KSÜ ÖĞRENCİLERİNDEN BİR BAŞARI DAHA

Her geçen gün gelişen ve değişen, kaliteli eğitimi ile öğrencilerini geleceğe en iyi şekilde hazırlayan Kahramanmaraş Sütçü Üniversitesi, öğrencilerinin yaptığı farklı ve özel projeler sayesinde adını tüm dünyaya duyurmaya hazırlanıyor. Daha önce atık çimento kâğıtlarından ısı yalıtımı, atık yumurta kabuklarından kâğıt üretimi ve güneş panelleri projeleri ile geleceğe ışık tutan üniversite öğrencileri şimdi de tasarladıkları Elektrikli Otomobille yeni bir başarı hikayesine adlarını yazdırmayı hedefliyor. TÜBİTAK’ın düzenlediği elektrikli araçlar yarışlarına katılabilmek adına büyük uğraşlar veren öğrenciler, projeleriyle yarışmaya katılan 49 takım arasından 15’nci olmayı başardı. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Temiz ile Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ermurat öncülüğünde çalışmalarını yürüten Elektrik-Elektronik ve Makine Mühendisliği öğrencileri, ilerleyen yıllarda çağımızın en gözde projelerinden biri olacak Elektrikli Otomobil için de önemli bir adım attı.

Konuyla ilgili Manşet Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ermurat, tasarladıkları aracın 100 kilometreyi bir şarjla kat edebildiğini, saatte de 70 kilometre hıza çıkabildiğini kaydederek, 100 kilometrede de 1,13 TL’lik cüzi bir sarfiyatın gerçekleştiğini söyledi. Yarışa ilk defa katılmalarına rağmen 49 takım arasından 15’nci olduklarını ifade eden Ermurat, amaçlarının ilerleyen yıllarda daha iyi projeler üretmek olduğunu sözlerine ekledi.

AMAÇ ENERJİ VERİMLİLİĞİYDİ”

Ermurat, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Bu proje TÜBİTAK’ın elektrikli araç yarışlarına yönelik bir projeydi. Akademisyen, makine mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliğinden oluşan bir grupla birlikte geçtiğimiz yıl çalışmalara başladık. Hedefimiz 2017 yılında elektrik araç yarışlarına katılmaktı. Bu aracımızı 4 ay gibi kısa bir sürede detaylı tasarımını imalatını gerçekleştirdik. Burada hem makine mühendisliği öğrencilerimiz hem de elektrik, elektronik mühendisliği öğrencilerimiz bu çalışma içerisinde bulundular. Yarışların amacı enerji verimliliğiydi. Biz de elimizdeki imkanlar çerçevesinde bu yarışmaya yönelik olarak aracımızı tasarladık. Elektronik ekipmanların bir kısmı hizmet alımı ile karşılanmış, bir kısmı ise Elektronik Mühendisliği öğrencilerinin çalışmaları ile gerçekleştirilmiştir. Elektrik motoru ve sürücüsü daha önce üniversitemiz adına yine TUBİTAK’ın organize etmiş olduğu Güneş Enerjili Araç yarışlarında kullanılmış olan ekipmanlardır ve yeni geliştirilen araca monte edilmiştir. Batarya, Batarya yönetim sistemi ve telemetri de yine hizmet alımı yoluyla satın alınarak araca monte edilmiştir. Gerek satın alınan komponentlerin gerekse aracın far, sinyal, fren lambası, silecek, korna, fren-gaz tertibatı, Acil Stop butonu gibi elektrik-elektronik tertibatının tasarım ve tesisatının yapımı yine Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Makina Mühendisliği öğrencileri tarafından ortaklaşa yapılmıştır.”

3 BOYUTLU KATI MODELLEME YAZILIMI İLE TASARLANDI
Aracın 3 boyutlu katı modelleme yazılı ile tasarlandığını vurgulayan Ermurat, sözlerinin devamında şunları kaydetti: “Aracın mekanik kısmı tamamen Makina Mühendisliği laboratuvarlarında yapılmıştır. Mekanik kısım temelde iki ana bileşene ayrılmaktadır: Şasi ve Kabuk gövde. Mekanik aksamın gerek imal edilen gerekse satın alınan bütün komponentleri öğrencilerimiz tarafından 3 boyutlu katı modelleme yazılımı ile tasarlanmıştır. Tasarımı yapılan aracın şasisinin hem mukavemet analizleri hem de kabuğun aerodinamik analizleri Sonlu elemanlar yazılımları ile yine öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir. Aracın hafif olması için Alüminyum profillerle uzay kafes sistemi ile şasi tasarımı yapılmış ve gazaltı kaynak makinası ile imalat gerçekleştirilmiştir. Aracın tekerlekleri, süspansiyon sistemi ve direksiyon sistemi hazır alınarak kısmen modifiye edilmiş ve şasiye monte edilmiştir. Monte etmek için gerekli parçaların tasarım ve imalatı da büyük oranda bölüm laboratuvarlarında gerçekleştirilmiştir. Aracın kabuk gövdesi hafif olması için kompozit malzeme olması hedeflenmiş ve karbon fiber kompozit kullanılmıştır. Kabuk gövdesinin üretilmesi için gerekli kalıp tasarımı yine 3 boyutlu katı modelleme yazılımı ile gerçekleştirilmiş CNC tel kesme makinası ile hizmet alımı yoluyla imal ettirilmiştir. Kalıp parçaları laboratuvarımızda birleştirilerek tek bir kalıp haline getirilmiş ve karbon fiber malzeme elle yatırma metodu ile kalıbın üzerine serilerek kompozit kabuk üretimi yine öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmiştir.”

100 KİLOMTREYE 1,13 TL MALİYET

Aracın 100 kilometreye 1,13 TL’lik bir sarfiyat harcadığını anlatan Ermurat, “Enerji verimliliğinin esas olduğu elektrikli araç yarışlarına katılmak için başvuran 70 takımın başvurusu kabul edilerek desteklenmiştir. İlerleyen süreçlerde 21 takım yarıştan çekilmiş/diskalifiye olmuş, geriye 49 takım kalmıştır. 49 takım yarışa katılmak için kararlılık göstermiş ve organizasyon programına dâhil edilmiştir. Yarış haftası körfez yarış pistine giderek teknik kontrollere girip teknik kontrollerde başarılı olan takım sayısı 36’dır. Bu 36 takımdan 31 tanesi yarışlara katılarak yarışmıştır. Bu takımlar arasında Uğur Böceği ismini verdiğimiz aracımızla takımımız 15. sıradan yarışı sorunsuz bir şekilde tamamlamıştır. Ayrıca alüminyum şasi ve karbon fiber kompozit kaportadan oluşan aracımız saate 70 km/sa hıza ulaşabilmekte ve 100 km yi sadece 1.13tl maliyetle gidebilmektedir. Hem yarış esnasında hem de test sürüşleri esnasında birçok aracın arıza verdiği, yarış dışı kaldığı, pit alanına girerek teknik destek almak durumunda kaldığı bilgisini vererek aracımızın sorunsuz bir şekilde yarışı durmadan aralıksız bir şekilde sürdürdüğü bilgisini de vermek öğrencilerimizin özverili bir çalışma gerçekleştirdiğini belirtmek açısından önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bu yönüyle kurmuş olduğumuz Otomotiv Geliştirme Topluluğu çerçevesinde gerçekleştirilmiş olan bu faaliyetlerin Makina Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri arasında sinerji oluşturduğunu ve takım çalışması ile farklı ürünler üretme konusunda çeşitli projeler geliştirmek için cesaretlendirdiğini de belirtmekte fayda vardır” ifadelerini kullandı.

YENİ ARAÇ İÇİN KOLLAR SIVANDI

Araçtan edindikleri tecrübelerden yararlanarak, yeni bir araç geliştirmek için AR-GE çalışmalarına şimdiden başladıklarının altını çizen Ermurat, yapacakları projenin desteklenmesini istedi. Ermurat, “Enerji verimliliği amaçlı düzenlenen yarışlarda daha iyi sonuçlar elde etmek için ilkini yapmış olduğumuz aracımızdan edindiğimiz tecrübeleri de kullanarak yeni bir araç geliştirmek için AR-GE çalışmalarına şimdiden başlamış durumdayız. Uğur böceği hem TUBİTAK hem de KSÜ Rektörlüğü tarafından desteklenmiş ve hiçbir sponsorluk çalışmamız olmamıştır. Ancak önümüzdeki yıl halkımızın ve sanayicilerimizin de projeyi sahiplenmesi ve bu vesileyle daha güzel sonuçlar doğurması için öğrencilerimizi motive etmesi amacıyla sponsorluk anlaşmaları yapmak istiyoruz. Ayrıca projemize destek olan başta rektörümüz olmak üzere rektör yardımcılarımıza, hocalarımıza ve öğrencilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz