Başbakan Binali Yıldırım’ın "15 yılda devlet ve özel sektöre 365 binin üzerinde engelli kardeşimize iş aş sağladık. Bu rakamlar bile tek başımıza engelli kardeşlerimize bakış açımızı ortaya koyuyor. 2018'de 5 bin engeli kardeşimize iş vereceğiz." diyerek engelli vatandaşlara müjdeyi vermişti. İŞKUR ise engelli vatandaşlara verilen 36 bin TL’lik karşılıksız hibe desteğini 50 Bin TL’ye çıkarmıştı. Daha sonra gündemde uzun süre dolaşan engellilere hizmet yönünde ki haberler üzerine, Kahramanmaraş İŞKUR müdürü Ali Yüce, bu konularla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Engelli vatandaşlara yönelik birçok desteğin olduğunu kaydeden Yüce, “Kahramanmaraş İŞKUR olarak engelli vatandaşlar ile işverenleri kurumumuzda ağırlayıp birebir görüştürme imkânı sağlıyoruz” dedi.


“50 VE ÜZERİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN İŞYERLERİ YÜZDE 3 ENGELLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRMAK ZORUNDA”

Engelli vatandaşlara yapılan hizmetlere yönelik açıklamalar da bulunan Yüce, önemli ifadelere yer vererek şunları kaydetti: “Bilindiği üzere Kamu İstihdam Kurumu olarak İŞKUR’un işçi-işveren aracılık hizmetlerinin yanında yaptığı diğer işlerden biride; engelli vatandaşlarımıza yönelik faaliyetlerimiz. 50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri yüzde 3 engelli işçi çalıştırmak zorunda. Çalıştırmadığı takdirde ise, biz bunun takibini yapıyoruz ve bu iş yerlerine bir asgari ücret tutarında, Brüt asgari ücret tutarında her işçi için aybaşına ceza yazıyoruz. Bu cezalar da engelli işçi çalıştırmayan işverenlere kesilen cezaların toplandığı Türkiye geneli olarak Ankara’da bir fon var. Bu paralar da yine engellilerimizin istihdamında, mesleki eğitiminde, kendi işini kurmak isteyenlerin engellilere yönelik projeler kullanıyoruz. Yani bu engelli çalıştırmayan işyerlerine kesilen para cezaları başka yere gitmiyor, yine engellilerin rehabilitasyonundan tutun, işe yerleştirilmesinden, onların kendi işini kurmasından dolayı, bu fonda toplanıyor. Engellilere yönelik şuan da güncel olan en temel hizmetimiz budur.”


ENGELLİLERE YÖNELİK 50 BİN TL HİBE

Engelli vatandaşlara yönelik konuşmasını sürdüren yüce, Engelli vatandaşlara 36 bin TL hibe verildiğini ve bunun daha sonra 50 Bin TL’ye çıkartıldığını belirtti. Yüce, “Ayrıca bana göre çok cazip olan, bizim kendi işini kurmak isteyen engellilere yönelik 50 bin TL’lik hibe desteğimiz. Daha önce bu destek 36 bin TL’ydi şuanda 50 bin TL’ye çıktı. Bunların tabi şartları da var. Bu şartlardan ilk olarak biz girişimcilik eğitimleri düzenliyoruz. Yani kendi işini kurmak isteyen girişimciler bize geliyor, bununda 4 günlük bir eğitimi var, bu eğitim neticesinde sertifika veriyoruz. Bu sertifika olmadan, ne bizim engellilere yaptığımız destekten ne de KOSGEB’in verdiği kredileri kullanamıyorlar. Bu eğitimi aldıktan sonra engelli vatandaşlarımız tabi daha öncelikli. Her engellimiz dönem olarak müracaat ettiğinde, geçen yıl bu Bin 200 kişiye biz girişimcilik sertifikası verdik. Tahmin ediyorum bu, 320 civarında engelli kardeşimiz. Bu engelli kardeşlerimize girişimcilik eğitimlerini ve sertifikalarını verdikten sonra kendi işini kurmak isteyenler bize proje getiriyorlar. Bu projeler girişimciden girişimciye değişiyor. Bu, bakkal, kırtasiyeci, kuyumcu atölyesi gibi her türlü meslekte bize projelerini getiriyorlar, bu projeler şuanda da devam ediyor, Şubat ve Kasım ayında iki tane kabul dönemi var. Bu belgeleri alıyoruz, Ankara’da bunları değerlendiren bir komisyonumuz var. Bu komisyon projeleri yeterli gördüğü an bize hibe desteği yapabilirsiniz diyor. Tabi bu hibe desteği al 50 bin lirayı git işini kur gibi bir şey değil. Bunun bir kısmı işçi desteği, bir kısmı kira desteği, bir kısmı iş kurulum aşamasında odalara, derneklere kayıtla ilgili işçi desteği, kişililerin bu projeleri kabul edildikten sonra bize belgelerini ya da faturalarını getiriyorlar, bizde ödemelerini yapıyoruz. 2017 yılında girişimcilik fikri müracaatı çok ama hayata geçirilen çok yok, çok az. Aşağı yukarı kendi işini kuran 4 ya da 5 tane engellimiz var. Genelde engelli vatandaşlarımız bürokrasiden çekindikleri için pek sıcak bakamıyorlar. Dediğim gibi engelli kardeşlerimiz şuanda da müracaatlarını yapabilirler. Daha önce sertifika almış kardeşlerimizde müracaat edebilirler” dedi.


“İŞVERENLERLE BİREBİR GÖRÜŞTÜRME YAPIYORUZ”

İşverenlerle engelli vatandaşları birebir görüştürme yaparak bir farkındalık oluşturan Yüce, “Bunun yanında ayrıca engellilerimizle ilgili başka çalışmamız da var. Engelli açığı olan işyerlerine biz yönlendirme yapıyorduk daha önce. Baktık ki bunun zorluğunu gördük, iş yerlerine gittikleri zaman ya işçi alınmış oluyor veya ulaşım sorunu yaşıyor. Yağmurda, çamurda, kışta zorlanıyorlar. Bunu önlemek için biz şöyle bir uygulama başlattık; her Perşembe günleri engelli açığı olan iş yerlerini buraya davet ediyoruz, burada kendilerine bir salon veriyoruz ve birebir işyerlerinin temsilcileri ile engelli kardeşlerimizi buluşturuyoruz. Onlarla birebir mülakatlarını, görüşmelerini yaptırıyoruz. Artık işyerlerine onları yönlendirmiyoruz, bu şekilde yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.


Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz