir. Kahramanmaraş imanın küfre, hakkın batıla haklının haksıza karşı zaferinin perçinlendiği güzide bir şehrimizdir. Peygamber efendimizin, ellerinizle, dillerinizle ve mallarınızla cihat edin hadisi şerifine gönülden bağlananların, mukaddesat uğruna omuz omuza şahadete koştuğu yerdir bu şehir. Kahramanmaraş hürriyeti olmayan bir milletin Cuma Namazı'da yoktur diye gürleyen hatiplerin sesidir. Kahramanmaraş örtüye ve namusa uzanan elleri kıran ve Maraş bize mezar olmadan düşmana gülizar olmaz diyen babayiğitlerin, düşmana göğsünü siper ettiği bir yerdir. Kardeşlerim son yıllarda hem İslam ümmeti hem de millet olarak yine imtihan çemberinden geçiyoruz.

"BÜTÜN YERYÜZÜNDE KAOS ÇIKARARAK BARIŞA İZİN VERMEMEK ANLAMINA GELİR"

İnsanlığın en köklü mirasına şahitlik eden, nice peygamberlerin aziz hatırasını kendisinde barındıran ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'yı bağrında taşıyan Kudüs işgal edildiği günden beri huzuru ve barışı unuttu. Kudüs mahzun. Avlusunda eksik olmayan çalışma, hakaret ve zulümlerin gölgesinde Mescid-i Aksa mahzun. Aslında bu işgal müminlerin birliğini, beraberliğini ve mukaddesat değerlerini hedef almaktadır. Filistin'i ve Kudüs'ü işgal etmek, aslında sadece bu bölgede değil, bütün yeryüzünde kaos çıkararak barışa izin vermemek anlamına gelir. Kudüs'te kargaşayı körüklemek ve savaştan beslenmek, aslında insaf, vicdan ve merhamete sırtını dönmektir. Kudüs gibi tarih boyunca insanlığı kucaklayan bir şehirden Müslümanları çıkarmaya çalışmak, aslında tüm insanlığın hukukunu ve şerefini tanımamak demektir. Kudüs, İslam yurdudur, Müslümanlara aittir. Aziz milletimiz, Kudüs’e sevdalıdır, Mescid-i Aksa'yı canından ve malından daha aziz bilmektedir.

"ELDE EDEMEYECEĞİMİZ HİÇBİR ZAFER YOKTUR"

Dün olduğu gibi bugün de milletimizin desteği ve yardımı, yıllardır Mescid-i Aksa'nın muhafızlığını yapan Filistinli mazlum kardeşlerimizin yanındadır. Öncelikle şu hususu belirtmek isterim ki mezhebi, meşrebi, dili, rengi ve etnik kökeni ne olursa olsun bütün müminler kardeştir. Kardeşliğimizi 'Müminler ancak kardeştirler' ayetiyle Yüce Rabbimiz tesis etmiştir. Bizlere düşen bir başka görev, yeryüzünde kötülüğe engel olup iyiliği hakim kılmak için çalışmaktır. İnsanlığa huzur, barış ve medeniyet takdim etmektir. Kurtuluş mücadelesinde bir kez daha şahlanan o muazzam ruhun idrakinde olunması gerektiğini belirten Erbaş, hutbeyi "Bizi biz yapan, bizi millet yapan, bizi kardeş yapan değerlerimizin etrafında kenetlenelim. Şehit ve gazilerimizin emaneti olan mukaddesatımızı aynı bilinç ve idealle yarınlara taşıyalım. Unutmayalım ki, millet olarak birlik, beraberlik ve kardeşlik şuurunu diri tuttuğumuz, değerlerimize sahip çıktığımız müddetçe karşı koyamayacağımız hiçbir hain saldırı, kazanamayacağımız hiçbir mücadele, elde edemeyeceğimiz hiçbir zafer yoktur."

BAKAN ALBAYRAK PİLAV DAĞITTI, ESNAFLARI GEZDİ

Cuma namazının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan etli pilav ve ayranlar, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör tarafından vatandaşlara dağıtıldı. Vatandaşlar, Bakan Albayrak’a yoğun ilgi gösterirken, Albayrak bol bol fotoğraf çektirdi. Pilav dağıtımının ardından Tarihi Kapalı Çarşı’ya geçen Albayrak, beraberindeki heyetle esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Esnaf ve vatandaşlarla sohbet eden Albayrak, buradan partisinin il başkanlığına bir ziyaret gerçekleştirdi.

Haber: Ahmet Güneçıkan/Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz