1970 yılında başkent Ankara’da kurulan ve kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği, bugün 50’inci yaşını kutluyor. Geçen 50 yıllık dönemde sürdürdüğü kararlı ve sağduyulu hak arama mücadeleleriyle başta işçi emeklileri, dul ve yetimler olmak üzere bütün kamuoyunun dikkatini üzerine toplamış ciddi bir sivil toplum kuruluşu olan TÜED, ülke genelinde 113 şubesiyle bütün emekli, dul ve yetimlere hizmet vermeye devam ediyor. Bir milyona yakın üyesiyle oldukça büyük bir STK olan TÜED’in 50’nci yıl dönümüne ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan TÜED Kahramanmaraş Şube Başkanı Mehmet Nalbantbaşı, TÜED’in bir üyesi olmaktan onur duyduğunu söyledi.

“EMEKLİ İNTİBAK BEKLİYOR”
Konuşmasının devamında emeklilerin sorunlarından da bahseden Nalbantbaşı, şunları kaydetti: “2000 yılı sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren ‘Emekli aylığı hesaplama karma sistemi’ aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışan dönemler için tek bir aylık hesaplama sistemi getirilmelidir.

REFAHTAN PAY TALEBİ!
Tüfe’ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı kanunun 55’inci maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir.

NORM VE STANDART BİRLİĞİ İSTENİYOR
Emekli aylıklarında norm ve standart birliğinin sağlanması için 506 sayılı kanun döneminde olduğu gibi gösterge sistemine geçilmeli ve alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olarak belirlenmelidir. Vergi idaresinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmelidir.

“EMEKLİ KATKI PAYI MUAFİYETİ BEKLİYOR
Emeklilierimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

İKRAMİYEDE ARTIŞ…
Emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri günün koşullarında yetersiz kalmaktadır. İkramiyeler enflasyona endekslenmelidir. Çalışırken ödenen aile yardımı emekli olunduğunda kesiliyor. Aile yardımının emeklilik döneminde de devam etmesini sağlayacak mevzuat değişikliklerine gidilmelidir.

PROMOSYANDA İYİLEŞME BEKLENİYOR
Günümüzde yetersiz kalan promosyon ödemelerin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler hakkaniyetli bir artış sistemine endekslenmelidir. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için emeklilere özel projeler yapılmalı emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50’ye yükseltilmelidir.

TÜFE’DE GÜNCELLEME BEKLENTİSİ
Pandemi koşulları nedeniyle; haberleşme, elektrik, su, temizlik ve gıda harcamalarında, hijyen malzemeleri teminindeki harcamalarda büyük artışlar meydana geldi. İnsanların tüketim kalıplarının köklü değişikliklere maruz kaldığı ortadadır. Bu nedenle enflasyon hesaplamalarında kullanılan ‘Harcama sepeti’ acilen güncellenmelidir. Aksi takdirde, TÜFE’ye endeksli maaş zamlarımız yetersiz kalacaktır.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz