Son yıllarda ev almak için durumu olmayan vatandaşların tek çaresi olan konut kredileri, son yılların en yüksek faizini gördü. Konut Kredi Faizleri, yıllık ortalama yüzde 14,85 seviyesine yükselerek 2009 Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yüksek faizler nedeniyle konut alımını durduran vatandaşlar ise alternatif yöntemler arıyor. Emlakçılar ise konut kredi faizlerinin her yıl yükseldiğini ve hiç düşmediğini belirterek, müşteri kaybına yol açtığını öne sürdü.

Murat Özkan
“Faiz İşlerimizi Durgunlaştırdı”
İşlerimiz şuan konut satışı anlamında çok durgun. Bunun en büyük sebebi de bankaların konut kredisinin faizlerini yükseltmesi. Bundan dolayı da insanlar bankaya gitmeye bile korkar oldular. Vatandaşlar artık eskisi gibi konut alımına çok yönelmiyor. Kredi faizlerinin yüksek olması da tabi bizlerin işine olumsuz bir şekilde yansıyor. Yani satışlar durdu diyecek kadar az yani. Faizler en azından düşse de en azından vatandaşlar konut için kararsız olmasa, bu hem bizim için iyi olur hem de ev alacaklar için iyi olur. Yani vatandaşlar artık eskisi gibi değil. Bundan iki yıl önce durum böyle değildi mesela. Önceden emlak ofisine 20-30 tane müşteri geliyorsa şimdi 2 ya da 3 müşteri geliyor. Bizim elimizde bir sürü işler vardı. Vatandaşlar ev alımı için bekliyordu ama şuan faizlerin artmasından dolayı hepsi beklemede kaldı. Hükümetimiz bu konuda inşaat sektörüne ağırlık vermesi lazım. Yani en azından konut kredilerini düşürücü bir yöntem uygulasınlar ki bizim de vatandaşında önü açılsın. Bu sıkıntı sadece bizim için geçerli değil. Biz işimiz gereği müteahhitlerle de sıkı oluyoruz. Müteahhitlerde inşaat malzemesinin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı yakınıyor. Hal böyle olunca insanlarda bu duruma çok yanaşamıyor. Bundan dolayı zaten yeni konut yapımı eskisi gibi değil. Vatandaşlar çok talep göstermediği için firmalarda konut yapımını azalttı. Yapılan yerlerde zaten ana hatlar üzerine yapılıyor onlarında maliyetleri çok yüksek oluyor. Suriyeli vatandaşlar geldiğinde bize faydası oluyordu ama dediğim gibi bu faizler işimizi çok yıprattı, o yüzden faizlerin biran önce düşürülmesi lazım.


Fahri Şeker
“Vatandaş İki Katını Öder Oldu”
“Faizlerin yüksek olması açıkçası işlerimizi olumsuz yönde etkiledi ve vatandaşlar arasında da bir durgunluk söz konusu. Satışlar alabildiğine desek hiç olmaz satışlar hiç kalmadı desek yeridir. Mesela vatandaşın biri konut almak için konut faizine yöneliyor ama faizler çok pahalı olduğu için bir şey yapamıyor. 100 bin liraya bir konut kredisi aldığı zaman vatandaş bunu ödemek için fazladan 80 bin lira para veriyor faizle birlikte. Vatandaşın zaten alım gücü eskisi gibi kalmadı. İşsizlikte alabildiğine gidiyor zaten. Faizler birkaç yıl önce vatandaş 100 bin lira bir konut kredisi aldığında 30 bin lira faiz parası veriyorsa şimdi bu iki katına çıktı. Bundan on yıl bize 20-30 tane müşteri geliyorsa şimdi belki en fazla 5 tane geliyor. Zaten konutların fiyatları da her zamankinden daha çok arttı bunun en büyük nedeni de faizin artması. Yani bizim demek istediğimi faizin düşmesi. Faiz ne kadar düşerse vatandaşta o kadar konut alımına yönelir. Bu hem bizim için hem de vatandaşlar için daha iyi olur.”


Veli Temiz
“Faiz İstemiyoruz”
“Faizin olduğu yerde hiç iyi şeyler olmuyor. Gerçekten de Allah bu ümmeti faizden kurtarsın. Faizin gelmesiyle birlikte, artmasıyla birlikte vatandaşlar ev almaz oldu. Önceden vatandaşlar ev almak için bir şeyler yapmaya çalışırdı ama şimdi vatandaşlar durumu olmayınca konut alımı için konut kredisine yöneliyor, bu da ister istemez bankalar için bir avantaj oluyor ve konut kredisinin faizini arttırıyorlar. Konut kredisinin faizini arttırdıkları zamanda ne bizim işimize yarıyor ne de vatandaşların işine yarıyor. Umarım bundan sonra faiz olmadan bir yaşam olur da vatandaşlar istediğini alabilir. Hükümetimiz faiz konusunu kaldırmalıdır diye düşünüyorum.”


Fatih Kızıldağ
“Müşteriler Azaldı”

“Önceden işlerimiz çok iyiydi ama faizlerin artmasından sonra baya durdu. Yani bundan iki yıl öncesine kadar iş yerine 15-20 müşteri geliyorsa şimdi 2 ya da 3 müşteri gelir oldu. Bunun en büyük nedeni de konut kredi faizlerinin yüksekliği. O yüzden vatandaşlarda artık eskisi gibi konut alımına yönelmez oldu. Umarım bundan sonra işler daha iyi olur ve faizler düşer. Hem bizim işlerimiz olur hem de vatandaşlar ev sahibi olur.”

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz