Ev kadınlarının kazandıkları tüm para ceplerinde kalacak, yeni yılla birlikte gelen bu karar en çok da Kendisi evde üretip aile bütçesine katkı sağlamaya çalışan kadınları sevindirdi. Fakat bu uygulamanın bazı şartları da var. Ama artık evde üretilen el emeği göz nuru ürünlerin internet satışından vergi alınmayacak. Çünkü 1 Ocak itibariyle evlerinde üretim yapıp internet üzerinden satışa sunanlar 240 bin liraya kadar olan satışlarında vergiden muaf tutuldu.

SATIŞLARIN İNTERNETTEN YAPILMASI ŞART
Kadınların eli her daim işliyor. Üstelik onlar bu el emeği göz nuru ürünleri adeta yoktan var ediyor. Vergi muafiyetinden yararlanabilmek için üreten kişinin işyeri olmaması gerekiyor. Yani satışların sadece internetten yapılması şart.

ERİŞTE, SALÇA, TARHANA GİBİ ÜRÜNLERDE VERGİSİZ SATILABİLECEK
Hatta evde yapılan erişte, salça, tarhana ya da halı, kilim dokuma da internetten vergisiz satılabilecek. Ama ilk önce vergi dairelerinden esnaf vergi muafiyet belgesi almak ve bir bankada ticari hesap açmak gerekiyor. Tüm ödemelerinde bu hesaba yapılması şart.

“EV KADINLARIMIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MÜJDE”
Konuyla ilgili konuşan Kadem Kahramanmaraş Temsilcisi Mutlu Aslantürk, el emeklerinden vergi alınmamasının çok önemli bir müjde olduğunu belirterek, “Ev hanımlarının mesleki yeterliliklerinin geliştirilmesi konusunda çalışmalarımız eskiye dayanıyor. Kahramanmaraş’ta uzun bir süredir arkadaşlarımızın kendi becerilerini geliştirme noktasında destek veriyorduk. Bu yeni uygulamayla birlikte bundan istifade eden arkadaşların şansları biraz daha artmış olacak. Burada mesleki becerilerini arttırmak için yaptığımız kursların sonucunda elde ettikleri ürünleri çeşitli mecralardan vergi yükünü yüklenmeden pazarlayabilecekleri konusu arkadaşlarımız için önemli bir müjde. Uygulamanın mesleki becerilerini geliştirme noktasında insanların azmini ve isteğini arttıracağını düşünüyorum. Pazarlama imkânı olacağı için insanların hayat standartlarını değiştirmeye dönüştürebilecekleri için bundan memnuniyet duyacaklar. Şu anda geleneksel el sanatları ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Hat sanatımız üzerinden resim vb. kurslar üzerinden kadınlarımızın becerilerini geliştirmeye çalıştık” dedi.

“YENİ UYGULAMADAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”
Ressam Hülya Şirikçi Çekici ise, “Ben şu ana kadar çok kurslara katıldım. En son katıldığım kursta Kadem’in kursu idi. Deri üzerine çalışmalarımda var. Ayrıca ben ressamım. 4 tane kişisel sergim var. Bunun yanı sıra el işlerine olan hünerlerim ile arkadaşlarımın desteğiyle yaptığım ürünleri pazarlamaya başladım. Evde kendimce yaptığım ürünleri pazarlamaya çalışacağım. Yeni çıkan yasalardan dolayı çok memnunum. İnşallah herkese katkısı olur. Bilhassa hanımların ev ekonomisine katkı sağlama noktasında çok önemli. İstiyorum ki Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerine dair ne varsa pazarlayalım. Kendimizi sunalım çünkü biz başka şehirlere gittiğimiz zaman orada insanların farklı yaptığı bütün ürünleri satın alarak hatırası kalsın istiyoruz. Bunu biz Kahramanmaraş’ta da kendimiz yapsak daha güzel olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz