Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında maaşlara yapılacak zammı beklerken, TÜED'den flaş bir öneri geldi. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED)'in talebi: Enflasyona endeksli TÜFE'nin bırakılıp, 6 aylık seyyanen zam şekline geçirilmesi. Emekliler için uygulanmakta olan TÜFE'ye endeksli bu sistemin beklentileri karşılamadığını söyleyen Ergün, şöyle konuştu:"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından belirlenmiş 418 madde ve 895 çeşidi kapsayan enflasyon sepeti hesaplamaları, emeklinin yaşamakta olduğu ekonomik gerçekliklerin çok uzağındadır, emekli ailesinin harcama kalıplarına uymamaktadır. Emekli, yaşı gereği değişen ihtiyaçlarını esas alan harcama kalıplarıyla oluşturulmuş, yeni bir sisteme ihtiyaç duymaktadır. Emekli aylıklarındaki 6'şar aylık artışların, gelir adaletini gözetecek şekilde seyyanen yapılmasını istiyoruz.”

“EMEKLİ ZOR DURUMDA”
Konuyla ilgili gazetemize konuşan TÜED Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, “Seyyanen zam emekli için en olumlu çözümdür. Fakat biz bunu her 4 aylık toplantılarımızda emekliler için ne yapabiliriz konusunda tartışırız, görüşürüz. Emeklinin bir an önce TÜFE’den ayrılıp toplu sözleşmeye dâhil edilmesi gerekiyor. Emekli için en uygun olan yöntem budur. TÜFE’de pinpon topundan şemsiyeye kadar emekliyi ilgilendirmeyen şeyler üzerinden zam hesaplamaları yapılıyor. Emekliyi ilgilendiren konular ekmek, elektrik, gıda maddesidir. Emekliye bunlar üzerinden zam yapılması gerekiyor. Bugün elektriğe gelen zam yüzde 50’i küsür ama emekliye yapılan zam yüzde 5. Bu nedenden ötürü de emekli zor durumda” şeklinde konuştu.

“GENEL BAŞKANIMIZLA SÜREKLİ İSTİŞARE HALİNDEYİZ”
Genel Başkanları Kazım Ergün ile sürekli istişare halinde olduklarını ve emeklilerin sorunlarını masaya yatırdıklarını dile getiren Ergün, “Genel Başkanımız Kazım Ergün’ün yapmış olduğu açıklamalar zaten günler öncesinde 81 ilin şube başkanlarının görüşleri alınarak yapılan açıklamalardır. Bundan dolayı da genel başkanımızın zam konusunda yapmış olduğu açıklamalar çok doğru ve yerindedir. Bugün biz emekliler yaklaşık 500 TL kadar fazla para alıyoruz. Seyyanen aldığımız zamlardan dolayı bizim aylığımız 2 bin TL’yi buluyor. Bizim seyyanen aldığımız zamlar yeni emeklilere yansımıyor. Yansımadığı için de yeni emeklilere bin 100 TL gibi maaş bağlanıyor. Dolayısıyla yeni emeklinin bizim gibi 2 bin TL alabilmesi için 20 yıl beklemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“SIKINTISI OLMAYAN EMEKLİ YOK”
Şu anda sıkıntısı olmayan emeklinin bulunmadığını dile getiren Ergün, “Şu anda sıkıntısı olmayan emekli yok. Yani bu hayat pahalılığında emekli zaten geçinemiyor. Emeklinin yüzde 60’ı iş arıyor. Benim defterimde iş arayan belki 200-300 emekli var. Herkes ek iş yapmak istiyor. Emekliye haftanın belirli günleri de olsa çalışabileceği bir iş imkânının belediyeler tarafından sağlanması gerekiyor. Emekli dilenci değil, hak etmediği bir parayı istemiyor. Emekli çalışıp kendi parasını kazanmak istiyor. Bu imkânların emekliler için yaratılması lazım” diye konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz