Bugüne kadar epilepsi hastası olduğu halde birçok iş yerinde gecesini gündüzüne katarak evinin geçimini sağlayan, çocuklarını kimseye muhtaç bırakmamak için var gücüyle çalışan Ahmet Ton, epilepsi hastalığı nedeniyle kimsenin kendisine iş vermemesinden dolayı varlık-yokluk mücadelesi veriyor. Çocuklarının karnını çöp konteynırından topladığı artıklarla doyurduğunu ve bu durumun kendisini çok üzdüğünü belirten Ton, yetkililerden iş yardımı talep ediyor. Çalıştığı dönemde epilepsi hastası olduğu için malulen emekli edileceğinin söylendiğini ve böylece işten çıkarıldığını ifade eden Ton, bu sözün tutulmadığına ve aylardan beri işsiz dolaştığına dikkat çekti. İŞKUR aracılığıyla birçok iş yerine girdiğini ancak sağlık muayenesinden sonra “işe yaramaz” denilip, tekrar çıkartıldığını vurgulayan Ton, eşi ve evde kendisinden ekmek bekleyen 2 çocuğu için çalışmak istiyor. Evlerinin kirasını dahi ödeyemez hale geldiklerini anlatan Ton, çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu söyledi. Epilepsi hastası olduğuna dair yüzde 53 oranında bir raporu olduğunu dile getiren Ton, bu raporla malulen emeklilik için başvurduğunu ancak bundan da bir sonuç alamadığını belirtti.

HUZURUM KALMADI”
Çalışamamasından dolayı evinde huzurunun kalmadığını dile getiren Ton, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Epilepsi hastası olduğum süre boyunca birçok yerde geçici sürelerle çalışıyordum. Çalıştığım süre boyunca durumum iyiydi. Çocuklarımın karnını doyuruyordum ve evimi kimseye muhtaç bırakmıyordum. Ama beni işten çıkardılar. İşten çıkarılınca da hem maddi yönden hem de manevi yönden aile olarak bir huzursuzluk yaşadık. Devletimizden Allah razı olsun yine evimin belli oranda gıdasını karşılıyor ama bunla da olmuyor. Benim evimin elektrik, su parası var. Çocuklarıma harçlık dahi veremiyorum ve bu durum beni çok üzüyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Daha henüz önceki gün çocuklarıma yiyecek götürebilmek için mahallemizin orada duran çöp konteynırını açtım ve orada pakette duran, yarım litrelik sütü aldım, çocuklarıma götürdüm. Yine çöp konteynırında ekmekler vardı, onları aldım ve evime getirdim. O ekmekleri ısıttım ve yine çocuklarıma yedirdim.”

YETKİLİLERİMİZDEN İŞ İSTİYORUM”
Yetkililere iş talebinde bulunan Ton, çalışıp evini geçindirmek istediğini söyledi. Ton, “Beni işten çıkarma sebepleri epilepsi hastalığım oldu. Beni işten çıkardıkları zaman bana, “Seni malulen emekli yapacağız” dediler. Bende tamam dedim ve sevindim. Çünkü 8-9 yıl belediyeye hizmet ettim çalıştım. Sonra işime son verdiler. Daha sonra ise iş anlamında boş kalmamak için İŞKUR’a başvuru yaptım. İŞKUR’da beni fabrikaya yolladı. Bende tekrar sevindim. Çünkü yeniden bir işim olacaktı. Neyse fabrika da işe başladım. Henüz ilk günü beni muayene yaptılar ve bana “Ahmet Bey sen bize yaramazsın, sen epilepsi hastasısın” dediler. Bende onlara ne iş verirseniz yaparım, yeter ki beni işten çıkartmayın dedim ama yine de beni çıkarttılar. Birçok işyerine başvuru yaptım ama kimse beni işe almadı. En son yine İŞKUR aracılığıyla belediyelerin 12 aylık geçici işine girdim. Orada bir yıl boyunca çalıştım ama ondan sonra da bir yere giremedim. Benim 2 tane çocuğum var ve kirada oturuyorum. Evimin kirasını dahi veremiyorum. Ben yetkililerimizden iş istiyorum. Çocuklarımın psikolojisi bozuldu. Hastalık Allah’ın verdiği bir hastalık ama ben çalışmak istiyorum. Ben çalışıp, evimi geçindirmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz