Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği (KAMED) tarafından dernek binasında düzenlenen programda ailelere madde bağımlılığının zararları, bağımlılıkla mücadelede izlenecek metotlar ve tedavi süreci anlatıldı. Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği (KAMED) faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerin eğitimlerini amaçlayan dernek, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu öncülüğünde kentte farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Bu kapsamda eğitim programlarına başlayan KAMED’de ilk olarak Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü’nde görevli psikolog Çağrı Seyfi Moroğlu tarafından madde bağımlılığı noktasında gençler ve aileleri bilgilendirildi.

TÜM KÖTÜLÜKLERİN ANASI MADDE BAĞIMLILIĞI”

Eğitim sonrası açıklamalarda bulunan KAMED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, Madde Bağımlıları Derneği’ni Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için kurduklarını söyledi. Hacıbebekoğlu, “Maalesef toplumda yaşanan kötülüklerin anası bağımlılıktan kaynaklanıyor” dedi. KAMED’in uyuşturucu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları en aza indirmek Hacıbebekoğlu, “Madde bağımlılığı, insan vücudunun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Sosyal bir varlık olan insanın çevresi ile uyum içinde olması, akıl ve zihin sağlığı ile mümkündür. Madde kullanımı ve bağımlılığı bireylerde fiziksel ve psikolojik hasarlar oluşturmakla, kişilerin uyun gücünü de zayıflatarak aile ve çevreden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Bununla birlikte toplumsal boyutta da sosyal, ekonomik zararlar oluşturmaktadır. Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği (KAMED) 25 Temmuz 2017 tarihinde, toplumda bağımlılık yapıcı maddelerin kullanılmasını ve yayılmasını önleme çalışmaları yapmak, bu maddelerin yarattığı bireysel ve toplumsal sorunları en aza indirmek ve toplumda sağlıklı davranışların gelişmesini sağlamak amacıyla kuruldu” şeklinde konuştu.

MADDE BAĞIMLILARINA DESTEK VERMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Derneğin çalışmaları hakkında bilgiler veren Hacıbebekoğlu, “Yerel katılımı güçlendirmek, toplum bilinci oluşturmak, derneğimizle işbirliği içerisinde olabilecek gönüllü kitlelere ulaşabilmek, madde kullanımını önlemek, madde bağımlısı kişilerin aile ve yakınlarıyla işbirliği ve iletişim oluşturarak madde bağımlısı olan bireylere iyileştirme sağlamak, toplum, ebeveyn bilinçlenmesi adına Sosyolog, Psikolog, Doktor, Sosyal Hizmetler ve Rehabilitasyon uzmanlarınca eğitim, seminer ve bilgilendirme toplantıları düzenlemek. Okullarda, öğrenci ve öğretmenlere yine bilinçlendirme amacı ile alanında uzman kişilerce eğitim ve seminerler düzenlemek. Madde bağımlısı olan daha çok kişiye ve ailelerine ulaşabilmek ve rehabilitasyon ile bağımlılıklarından kurtulabilecekleri imkanlara ulaşmalarını sağlamak. Madde bağımlısı kişilere rehabilitasyon süresinde destek sağlayıcı etkinlik ve faaliyetler hazırlamak, kişilerin ve ailelerin katılımını sağlamak” ifadelerini kullandı.

EN İYİ YOL HİÇ BAŞLAMAMAK”

Madde bağımlılığına karşı en iyi korunma yolunun hiç başlamamak olduğunu dile getiren Hacıbebekoğlu, “Yerelde ticari faaliyetlerde bulunan kurum ve işletmelerin, idari kurumların ve Sivil Toplum Kuruluşlarının sosyal sorumluluk projelerinde işbirliği kurup ortak çalışmalara imza atarak şehrimiz ve halkımız için birlikte hizmet alanı oluşturmak amaçları ile Kahramanmaraş Madde Bağımlıları Derneği çalışmalarına devam etmektedir. Birincil önleme çalışmaları olarak tanımlanan bu yaklaşımda derneğimiz, eğitim yolu ile madde kullanımının engellenmesine çalışılmaktadır. En iyi korunma yolu ise hiç başlamamaktır. Bir şekilde başlanmışsa da kurtulmak mümkündür” dedi.

DESTEKLERİNDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Hacıbebekoğlu konuşmalarına şu şekilde son verdi, “Bugüne kadar derneğimize ve çalışmalarımıza olan desteklerinden dolayı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Kahramanmaraş Valimiz Vahdettin Özkan'a, sağlıktan sorumlu Vali Yardımcımız Faruk Eraslan'a, derneğimize yer tahsisinde bulunan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’a, İl Halk Sağlığı Müdürü Ali Nuri Öksüz'e, yanımızda olan tüm kurum ve kuruluşlarına teşekkür ederiz.”

(Haber: Ahmet GÜNEÇIKAN)

Editör: Mahmut Beyaz