Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’ın bir televizyon programına katılıp çağrı yapmasıyla tüm Türkiye’de başlayan ve gittikçe yaygınlaşan “Okuma Yazma Seferberliği” tüm hızıyla devam ediyor. İl ve ilçelerde bulunan Milli Eğitim Müdürlükleri seferberlik kapsamında okuma yazma bilmeyen herkese ulaşmaya çalışıyor. Eli kalem tutmayan kalmayıncaya kadar devam ettirilecek proje kapsamında yine il ve ilçelerde Okuma Yazma Seferberliği Yürütme Kurulu oluşturularak, seferberliğin takip edilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamda seferberlikle ilgili en ciddi çalışmaların yapıldığı illerden biri olan Kahramanmaraş’ta da Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Manşet Gazetesi’nden Emre Akkış’a özel açıklamalarda bulundu. Çalışmaların çok ciddi bir şekilde ilerlediğinin altını çizen Akkurt, sözlerine “Okuma Yazma bilmeyenlere çağrıda bulunuyorum; gelin bilginin kapısını beraber aralayalım” diyerek başladı. Seferberlik kapsamında ilk toplantının Vali Yardımcısı Ömer Adar Başkanlığında 6 Şubat tarihinde gerçekleştiğini belirten Akkurt, o günden bugüne hem toplantıların hem de çalışmaların sıklaştığını söyledi. Vatandaştan çok güzel tepkiler aldıklarını dile getiren Akkurt, şu ana kadar 16 bin civarında kişinin okuma yazma öğrenmek için müracaat ettiğini, bu sayının içinden 6 bin kişiye de ulaştıklarını kaydetti. Okuma yazma öğrenecek kişiye verilecek olan belgenin ilkokul diploması gibi işlev göreceğine vurgu yapan Akkurt, vatandaşın her istediği şartta kurs açmaya talip olduklarını da sözlerine ekledi.

HARF HARF HECE HECE YENİ BİR GELECEĞE”
Akkurt, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde eşlerinin himayelerinde ‘Harf harf hece hece yeni bir geleceğe’ sloganıyla bütün Türkiye’de okuma yazma seferberliği başlatıldı. Bu okuma yazma seferberliği ile bizde Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bazı etkinliklerde bulunduk. Bunlardan en önemlisi ve ilki 2016 TÜİK verilerine göre Kahramanmaraş’ta okuma yazma bilmeyenlerin durumunun tespit edilmesi ve sayılarının neler olduğuyla ilgili olarak bir çalışma yaptık. Hemen arkasından bakanlığın belirlemiş olduğu kriterler ve yayınlaşmış olduğu genelgeler çerçevesinde de bir okuryazarlık seferberliğini il yürütme kurulu oluşumunu sağladık. Bu il yürütme kurulu ildeki okuma yazma seferberliğinin hem tanıtımını hem il ve ilçelere yapacağı çalışmaları organize eden belirleyen bir kurul olacak ve bunların ilçe kurulları var. İlçe kurullarının da belirlemiş olduğu ilin ve bakanlığın ana politikaları konusunda yapacağı çalışmalar var. Bu belirlemelerden sonra hemen biz bunlarla ilgili çeşitli toplantılar yaptık. Bu yapmış olduğumuz toplantılar Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Ömer Adar’ın başkanlığında 6 Şubat tarihi itibariyle başladı. Var olan ve devam eden okuma yazma kurslarımızın ziyaret edilmesi, okuma yazma farkındalığının oluşturulmasıyla ilgili velilerin, öğretmenlerin ve ilçe yöneticilerinin katılımıyla bir toplantı yaptık. Bu toplantıdan sonra da vatandaşlara vermemiz gereken mesajı ilettik.”

SEFERBERLİĞİN TANITILMASI GEREKİYORDU”
Seferberliğin tanıtılması için gerekli tüm işlemleri yaptıklarını, diğer kamu kurumlarından da yardım istediklerini anlatan Akkurt, şunları kaydetti: “Seferberliğin tanıtılması gerekiyordu. Bu tanıtımla ilgili olarak önce Kahramanmaraş Müftülüğüne bir yazı yazdık. En yakın Halk Eğitim Merkezlerinden okuma yazma seferberliği ile ilgili var olan vatandaşların yönlendirilmesi, Kur’an kurslarında kurs gören annelerimizin, kız kardeşlerimizin ve kursiyerlerin bu konuda bilgilendirilmesi, vaazlarda hutbelerde okuma yazmayla ilgili olarak konuların belirlenmesi ve konuşulması hususunda talebimizi ilettik. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’ne aynı türden bir yazı yazaraktan toplu taşıma araçlarında onların elektronik reklam alanlarında, web sayfalarında tanıtım videolarımızın, afişlerimizin yayınlanması ve asılması konusunda talepte bulunduk. Onunla birlikte bu iş Halk Eğitim Merkezlerinin üzerinde yürüyeceği için Türkoğlu İlçesi’nde Halk Eğitim Müdürlerimizin ve Halk Eğitimden sorumlu Şube Müdürlerimizin katılımıyla okuryazarlık seferberliğimizi tanıtma toplantısı yaptık. Hemen bu toplantının arkasından da arkadaşlarımız alan taramalarını başladı ve ev ziyaretleri yaptılar. Kendi bulundukları en yakın çevreden bir çalışma oluştu.”

AİLEYE ULAŞACAK BİR MEKTUP KALEME ALDIK”
Direk kendi kaleminden çıkan ve her aileye ulaşacak bir mektup kaleme aldıklarını ve bu mektupta da seferberlikten bahsettiklerini ifade eden Akkurt, kaleme alınan bu mektup sayesinde kendilerine 16 bin geri dönüşün olduğunu belirtti. Akkurt, “Yine öğrencilerimiz vasıtasıyla her aileye ulaşacak bir mektup kaleme aldık. O mektubumuzda okuma yazma seferberliğinden bahsettik. Bu mektubumuzun arkasında da bir form vardı. Daha sonra vatandaşlarımıza bu mektup size ulaştıktan sonra bu formu doldurarak bize döner misiniz? Dedik. Bugün itibariyle bu mektup sayesinde bize 16 bin civarında geri dönüş oldu. Yani ailesinin içerisinde okuma yazma bilmediğini beyan eden ve onunla ilgili olarak bize geri dönüş talebinde bulunan 16 bin kişi oldu. Bu gelinen noktayı yeniden değerlendirmek üzere 11 ilçe müdürümüzün ve halk eğitim merkezi müdürümüzün katılımlarıyla tekrar E-Konferans üzerinden yeni bir toplantı yaptık ve arkadaşlarımızdan o gün itibariyle hem güncel rakamlarını aldık hem onların ilçedeki yapmış oldukları çalışmalarını dinledik. Onlarında gördük ki ilçelerinde yapmış oldukları çalışmalar vatandaşlarımıza illerimizin ve ilçelerimizin değişik alanlarına ulaşmış. Bende ayrı ayrı arkadaşlarımıza çabaları ve gayretleri için teşekkür ediyorum” şekline konuştu.

BİZ NEYİ AMAÇLIYORUZ?”
Yapılan çalışmalarla birlikte okuma yazma bilmeyenin kalmamasını amaçladıklarını aktaran Akkurt, “Biz vatandaşlarımızın hiç olmazsa bu iki aşamalı okuma yazma belgesini almasını tavsiye ediyoruz” diye konuştu. Akkurt, “Bu çalışmalardan sonra biz neyi amaçlıyoruz? Bakanlığımızın belirlemiş olduğu 2 hedef alan var. Bir hiç okuma yazma bilmeyenlere okuma yazmayı öğretecek okuryazar kursu veriyoruz ve buna da birinci kademe diyoruz. Bu birinci kademe okuryazar belgesini alan arkadaşlarımız okuyup yazmayı öğrenmiş olacaklar. Bu birinci kademe 80 saatten oluşuyor. Birde 180 saat devam eden 2’nci kademe okuma yazma belgemiz var ki bu ilkokul belgesinin yerine geçiyor. Şu anda bir ilkokul diploması neye sahipse bu belgede onun karşılığıdır. Yani bu belgeyi alan kişi ehliyet alabilir, açık ortaokula kayıt yaptırabilir. Bu bir ilk adımı ifade ediyor. Yâda benim için bu sadece yeterlidir der. Başka bir mesleki alanlara da yönelme şansını da kendisine verebilir. Biz vatandaşlarımızın hiç olmazsa bu iki aşamalı okuma yazma belgesini almasını tavsiye ediyoruz. Bunun üzerinde çalışıyoruz. Bunun için en yakın okula, halk eğitim merkezlerine yâda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı diğer kuruluşlara gittiklerinde onlar en uygun şekilde en yakın alanda yönlendirmeler yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

SON DERECE OLUMLU VE GÜZEL TEPKİLER ALIYORUZ”
Vatandaşlardan son derece olumlu ve güzel tepkiler aldıklarından bahseden Akkurt, “Yazdığımız mektuplardan 16 bin kişi bize tekrar geri döndü. Bu bize şu anda karşımızda 16 bin kişilik bir süreç olduğunu söylüyor. Tabii bu 16 bin kişinin okullarını bir günde açmamız mümkün değil. Bunu bir zamana yayıyoruz. Şu an itibariyle biz 6 bin kişiye ulaşmış durumdayız. 6 bin kişilik bir çalışmayı arkadaşlarımız yoğun bir şekilde yapıyorlar. Bayanlar bize şunu söylüyorlar; “Evet biz okula gitmemiştik. Şu anda bunun çok ciddi bir eksikliğini hissediyoruz. Çocuklarımızın okuldan geldiklerinde onların dersleriyle ödevleriyle ilgili yardımcı olamıyoruz. Bu yüzden doğru söyleyip söylemediklerini de test edemiyoruz. Bu anlamda cumhurbaşkanımızın emrini de yerine getireceğiz. Biz yaş yâda şart ne olursa olsun bu kurslara geleceğiz” diye çok yoğun bir teveccüh alıyoruz. Bir kısmı daha genç olan kişilerde ortaokul ve liseyi de bitirmek istediğini ifade etti. Son derece olumlu, güzel tepkiler aldığımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

VATANDAŞIN HER İSTEDİĞİ ŞARTTA KURS AÇMAYA TALİBİZ”
“Biz vatandaşın her istediği şartta kurs açmaya talibiz” diyen Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz ayrıca Büyükşehir Belediyesi Muhtarlar Daire Başkanlığı ile de görüştük. Bütün muhtarlarımıza bu okuma yazma kurslarıyla ilgili olarak bir seferberliğin başladığını, halk eğitim merkezilerine, okullara kendilerinin bildiği, tanıdığı vatandaşların gönderilmesini söyledik. Biz vatandaşın her istediği şartta kurs açmaya talibiz. Bunu açmak istediğimizi ifade ediyoruz. Herkesin bunu duyması, bilmesi, gönüllü bir şekilde gelmesi çok önemli. Çünkü istekli gelmek bizim işimizi çok daha kolaylaştırır. Bu kampanya da istekli bir kampanya. Onların programını esnek taleplerini elimizden geldiği kadar karşılık vereceğimizi ifade ederekten bu kampanyadan istifade etmelerini istediğimi söylemek istiyorum. Kahramanmaraş’ta okuma yazma bilmeyen kalmayıncaya kadar çalışmaya devam edeceğiz.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz