Kültürpark’ta düzenlenen programda engelli vatandaşlara 4 akülü, 15 manuel, 3 özel tertibatlı sandalye, 2 hasta yatağı ve bir beyaz baston verildi. Programa Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Mahir Ünal, İmran Kılıç, Mehmet Uğur Dilipak, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, AK Parti İl Başkanı Ahmet Özdemir, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kılıç, Onikişubat İlçe Başkanı Fırat Görgel, Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici katıldı. Burada konuşma yapan Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Büyükşehir belediyesinin bu yönde faaliyetlerini takip ettiğini söylerek hassasiyetlerinden dolayı tebrik etti. Ünal, “Recep Tayyip Erdoğan siyasetinin bir amacı var. Recep Tayyip Erdoğan siyasetinin temel gayesi şudur; insanı evinde, sokağında, mahallesinde, ilçesinde, ilinde, ülkesinde mutlu ve müreffeh kılmaktır. Bugüne kadar bu amaçtan asla bizim siyasetimiz sapmadı. Bu amaç etrafında hep hareket ettik. Ve bu amaç etrafında hareket ederken biz toplumu hep bir bütün olarak gördük. Toplumu sınıflandırmanız, toplumu kategorilere ayırmanız yönetim biçimi açısından anlamı olabilir ama toplumla kurduğunuz sevgi ve gönül bağı açısından böyle bir tavsif biz hiçbir zaman yapmadık” şeklinde konuştu.

FİZİKSEL ENGELLERİ ORTADAN KALDIRMAK İÇİN BURADAYIZ”

Asıl engelin insanın ruhunda ve zihninde olduğunu ifade eden Ünal, “Bizim inancımıza göre de peygamber efendimizin işaret ettiği ve insanın göğsünde bir et parçası vardır. O ihbinan buldukça bütün vücut huzur bulur dediği kalptir, ruhtur asıl olan. Eğer bir insan dedikodu yapmayı davranış haline getirmişse bence kişinin Allah’ın rızasını kazanmasına en büyük engel budur. Bir kişi yalanı, iftirayı davranış haline getirmişse en büyük engel budur. Eğer bir kişi kinle, nefretle zehirlenmişse o insan için acımalı, üzülmeli ve dua etmeliyiz. Ama insanın kalbinde sevgi varsa, şefkat varsa ve muhafaza etmesi gereken en temel şeyin kalbinde ki iyilik duygusu olduğunu biliyor ve kalbinde ki iyilik duygusunu her şeye rağmen muhafaza ediyorsa o insan dünyanın en zengin, mutlu insanıdır. Dolasıyla bizim yaptığımız bazı tavsifler insan olma açısından yapılmış tavsifler değildir. Yönetim sistemi açısından yapılmış tavsiflerdir. Bugün burada fiziksel engelleri ortadan kaldırmak ve engelli kardeşlerimizin daha rahat hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla hem manuel, hem akülü araba dağıtımı yapılacak. Bu çalışmalarından dolayı Büyükşehir Belediyemizi tebrik ediyorum. Bu konuda ki hassasiyetlerinin arttığını görüyorum, onlarında devam etmesini istiyorum” diye konuştu.

ŞEHİRLERİ ENGELLİ VATANDAŞLARA GÖRE DİZAYN EDİYORUZ”

Şehirlerin engelli vatandaşları düşünülerek dizayn edildiğini söyleyen Ünal, şunları kaydetti: “Şehir kaldırımıyla, bina girişiyle, hatta üst geçitlerin asansörüne varıncaya kadar engelli vatandaşlarımızın ulaşım imkânlarına göre dizayn ediliyor. Son 15 yılda AK Parti ve 94 yılından bugüne kadar da Recep Tayyip Erdoğan Belediyeciliğinin bir anlayışı olarak Ankara’ya Genel Merkezimize giderseniz binanın bütün donanımın engelli vatandaşlara göre yapıldığını görürsünüz. Şehirlerimizi de bu şekilde yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımızda şehir planlamasında buna büyük bir dikkat gösteriyor. Ama bakıyorsunuz kaldırımda engelli vatandaşımızın geçmesi için özel yol yapılmış ama vatandaş getirmiş arabasını oraya park etmiş. Geçen gün bir video izledim, kalbim yandı. İki tane araba park edilmiş engelli bir vatandaşımız akülü arabasıyla kaldırıma çıkamıyor, yola çıkamıyor, evinden dışarı çıkamıyor. Dolasıyla aslında her birimizin öncelikli olarak birbirimizle birlikte yaşarken kendi ihtiyaçlarımıza göre değil, içinde yaşadığımız toplumda diğer insanlarında ihtiyaçlarını düşünerek hareket etmek önemli. İnsan kendini sever ve insan kendini sevdiği için çocuğunu da sever. Bir insanın çocuğunu sevmesi sevgi değildir. Bir insanın bir başkasının çocuğunu kendi çocuğu kadar sevmesidir sevgi. O yüzden biz bir başkasını da kendimiz kadar sevebildiğimiz zaman sanıyorum dünya daha da güzelleşecek. Tekrardan Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve Büyükşehir çalışanlarımıza bu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

ENGELSİZ BİR KAHRAMANMARAŞ İÇİN YOLA ÇIKTIK”

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, engelsiz bir Kahramanmaraş için yola çıktıklarını söyledi. Kahramanmaraş’ın herkesin rahat nefes alacağı huzurlu ve mutlu bir şehir için gayret ettiklerini dile getiren Erkoç, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Bu şehir herkes için yaşanabilir hale getirme gayreti içerisindeyiz. Kahramanmaraş herkesin rahat nefes aldığı huzur ve mutlu bir şehir olsun amacımız. Bunun içinde bir nebze de olsa engeli kardeşlerimizin yükünü paylaşma, onların yaşamını kolaylaştırma gayreti ile bu müdürlüğü kurduk. 3 yıldan bu yana bu müdürlük bünyesinde çok önemli çalışmalarda bulunmaktayız. Tabi bu insanların engelli olma kendi iradeleri dışında olan bir olay. Herkes bu durumla karşılaşabilir. Biz bunun bilincindeyiz. Kahramanmaraş’ımızda da her ferdin bunun bilincinde olması inancındayız. Bu sorumlulukla davranması gerektiği inancındayız. Bu bilinç yaygınlaştığında ben inanıyorum birçok kazalar azalacak, engelli nüfus oranı da daha aşağılara düşeceği inancındayız. Hükümetimizde çok önemli çalışmalar yapmakta. Tabi 15 yıldan bu yana Türkiye’yi gerçekten sosyal devlet olduğunu ispatladı. Bunu da herkese hissettirdi. Bizde bu hükümetimizin çizmiş olduğu politikalar doğrultusunda ek yardım desteklerle faydalı olmalı gayreti içerisindeyiz. Tabi bugün gerçekten çok mutlu olduğumuz biran. İnşallah bu araçların dağıtılmasıyla beraber bir nebze de kardeşlerimizin hayatı daha da kolaylaşacağı inancındayız.”

ENGELLİLERİN TOPLUMUN GENELİNDE YAŞAMALARINI SAĞLIYORUZ”

Kahramanmaraş genelinde engelli vatandaşlara uygun tesisler ve parklar yaptıklarını ifade eden Erkoç, “Bizim genel amacımız engellileri toplumun genelinde yaşamalarını sağlamak. Yani bir noktaya toplayıp engelliler parkı ya da başka bir çalışmayla toplumdan ayrıştırma değil toplumla birleştirme onlarında normal hayat içinde hayatlarını sürdürmesidir. Bunun yanında da anneleri, babaları çok zor durumda çocuklarını bırakacakları bir yer yok. Bir tatile gitme durumları yok. Bunlarla ilgili örnek bir çalışma projemiz bitti. İnşallah yakında bununda ihalesini yapacağız. Çocuklarımızı misafir edeceğimiz, hatta buna bakıma muhtaç yaşlıları da katacağız. Birkaç günde olsa sizlere nefes aldırma gayreti içerisinde olacağız. Ben biliyorum birçok aile kendi şehirde bile yaşayan anne babasını bile ziyarete gitmekten yoksun. Çünkü çocuğunu teslim edebilecek birileri yok. Bundan dolayı sıkıntılar var. İnşallah SODES kapsamında güzel bir proje yapıyoruz. Buda onaylandığında hızlı bir şekilde başlayacağız” şeklinde konuştu.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz