Hava kirliliği raporlarında Türkiye ortalamasının bir hayli altında kalan Elbistan'da daha temiz hava için doğalgaza talep her geçen gün katlanarak artıyor. İlçenin birçok mahallesi doğalgaz hizmetinden yararlanmaya kısa bir süre içerisinde başlamışken, geriye kalan yerleşim bölgelerine ise doğalgazı ulaştırma çalışmaları hızla devam ediyor. Bölgedeki katı yakıt tüketiminin hava kirliliğinin önemli sebeplerinden biri olarak gösterildiği ilçede katı yakıt tüketimi azaldıkça hava kirliliği rakamlarındaki düşüşte dikkatlerden kaçmıyor.

"YARINLARIMIZ TEMİZ HAVADA YAŞASIN DİYE UĞRAŞIYORUZ"

İlçenin önde gelen doğalgaz şirketi Öztunç Mühendislik müdürü genç ve başarılı iş adamı Zübeyir Alp Öztunç ise, hava kirliliğini kısa bir süre içerisinde çok daha büyük oranlarda önleyeceklerini söyledi. Öztunç sözlerine şu şekilde devam etti: "Uzun yıllardır doğalgaz işinin içerisindeyim. Bildiğiniz üzere Elbistan'ın en büyük problemi hava kirliliğidir. Bu problem evet bizlerin yaşam kalitesini düşüren bir problem ama daha kötü senaryoların da başlangıcı niteliğindedir. Yarınlarımız söz konusu, bizler bu kötü havaya yeterince maruz kaldık. İstiyoruz ki en azından sonraki nesil kalmasın. Hani dışarıdan bakınca, doğalgaz işte bir yakıt türü bir kuzey ilçesine gelmiş gibi basit bir algı var. İşin içine girince durum gerçekten çok farklı. Hani yeni yakıt türünden ziyade yarınların temiz havaya kavuşması için uğraşıyoruz diyebilirim. Kendi ailemiz aklımıza geldiğinde, çocuklarımız, belki torunlarımız aklımıza geldiğinde maddi kazancımız umurumuzda dahi olmuyor. Ben ve çalıştırdığım ustalarım bu bilinçle işimizi yapıyoruz.

"ARTIK BU HAVA KİRLİLİĞİ ÇOK CANIMIZI SIKIYORDU"

Çoğu gün geç saatlere kadar çalışıyoruz. Şikayet ediyor bazen ustalarım, yorulduk bir kaç gün geç bitse ne olacak sanki diyorlar. Ne kadar erken bu yerleşim bölgesini bitirirsek o kadar erken çocuklar temiz hava solurlar diyorum. Artık dediğim gibi bu hava kirliliği çok canımızı yakmaya başlamıştı ve şuan bunu bir nebze de olsa engelleme gücüm var. Bende elimdeki bu imkanları bu amaçla kullanıyorum. Doğalgaz şirketi sahibi olmaktansa kendimi böyle tanımlıyorum.  Şöyle bir durumda var şehrimizin hava kirliliğinin tabi ki de tek sebebi katı yakıt değildi. Burada ülkenin en büyük termik santrallerinden bir tanesi var. Bu cümlenin anlamlarından bir tanesi de; Bu bölgede en büyük zehir kaynaklarından bir tanesi var. Katı yakıttan çok daha fazla havayı kirletiyor. Yarınlarımızı bizden çok daha fazla çalıyor. Bu yüzden doğalgaz buralarda önemlidir. Bizden önceki nesle bir baktığımızda, dikkatimizi ilk çeken şey akciğer kanserinden aramızdan ayrılanların sayısı olacaktır. Bir türlü aklım almıyor. Böyle bir durum var ve çoğu insanın haberi bile yok. Başka bir yerde bir kaç insan grip olsa aylarca yazılır çizilir ama termik santralin çevresindeki köylerde yaşayan insanların nasıl olduğundan kimsenin haberi yok.

"BİZ ELBİSTANLILARIN BUNA ALIŞMIŞ OLMASI"

Kimsenin haberinin olmamasından daha kötü olan ise, biz Elbistanlıların buna alışmış olmamız. Burada yaşayan bir insan için gayet normal cümleler, akciğer kanserinden şu şu hayatını kaybetti. İşte bu yüzden doğal gaz her yere bir an önce ulaşsın diye uğraşıyoruz. En azından bir şeyler yapmak adına bir çaba sarf ediyoruz. Pek yalan söylemeyi sevmem. Hakkımda doğalgaz işinden çok para kazaniyo gibi cümleler kuruluyor. Evet çok şükür kendi sektörümün en iyisiyim. İllaki bu durum bana maddi ve prestij olarak geri dönüyor. Ama röportajımın başından beri vurguluyorum asıl amacımız, doğup büyüdüğüm bu şehre hizmet etmek. Şunun teminatını verebilirim vatandaşlarıma ben ne kadar daha büyürsem o kadar bu şehre hizmet edeceğim. Bir gün buralar temiz havaya kavuşsun varsın kimse bizleri bilmesin. Vatandaşlarımız da büyük bir alkışı hak ediyor. Bu bölgeye doğalgaz 2018 yılında geldi. Gerçekten çok duyarlı bir şekilde neredeyse hepsi doğalgaza geçmek istedi. İnsanlarımıza iyi şeyler yapabilmeleri için bir fırsat verdiğimizde ne kadar çok duyarlı olduklarını yaşayarak gördüm. Biliyordum aslında, sonuç buraların içinden gelen biriyim ama bunu gözümle görmek beni ayrı bir mutlu etti diyebilirim.

"HAVA KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME NOKTASINDA EN BÜYÜK ENGELİMİZ KIŞ MEVSİMİ"

Hava kirliliğini önleme noktasında en büyük engelimiz kış mevsimi diyebilirim. Çalışma şartlarımız çok zor. Soğuk hava ve vatandaşlarımızın kış mevsimi geldiği için bizlerden hızlı olmamızı istemesi bizi zorlasa da üstesinden geliyoruz. Kış aylarını doğalgaz ile geçirmek isteyen birçok vatandaşımız var. Bir işletme patronu olarak bu konuda gereken önlemleri aldım. İş gücünü arttırdım. Çalışanlarımızı vatandaşları mağdur etmemek adına gereken temkinlerde bulundum. Bizden hizmet bekleyen tüm kent sakinlerine yardım edeceğiz. Öztunç Mühendislik olarak önceliğimiz maddi kaygılardan ziyade hemşerilerimize yardımcı olabilmek. Anlayışla karşılıyorum aslında bu durumu diyebilirim. Ben olsam bende kış tamamen gelmeden evimin ısınmasını tamamlamak isterim. Sadece unutulmaması gereken önemli bir nokta var, o da bu talep ve düşüncede olan binlerce insan var. İster istemez yoğunluk olacak.

"UZUN SÜRMEYECEK"

Önümüzde ki 1-2 yıl içerisinde Elbistan'ın tamamına doğalgaz ulaşacaktır. Vatandaşımız rahat olsun çok uzun sürmeyecek. Bu süreyi ne kadar kısaltabilirsek bizler için o kadar kaliteli hava söz konusu olacaktır. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik şartlar vatandaşı zorluyor bununda farkındayız. Bu konuda da halkımıza gereken yardımı yapıyoruz. Hiç bir vatandaşımızı geri çevirmemeye çalışıyoruz. Toparlamak gerekirse aynı yere çıkıyır her yol. Para bu işte çok küçük bir ayrıntıdır. Daha temiz hava için atılmış bir adım olarak görüyorum, işletmeme gelip doğalgaza geçmek istiyorum diyen her bir insanı. Bu güne kadar hep daha iyi bir Elbistan için çalıştım bugünden sonrada öyle olacak."

HABER: ALİHAN KÜRŞAT

Editör: Mahmut Beyaz