Ekmek israfını önlemek amacıyla 2014 yılından itibaran ülke genelinde başlatılan kampanya sonuç verdi. Ekmeğin çöpe gitmemesi için Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bu yıl da çalışmalarını sürdürüyor.

İnsanlık tarihinin en eski ve insanlığın en ortak besin maddelerinin başında yer alan ekmek; ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yıllardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyo-ekonomik yapısı nedeniyle beslenmemizde büyük bir öneme sahiptir. Sofralarımızın vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek, karbonhidrat ve protein kaynağı olarak beslenmede önemli bir yere sahiptir. Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr ekmek; Günlük alınması gereken enerjinin yüzde 30-36\'sını, Demirin yüzde 12-48\'ini, proteinin yüzde 39-42\'sini, kalsiyumun yüzde 9-57\'sini, B1 vitamininin yüzde 27-63\'ünü, B2 vitamininin yüzde 12-30\'unu, Niasinin yüzde 15-27\'sini karşılamaktadır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraşlı vatandaşların israf konusunda genel olarak bilinçli olduğunu söyledi. Emiralioğlu, konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

KAMPANYA 2014’DE BAŞLADI
Ekmek israfının önüne geçmek için vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarına 2014 yılında başlandığını ifade eden Emiralioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Genel Müdürlüğümüz tarafından 2014 yılı içerisinde, Başbakanlığımızın da destekleriyle ekmek israfını önleme kampanyasına başladık. Bakanlığımızın yönlendirmeleriyle biz de bu kampanyanın içerisinde bulunduk.   Aynı zamanda Türkiye genelinde başlatılan bir kampanyaydı. Bu yıla geçen yıla göre kampanya biraz daha yavaş devam ediyor. “

DULKADİROĞLU BELEDİYESİ BAYAT EKMEK KUTULARI YAPTIRDI
Geçen yıldan beri okullarda ekmek israfının önlenmesine yönelik eğitim çalışmaları düzenlediğini ifade eden Emiralioğlu; “Vatandaşları bilinçlendirmek için broşürler dağıttık. Temel hedefimiz yapılan ekmek israfına dikkat çekmekti. Amacımız buydu, bu anlamda çalışmalarımıza yerel belediyelerimiz destek verdiler. Özellikle Dulkadiroğlu Belediyemizin bu konuda değişik çalışmaları var. Mesela Trabzon Caddesi üzerine yol kenarlarına bayat ekmek kutusu yaptırıldı. Bu kutularda toplanan ekmekler hayvan yemi olarak kullanılmakta” dedi.

EKMEK ÇÖPE GİTMESİN!
“Ekmek sürekli tüketilen bir gıda olduğu için israfı konusunda bilinçlendirme çalışmaları da sürekli devam ettirilmeli” şeklinde ifadeler kullanan Emiralioğlu konuşmasına şu sözlerle son verdi: “ Bizim dinimizde israfa özellikle de ekmek israfına yer yok. Kültürümüzde aynı şekilde insanlarımız ekmeğe ayrı bir önem verir, hassasiyetle üzerinde durulur. Bayat ekmekten yapılan tatlılar, yemekler var. Kız meslek liselerinde öğrencilere bunları öğretiyoruz. Tabi öncelikli amacımız ekmeği bayatlamamasını sağlamak. Eğer bayatladıysa onu o şekilde değerlendirmek. Yani bir şekilde çöpe gitmesine engel olmalıyız.”

EKMEĞİN YÜZDE 5,9\'U İSRAF EDİLİYOR
Tahıla dayalı beslenmenin hakim olduğu ülkemizde ; Ekmek üretimi; günde 25.295 ton, yılda 9,2 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 101 milyon, yılda 37 milyar adettir. Ekmek tüketimi; günde 23.809 ton, yılda 8,7 milyon ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 95 milyon, yılda 35 milyar adettir. Ekmek israfı; günde 1.486 ton, yılda 542 bin ton, 250 gramlık standart ekmek üzerinden hesaplandığında günde 6 milyon, yılda 2,1 milyar adettir. Üretilen toplam ekmeğin yüzde 5,9\'u israf edilmektedir. Bir günde israf edilen toplam 6 milyon adet ekmeğin; 3 milyonu fırınlarda (yüzde 51,4), 2,3 milyonu hanelerde (yüzde 37,9), 0,6 milyonu yemekhaneler, lokantalar ve otellerde (yüzde 10,7) israf edilmektedir.

İSRAFIN EKONOMİK BOYUTU NEDİR?
Araştırmaya göre kişi başı ekmek israfı günlük 20 grdır. Bu miktar az gibi gözükse de ülke nüfusu göz önünde bulundurulduğunda israfın yıllık ekonomik boyutu, ekmeğin 2,80 TL olan kg birim fiyatından hareketle 1,5 milyar TL\'dir. Bir yılda israf edilen ekmeğin parasal karşılığı ile: 1 04 bin aile (5 kişilik) bir yıl boyunca yoksulluk sınırında geçinebilmekte, 162 bin asgari ücretli kişi bir yıl boyunca geçinebilmekte, 460 bin üniversite öğrencisine 12 ay boyunca aylık 280 TL burs verilebilmektedir. Ya da; 100 yataklı 80 hastane, yıllık 500 bin yolcu kapasiteli 18 havaalanı, 1 6 derslikli 500 okul, 300 öğrenci kapasiteli 250 yurt, 500 kilometrelik bölünmüş yol gibi hizmetlerden biri yapılabilmektedir.

İSRAFIN ÖNLENMESİ BAKIMINDAN
Ekmek İsrafını Önlemek İçin Evde Neler Yapılmalı? Yemekhanelerde ekmeğin ince dilimler halinde sunulması. Fırınlarda ihtiyaçtan fazla ekmek üretiminin engellenmesi, ekmek üretiminde çalışanların eğitilmesi, Ekmeğin doğru yöntemlerle muhafaza edilmesi gerekir. Bayatlamış ekmeğin en uygun yöntemlerle değerlendirilmesi. Hayvan beslenmesinde kullanılan ekmeğin de israf olduğu bilincinin edinilmesi. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi israfı azaltacaktır. Gereğinden fazla ekmek alındığında bir poşete bırakılarak buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir (Dondurucuda saklanan ekmekler 3 ay içerisinde tüketilmelidir. Sıcak havalarda ekmek yine buzdolabında saklanabilir. Bayatlamış ve kurumuş ekmekler; fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek yumuşatılması suretiyle tüketime uygun hale getirilebilir. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir

Haber: Şenol Güneş

 

  

Editör: Mahmut Beyaz