Elbistan Ziraat Odası Başkanı Memet Ali Bulut, 300 farklı laboratuvarda meydana gelen usulsüzlükler nedeniyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın toprak analiz laboratuvarını kapattığını ifade etti.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, Türkiye’deki toprak tahlil merkezleri 2016 yılı için kapatıldı dedi. Bulut yaptığı açıklamada, Türkiye’deki 300 laboratuvarda çeşitli sorunlar çıktığını ve Bakanlık tarafından yapılan incelemelerde raporların birbiriyle uyuşmadığı bilgisine varıldığı için bizlerde bu 300 laboratuvarın kapanacağını düşünüyorduk dedi. Bulut, çıkan bu sorunlar yüzünden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 yılındaki toprak tahlillerinin durdurulduğunu ifade etti. Bulut, “Elbistan'da 5 yıl önce toprak analiz laboratuvarı kuruldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazetede yayınladığı duyuru ile Türkiye'de 2016 yılı için toprak analiz laboratuvarları kapattığını bildirdi. 2017 yılında yeniden başlaması bekleniyor” dedi.

MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ

Başkan Bulut, “Kapanmanın sebebi, 300 adet toprak analiz laboratuvarında usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Özel laboratuvarlar da var. Bu analiz laboratuvarları ile bakanlığın yapmış olduğu toprak analiz sonuçları birbirini tutmuyor. Bunun bilgisine ulaştık. Bu şekilde usulsüzlük yaptığı belirlenen toprak analiz laboratuvarlarının kapanacağını düşünüyorduk. Bir yılda 80 bin toprak analizi raporu yazan laboratuvarlar var. Bunların hayali rakamlar olduğu belliydi. Bakanlık bu durumun farkına vardı. Sahtekarlık yapan analiz laboratuvarlarının kapanmasını beklerken bakanlık Türkiye genelinde 2016 yılı için toprak tahlili yapılmasını durdurdu” ifadelerini kullandı. Bulut, "Çiftçi bu yıl sadece mazot ve gübre desteği olarak 11 lira destek alabilecek. 2017 yılında faaliyetlerini dürüst bir şekilde yapan toprak analizi laboratuvarları yeniden açılacaktır” diye konuştu.

Erdi İşbilir/Elbistan

 

Editör: Mahmut Beyaz