Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinden bulunan Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi, 2018-2019 eğitim öğretim yılında hizmete giren sınavlı öğrenci alan proje okulu olarak faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda kız-erkek pansiyonu olan, kapalı ve açık spor alanlar da dahil olmak üzere, toplam 17 bin metrekare alana sahip Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi, sloganında kullandığı “Dulkadiroğlu'nun yükselen yıldızı” sözleriyle hedeflerine ilerliyor. İdareci, öğretmen, öğrenci ve velilerle iş birliği içinde çalışarak 2018-2019 eğitim öğretim yılında 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı gerçekleştiren ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında ise dört TÜBİTAK 2204 araştırma projeleri yapan okul öğrencileri, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na 8 gençlik projesi hazırlarken, aynı zamanda da 2 AB Erasmus + projesini kabul ettirmeyi başardı.

EĞİTİMDE AKILLI ÖĞRENME

Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan “smart learning in education” isimli proje kabul edilirken, proje kapsamında Avrupa Birliği’nden; Kuzey Makedonya, İtalya, Portekiz ve Romanya olmak üzere farklı ülkelerden misafirleri Kahramanmaraş'ta ağırlanıyor. Proje sosyal medyanın ve teknolojinin eğitimde kullanılmasını amaçlanıyor. İtalya’nın koordinatörlüğünü yaptığı projede Türkiye’yi ise Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi temsil ediyor. Projenin başlangıç toplantısı Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi'nde yapılırken, toplantıda 2 yıl sürecek olan Avrupa Birliği’nin fonlarıyla destekli projenin hareketlilik planlaması yapılıyor. İlçesinin yükselen yıldızı olan Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi 4 ülkeye 24 öğrenci ve 8 öğretmenimizle birer haftalık çalışma ziyaretleri gerçekleştirecek. Erasmus + projesi kapsamında kente İtalya'dan Marianna Giordano, Marilena Caruso, Roberta Polimene Portekiz'den Lucinda Bento, Miquelina Vilar, Leonor Neves Romanya'dan Dobrescu Sorin, Bălașa Marcel, Kuzey Makedonya'dan Naser Nuhija, Armend Imeri, Faton Aliu geldi. Gelen misafirler için Kahramanmaraş'ı tanıtacak tarihi, turistik yerlerin gezilmesi ve resmi kurum ziyaretleri Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi tarafından planlanmış ve uygulamaya başlandı.

"DULKADİROĞLU'NUN YÜKSELEN YILDIZI OLMAK İSTİYORUZ"

Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi Müdürü Ali Çolak okulda eğitim gören öğrenciler ve öğretmenlerin çok başarılı olduğuna dikkat çekerek, "Okulumuz nitelikli okul kapsamında olduğu için sınavlı öğrenci alıyoruz. İdari ve öğretmenlerimizden oluşan gayet güzel bir kadromuz var, bu kadro ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz" dedi. Çolak, "Okulumuz geçen yıl eğitim ve öğretime başlayan Dulkadiroğlu İlçesinin ikinci proje okuludur. Şuan sadece 9 ve 10 sınıf öğrencilerimiz ile eğitim ve öğretim vermekteyiz. Okulumuz nitelikli okul kapsamında olduğu için sınavlı öğrenci alıyoruz. İdari ve öğretmenlerimizden oluşan gayet güzel bir kadromuz var, bu kadro ile eğitim ve öğretime devam ediyoruz. Biz sloganımızda da belirttiğimiz gibi Dulkadiroğlu'nun yükselen yıldızı olmak istiyoruz. Bu bağlamda geçen yıl başlattığımız hareketli çalışmalara devam ediyoruz. Nitekim onlardan bir tanesinin de bugün neticesini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

"PROJEMİZ KABUL EDİLDİ"

Erasmus + projesi hakkında da konuşan Ali Çolak "Avrupa Birliği'nin desteklediği Erasmus + projesi kapsamında 4 Avrupa ülkesi ile iki yıl sürecek bir projemiz kabul edildi. Bugün proje kapsamında ilk ev sahipliğimizi gerçekleştiriyoruz. Proje ortaklarımız Portekiz, İtalya, Romanya ve Makedonya ülkelerinden oluşmaktadır. Değerli misafirlerimizle birlikte bu hafta boyunca proje kapsamında yapacağımız tüm çalışmaların planlamasını ve değerlendirmesini yapacağız. Güzel bir çalışma olacağını umuyor ve başarılar diliyorum" dedi.

"ÇALIŞMALARIMIZA BAŞLAYACAĞIZ"

Erasmus + projesi koordinatörü İtalya'dan Roberta Polimene, Dulkadiroğlu Anadolu Lisesi, Kahramanmaraş ve diğer birçok konuda açıklamalarda bulundu. Polimene, "Türkiye'ye daha önce hiç gelmediğimiz için ülke hakkında daha önce bir beklentimiz yoktu. Aslında tam olarak ne bekleyeceğimizi de bilmiyorduk. Fakat ülkeye geldiğimiz de çok heterojen bir grupla karşılaştık. İnsanlar giyim tarzları olarak, konuşma tarzları olarak, yaşama şekilleri olarak birbirinden çok farklı fakat birbirleriyle de oldukça mutlu gözüküyorlar. Sadece okulda değil aynı zaman da sokakta, otelde, yemek yediğimiz yerlerde çok yardımsever ve arkadaş gibi davranıyorlar. Böyle bir şey beklemiyorduk. Bu gördüklerimiz bizi çok etkiledi. Okul hakkında ki fikirlerime gelince, okulda kısa bir tur yapma imkanımız oldu. Hem okulun bu kadar yeni bir yapısının olması bize çok ilginç geldi. Hem de öğrencilerin ve öğretmenlerin bizi bu kadar gönüllü bir şekilde karşılamış olması bizi çok etkiledi. Gerçekten okulumuzu çok beğendik. Projemizin amacı, uygulamaları eğitim dünyasında nasıl kullanabileceğimizi tüm dünya ülkeleri ile birlikte incelemek. Ülkemizde kullanılan uygulamaları ve bizim ülkemizde kullanılan uygulanan uygulamaları; İngilizce öğrenmek için, Matematik öğrenmek için, Coğrafya öğrenmek için ve Tarih öğrenmek için kullanılan uygulamaları birbirimize tanıtmak. Bütün partnerlerimiz bir araya geldi. Bugünden itibaren çalışmalarımıza başlayacağız.

"ÖĞRENCİLERİMİZİ DE BU PROJENİN İÇERİSİNE DAHİL EDECEĞİZ"

Bütün partnerlerimizle bir masaya oturup hangi uygulamaların kullanılacağını ve bu uygulamaların ne işimize yarayacağını, eğitim de nasıl daha faydalı kullanılabileceğini tartışacağız. En sonunda en faydalı uygulamaları seçeceğiz. Uygulamaları seçerken işbirlikli öğrenmeye yönelik uygulamalar seçmeyi düşünüyoruz. Yani öğrenci ve öğretmenlerin birlikte çalışabileceği uygulamalar. İşbirlikli öğrenmenin yanı sıra yaratıcı öğrenmeye de destek olan uygulamalar seçmeyi planlıyoruz. Bu bizim ilk hareketliliğimiz. Partnerler ilk kez bir araya geldi. Bugün burada sadece partnerler ve öğretmenler var çünkü biz tanışmak ve yol haritamızı çizmek istedik. Bundan sonra ki ikinci hareketliliğimiz Romanya olacak. Romanya'ya olan seyahatimizde iki öğretmen ve 6 öğrenci olacak, yani öğrencilerimizi de bu projenin içerisine dahil edeceğiz. Bu projenin tek amacı uygulamaları tanıtmak değil aslında bu proje sadece eğitimsel amaçları olan bir proje değil. Bu projenin sonunda öğrencilerimizin diğer kültürleri tanımalarını ve biraz daha arkadaş canlısı olup insanlarla iyi iletişim kurabilmelerini planlıyoruz" şeklinde konuştu.


 

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz