1969 yılında babası Mehmet Gitmişoğlu tarafından Çocuk Bahçesi’ne açılan işyeri ile başlayan berberlik serüvenine 1983 yılında adım atan ve o dönemlerde kısıtlı imkânlarla öğrendiği mesleğini bugün ilk günkü aşkla devam ettiren Aladdin Gitmişoğlu, babasından kalan mirası yarım asırdır sürdürmeye devam ediyor. 80’li yıllardaki berberlik anlayışıyla günümüzdeki anlayışın arasındaki farkları anlatan Gitmişoğlu, berberliğin şu anda daha popüler bir meslek haline geldiğinin altını çizdi. “Biz mesleği daha zor öğrendik. Biz sadece saç ve sakal kesmeyi bilirdik ama şu an çeşitler çoğaldı” diyen Gitmişoğlu, berberliğin artık genç işi olduğunu kaydetti. Şu anda Şehit Evliya Mahallesi, Uzunoluk Caddesi üzerindeki işyerinde berberlik hayatını sürdüren Gitmişoğlu’nun gençlere çağrısı var, “Kendinizi daha çok geliştirin.”

“80’Lİ YILLARDA TEK MODEL SAÇ TIRAŞI VARDI”
Gtimişooğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Berberlik baba mesleği. Babam bu işe 1969 yılında çocuk bahçesinde başladı. Daha sonra da bu mesleği bize öğretti. Şimdilik biz devam ediyoruz. Bizde bu mesleği bir sonraki kuşağa aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Biz berberlik mesleğini el makinesinde öğrendik. Babamız önceden ustura keskinlerdi. O şekilde sakal tıraşı yapardı. Bende berberlik mesleğini el makinesiyle çalışarak öğrendim. Bizim ustalarımız bu şekilde çalıştırlar. Saç yıkamak için su ısıtırdık. Şu an kombimiz var. Mesleğimiz geçmiş yıllarda daha zordu. Şu anda her şey teknolojiye döndü. Tabii şu anda berberlik mesleği daha güzel. Daha çok çeşit saç stil modelleri var. Bizden sonraki kuşaklar bizden bir adım daha öndeler. 80’li yıllarda tek model saç tıraşı vardı.

BİZ MESLEĞİ DAHA ZOR ÖĞRENDİK”
Biz mesleği daha zor öğrendik. Biz sadece saç ve sakal kesmeyi bilirdik ama şu an çeşitler çoğaldı. Önceden bir çeşit sakal vardı. Şu anda çeşit çeşit sakal modelleri var. İnsanların istekleri değişti. Mesela fizyonomik saç kesimleri çıktı. Bizde şu andaki teknolojiye tam olarak uyum sağlayamasak ta elimizden geleni yapıyoruz. Berberlik artık genç mesleği oldu. Gençler makasları bizden daha iyi kullanıyorlar. Bize tıraşa gelen kesim 35-60 yaş arası. Gençler gelmiyor. Yaşlı insan genç insana tıraş olabiliyor ama genç insan yaşlı ustalara tıraş olmuyor.

“USTALARIMIZ ÇOK KATIYDI”
Bizim ustalarımız çok katıydı. Bize ustalarımız tarafından bir şey söylendiği zaman biz karşısında tamam derdik ve yorum yapamazdık. Ama şu andaki nesil yorum yapmasının yanı sıra ayrıca yorum katıyor. Buda aslında çok güzel. Mesleği her geçen yıl yükseltmek için bu gerekli diye düşünüyorum.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz