KURAKLIK ETKİLEMEDİ

2014 yılında Türkiye genelinde yaşanan bir kuraklık nedeniyle Kahramanmaraş’ta gözlemlediğimiz kadarda su bulunmayan, suyun az oluşu ile insanların bir çoğu az su isteyen buğdayı tercih etti. Tabi bu 2016 yılında Cumhuriyet tarihinin bir rekoruydu. 22 milyon ton. Kuraklığın devam etmesi ve yağışını az olması, çiftçilerin bir kısmının nohut ekmesine neden oldu. Her ne kadar da buğday ekimlerini azaldığını söylesek te, Türkiye’nin kendi kendine yetebilecek kadar buğdayı ürettiğini 26 milyon ton civarında, ürettiğini gördük. Ciddi anlamda buğday üretiminde düşüş gözlemlenmedi.

HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Son günlerde televizyon ve ulusal basında yer alan bir takım açıklamalar, bir takım spekülatif haberler var. Doların ve kurun yükselmesi ile birlikte fırsatçıların yaptıkları ve buğdaya ekmeğe, una yapacağı zamların alt yapısını hazırladıklarını görmüş olduk. Aslında Türkiye buğday üretiminde kendi kendine yeten bir ülke.

UN YAPIYORUZ

Türkiye’de buğday üretimi kendi kendine yettiği gibi yurt dışından özellikle buğday aldığımız Rusya’dan alıyoruz. Rusya’nın tahılı biraz daha soğuk iklim oluşu hasebiyle buğdayın özü ve protein oranı yüksek olduğu için Rusya’dan çok az miktarda olsa da alıyoruz. Ama aldığımız buğdayı kendi buğdayımız ile karıştırıp dünyaya tekrar un olarak satıyoruz. Yüzde 90 civarında Türkiye dünyanın un ihtiyacını karşılıyor. Un yaparken bazı protein oranları, bazı değerleri yoğunluğu elde edebilmemiz için un kalitesinin yüksek olabilmesi için Rusya ve farklı ülkelerden bir miktar alıyoruz. Bu ciddi anlamda buğday ihraç ettiğimiz anlamına gelmiyor. Buğday alıyoruz işleyip un olarak satıyoruz. Yani rantabl olan kısmını Türkiye kendi üretiyor.

PAMUK ÜRETİYORUZ

Kahramanmaraş’ta pamuk son yollarda fiyatının yüksek olması devletin vermiş olduğu destekler neticesinde pamuk ekimi her geçen gün çoğalıyor. Artık çiftçilerimiz pamuğa biraz daha sıcak bakmaya başladılar. Pamuk para ediyor. Fiyatı son derece iyi. Devlet tarafından verilen destekler iyi. Kahramanmaraş ilimizde geçtiğimiz yıllarda 50 bin dönüm olan ekili alanımız 100 bin dönüme çıktı. Fiyat ve desteklemeler bu şekilde devam ettiğinde çiftçimiz pamuğa küsmeyecek”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz