Göreve geldiği günden itibaren vizyonu, cesareti, kararlığı ve azmi ile ilçesini Kahramanmaraş’ın en cazip yerlerinden biri haline getiren, 5 yılda yaptığı hizmetlerle cumhuriyet tarihinde yapılmayanları yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, hizmette sınır tanımıyor. Hizmette odak noktasına vatandaşı alan ve en ücra köşelere götürdüğü asfaltlarla Afşinli hemşerilerinin hayır duasını kazanan Başkan Güven, tamamladığı projeler ile ilçesine adeta altın çağını yaşatıyor. Seçim öncesi verdiği vaatlerin hemen hemen hepsini tamamlayan Başkan Güven, bu başarısı sonrasında 31 Mart yerel seçimleri için Cumhur İttifakı’ndan yeniden aday gösterilmiş ve oyların yüzde 56,73’nü alarak yeniden Afşin Belediye Başkanı seçilmişti. Seçim sonrası Manşet Gazetesi olarak Başkan Güven’e ‘Hayırlı olsun’ ziyaretinde bulunduk. Oldukça güzel ve samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette yeni dönemde yapacağı projeleri anlatan Başkan Güven,  her bir mahalleye Taziye Evi yapılacağının müjdesini verdi. Eksik olan hizmetlerin tek tek tamamlanacağının altını çizen Başkan Güven, Eshabı Kehf için Unesco’ya kalıcı miras listesinde olması yönünde başvuru yaptıklarını sözlerine ekledi.

“BELEDİYE ÖZ GELİRİNİ OLUŞTURDUK”

Afşin Belediyesi olarak belediye öz gelirini oluşturduklarından bahseden Başkan Güven, “Bizim diğerlerine göre metropol belediyeler hariç ilçe belediye avantajımız öz geliri oluşturduk. Bütçedeki oranını 5 yılda yüzde 20 artırdık. Geldiğimizde Yüzde 17 idi bunu yüzde 38’e çıkardık. İnşallah bu dönemde yüzde 50’nin üzerine çıkabilirsek. Ekonomi çok daralmazsa çıkartırız ve çok rahat etmeye başlarız. Ama diğer belediyeler Allah yardım etsin. Elbistan Belediyesi büyük bir borç yükü altında. Ekinözü, Nurhak, Pazarcık ve onlarında öz geliri düşündüklerini zannetmiyorum. Öz gelir olmayınca belediyecilik yapılmaz” diye konuştu.

“EKONOMİK OLARAK AFŞİNDE GİRDİ SAĞLAYACAK YATIRIMLARIN İÇİNDE OLACAĞIZ”

Ekonomik olarak Afşin’e girdi sağlayacak projelerin ve yatırımların içinde olacaklarına vurgu yapan Başkan Güven, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Öncelikle Cumhur İttifakı bileşenleri olarak AK Parti ve MHP, İlçe Başkanlarımızı, Kadın Kolları Başkanlarımıza, Gençlik Kolları Başkanlarımıza ve Ülkü Ocaklarına çok teşekkür ediyorum. Tabana kurulan Cumhur İttifakı Afşin’de tabanda kuruldu. Hala birlikteyiz ve birlikte hareket ediyoruz. Bayrak, millet ve beka için çalıştık, çalışmalarımız devam ediyor. Ben her iki teşkilata ve teşkilat başkanlarına teşekkür ediyorum. Yeni dönemde de ziyaretler devam ediyor, bir taraftan da işlerimiz devam ediyor. İkinci dönem olmanın avantajını yaşıyoruz. Kurulu bir düzenimiz var. İşlerimizi çok etkilemeden ziyaretçilerimizin de Allah yokluğunu vermesin kabul ediyoruz. Yeni dönemde de inşallah Afşin’de hem kültür hem de turizm anlamında farklı bir Afşin planlıyoruz, hayal ediyoruz. Rabbim inşallah nasip eder. Yeni belediye hizmet binamızı, müzelerimizi, açık hava müzelerini açacağız, kültür merkezimiz faaliyette. Ekonomik olarak Afşin’de girdi sağlayacak yatırımların içinde olacağız.”

“MİLLET BAHÇESİ EN BÜYÜK HAYALİMİZ”

En büyük hayallerinin Millet Bahçesi olduğunu belirten Başkan Güven, bu projeyi de Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile birlikte Afşin’e yapacaklarını söyledi. Sosyal tesislerin çoğalmaya başladığından söz eden Başkan Güven, “Yaz aylarından itibaren ekonomide tahmin ediyorum rahatlayacak. Genel bütçede yapacağımız yatırımlar, kamulaştırmalar, arkeolojik kazılar var. İnşallah bu dönemde onları yapmayı hayal ediyoruz. Biz hem enerji üretim havzası olan hem de turizmden pay alan bir Afşin hayal ediyoruz. Bunları Afşin halkına alternatif gelir kaynağı olarak düşünüyoruz. Sosyal tesislerimiz çoğalmaya başladı. Hem kamu yatırımları hem de özel sektör tarafından yapılan tesisler. Buda özellikle şehrin yaşanılabilirlik kriterini anlamında Afşin’e önemli bir katkı sağlıyor. Bunları da devam ettirmeye ve desteklemeye devam edeceğiz. Eksik olan hizmetler tamamlanacak. Örnek verecek olursak Afşin’de 30 tane Taziye Evi açılışını yaptık bizim dönemimizde. Afşin’de 66 mahallemiz var, inşallah her bir mahallemize asgari bir tane Taziye Evi hayal ediyoruz. İnşallah bu hayalimizi de gerçekleştiririz. Seçim Beyannamemizde yer alan Millet Bahçesi’ni, Büyükşehirle birlikte yapılacak inşallah. Yine 235 dönümlük bir alanda içinde Millet Konağı’nın bulunduğu, sosyal, spor alanları, gezinti ve dinlenme alanları bulunan bir Millet Bahçesi en büyük hayalimiz. İnşallah Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

“İLK YEŞİL ETİKETLİ BİNA AFŞİN’DE OLACAK”

Yeni Belediye Hizmet Binasını planladıklarını aktaran Başkan Güven, bu binanın yeşil etiketli bir bina olacağını ve bunun da Türkiye’de bir ilk olacağını kaydetti. Başkan Güven, sözlerinin devamında şunları dedi: “Yeşil etiketli bir hizmet binası planladık. Burada gri su kullanılacak, kendi enerjisini üretecek, soğutma ve ısıtma ihtiyaçları minimum da olacak. Ama vatandaşa hizmet anlamında ergonomik tasarlanmış bir hizmet binası hayal ediyoruz. Projelerimiz bitmek üzere. Yeşil etiketli bir bina olması hasebiyle bölgedeki ilk bina olacağını düşünüyorum. Türkiye’de yeşil etiketli hizmet binaları var, ben takip ediyorum. Herhalde kamu kurumları anlamında ilk yeşil etiketli bina Afşin’de olacak. Yeşil etiketten maksadımız, binanın yeşil olması yâda yeşile boyanması değil çevreye zarar vermeden katkı sağlayarak faaliyetlerine devam etmesidir. Hizmet binamızda yağmur sularını biriktirerek peyzaj ve sulamada gri su kullanacağız. Bina bir taraftan Afşin halkına hizmet verirken diğer taraftan da ihtiyaç duyduğu enerjiyi kendi üretecek. Afşin ve bölge olarak özellikle güneş enerjisi verimliliğinde 2’ci derece bir yer. Afşin’de güneş enerjisi santralleri var. Bizde belediye olarak güneş enerjisi santralini 1 haftaya kadar hizmete açıp üretime geçeceğiz. Bu imkânları kullanacağız. Belediye binasının yeşil etiketli olması da örnek teşkil etmesi açısından önemli. Ekolojiye ve ekonomiye sağladığı katkı anlamında önemli. Biz bu hizmet binasını yapmak istiyoruz. Rabbim inşallah nasip eder bize.”

ESHABI KEHF UNESCO KALICI MİRAS LİSTESİNDE OLMA YOLUNDA

“Eshabı Kehf için Unesco’ya kalıcı miras listesinde olması yönünde başvurumuzu yaptık” diyen Başkan Güven, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Bu konu ile ilgili personelimizi eğitime gönderdik. İnşallah AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Mahir Ünal ve diğer milletvekillerimizin desteğiyle kalıcı listeye aday olmak istiyoruz. Bir Göbeklitepe, Afrodisdas gibi Eshabı Kehf’in de Unesco’nun kalıcı listesinde yer almasını istiyoruz. Bu etiket değil tanıtım anlamında da çok önemli. Biliyorsunuz ki bu tanıtımlar için dünya genelinde milyon dolar ödenekler ayrılıyor. Ama Unesco listesine girdiğiniz zaman bu milyon dolarlık tanıtım bütçelerini kullanmadan aynı etkiyi yaratmış oluyorsunuz. Yapılan istatistiklere göre dünyada üzerinde seyahat eden turistlerin yüzde 30’u Unesco listesine göre seyahat ediyor. Bu da bölgemizin tanınırlığı ve dünya üzerinde tanıtılması anlamında çok önemli. 3-5 milyon dolarlık bütçeler yapmadan Unesco kalıcı listesinde yer alarak tüm dünyaya bölgenizi şehrinizi sahip olduğunuz değerleri tanıtmış oluyorsunuz. Bunula ilgili çabamız ve gayretimiz olacak inşallah, destek anlamında basın camiası da bizim en büyük destecimiz olur diye düşünüyoruz. Gündeme getirilmesi konusunda sizin desteğinize çok ihtiyacımız var. Bir taraftan da elinizde bir değer var ama bu değeri Unesco listesine taşımak da kulis işi. Bu işi de siz basın mensuplarının desteği olmadan yapmak mümkün değil. Kahramanmaraş’ta Unesco geçici listesinde olan oraya alınmaya değer bulunan tek yer Eshabı Kehf. Bu sadece Afşin’in değil tüm Kahramanmaraş’ın ortak değeridir. İnşallah bu konuda siz basın mensuplarından destek bekliyoruz. Afşin halkı bize dua etsinler. Duaları olduğum sürece biz hizmet etmeye devam edeceğiz. Dualarına muhtacız. Dualarını istiyoruz inşallah.”

Haber: Ahmet Güneçıkan/Emre Akkış/Tuğçe Kayar

Editör: Mahmut Beyaz