Türkiye’nin altın işleme bakımından en büyük ikinci kenti olan Kahramanmaraş, Kuzey Irak ile yaşanan referandum krizi sonrası zor günler geçiriyor. İhracatının yarıdan fazlasını o bölgeye yapan Kahramanmaraş ilişkilerin normalleşmesi içi gün sayıyor.

Konu hakkında bir açıklama yapan Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, dünyada yaşanan kaosların en çok altın fiyatlarını vurduğunu, alım gücü zayıfladığı için işleme yapamadıklarını söyledi. Türkiye’de şu anda iki ilin yaşanan gelişmelerden etkilendiğini bunlardan birinin İstanbul diğerinin Kahramanmaraş olduğunu belirten Öz, normalleşme sonrası işlerin tekrar açılacağını söyledi.

TARİHİNİN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Öz: “Altın fiyatları sadece ABD ile yaşanan vize krizi ile alakalı bir durum değil. Özellikle Ortadoğu’da Suriye’de, Iraktaki yaşanan olaylar altın fiyatlarını bire bir etkiliyor. Bunun ucuna ABD ile vize krizi eklenince altın fiyatları çok yükseldi. Tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Bu altın fiyatları sektörümüzü ve Kahramanmaraş’ta ki üreticileri esnafı etkiler mi? Derseniz; tabi ki etkiliyor. Hatta bire bir etkiliyor”

ALIM GÜCÜ ZAYIF

“Alım gücü ne kadar azalırsa tabi ki üretim kapasitesi o oranda düşüşe geçiyor” diyen Öz: “Bu yükseliş devam ettiği müddetçe sektörümüz olumsuz yönde etkilenecektir. Umuyorum; bu Ortadoğu’da ki olayların normalleşeceğini, normalleştiği zamanda altın fiyatlarının geri tekrar normal seviyelere düşeceğini tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK SEKTÖRÜMÜZ KUZEY IRAK

Sektör olarak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile direk bir ihracatın olmadığını belirten Öz, en çok sektörün Avrupa ve Kuzey Irak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kahramanmaraş olarak direk olarak ABD ile ihracatımız yok. Bizim Avrupa’ya direk ihracatımız var. Asıl bizi ilgilendiren Kuzey Irak bizim direk pazarımız. Yaşanan durumlar mevcut pazarı iyice tıkadı. Bir an önce oradaki durumun normalleşmesini bekliyoruz. En çok ihracat yaptığımız ürün verdiğimiz bölge Kuzey Irak bölgesi. Dünyanın her yerindeki bölgeler ile bizim araştırmamız devam ediyor. Özellikle Kahramanmaraş olarak ürün yelpazemiz Dubai ve Kuzey Afrika’da biraz hareketlilik yaşıyoruz. Esnaflarımız ciddi şekilde Kuzey Afrika’da ki ülkelerde de yatırım yapıyor. Libya sorunu var, dünyada ki kaos sektörümüzü ciddi şekilde etkiliyor. Her sektörü etkiliyor. Bunun yanı sıra bizim ürünlerimizde pahalı ürünler. Ham maddesi çok pahalı olduğu için, maalesef en büyük darbeyi bizim sektörümüze vuruyor. Zaten Türkiye’de İstanbul ve Kahramanmaraş’ın haricinde çok ciddi imalat kapasitesi olan bir ilde yok. Her ne kadar bizi etkiliyorsa, İstanbul’u da bunun yanı sıra daha büyük etkileri sıkıntıları oluyor”

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz