Kahramanmaraş’ta konut sayısı her geçen gün artarken, ev satışlarının olmaması da emlakçı esnafının işlerini durma noktasına getirdi. Artan konuk kredisi faizlerinden dolayı konut satışlarının yapılamadığından şikâyetçi olan emlakçılar, hal böyle olunca vatandaşında konut almaya yanaşmadığını söyledi. Konut satışlarının olmamasından yakınan emlakçılar, konutta ki son durumu gazetemize değerlendirdi.

 

PİYASA DURGUN’

Son zamanlardaki olaylardan dolayı 15 Temmuz sürecinden bu yana işlerin çok durgun olduğunu dile getiren Mehmet Yeninar şu ifadeleri kullandı: “Konut satışlarının son hali içler acısı, çok durgun. 15 Temmuz darbesinden dolayı işler hiç iyi gitmiyor. Hiç tadı tuzu yok, millet kan ağlıyor. 8-9 ay siftahsız gelip gittiğimi biliyorum ben son dönemlerde hakikaten işler durma noktasında. Bundan iki yıl önceki durumuzda çok aşırı işler vardı. İşlerimiz eskiden çok iyiydi yaklaşık bir ya da bir buçuk yıldır oturuyoruz. Yani bir tapuya girdiğin zaman en az 150-200 tane satış vardı. Şuanda tapuya girdiğin zaman satış 20-30 tane zor çıkıyor. Genelde piyasa esnaf, memur bu kesimle dönüyordu, şimdi millette bir güven ortamı kalmadı. Kredi faizleri başını aldı gitti. Konut kredisinin şuan ki faizi çok yüksek, aşırı bir satış ortamı da yok bizim işlerde. Hükümetimizin bu konuda yardımcı olması lazım.”


KONUT KREDİ FAİZİ DÜŞÜRÜLSÜN’

Hükümetin konut kredisini düşürmesini ve istimlâk yapılacak yerleri istimlâk yapması gerektiğine vurgu yapan Yeninar, “İstimlâk edilecek yerler biran önce istimlâk edilmelidir. Yolları açıp memleketi genişletirse piyasaya bir canlılık gelir. Hükümetimizin biran önce bu konuya el atması lazım, eski harabe evleri yıkması lazım biran önce. Bunları yıkıp yol açsa piyasa canlanır bizim işimizde daha iyi olur, zaten piyasa şuan çok durgun. Banka kredisi faizi şuan çok yüksek özellikle de özel bankalar. Özel bankalar faizi düşürsün ki vatandaşımız daha iyi şartlarda ev alsın böylelikle bizim işlerde daha iyi olur” dedi.

İŞLERİMİZ TAMAMEN DURDU’

Emlak işlerinin durduğundan yakınan 30 yıllık emlakçi Ali Özsaatçi, “İşlerimizin tamamen durma noktasına geldi. Arsa fiyatları pahalı olunca maliyette pahalandı bu yüzden milletin alma gücü azaldı. Yüzde doksana yakın banka kredisi ile alınıyor arsa ya da konutlar, bankadaki kredi faizi yüksek olunca millet kaçınıyor krediden. Metre karesi 200 lira olan arsaların metre karesi bin liraya çıktı. Dolayısı ile bir yıldır işlerimiz durgun. Vatandaş uygun ev arıyor piyasada da uygun yok. Müteahhit arsa almak istiyor arsa alırken arsa sahibine kat teklif ediyor katıda verince kendine az bir daire kalıyor, daire az kaldığı içinde daireyi yüksek fiyata satıyor, böylede olunca kimse ev alamıyor. Bu konuda ben devletimizin yardımcı olmasını istiyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Mesut Benli

Editör: Mahmut Beyaz