Geçtiğimiz günlerde genel merkezde ekmek fiyatlarına zam geleceği yönündeki spekülasyonlar hakkında basın açıklaması yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, “Kasım 2015'ten bugüne kadar ekmek fiyatlarında bir değişiklik söz konusu olmadı fakat geçen zaman zarfında akaryakıtta yüzde 28, maya fiyatında yüzde 25, SGK primlerinde yüzde 23 artış oldu. Bunlar göz önüne alındığında fırıncı esnafının fiyat artışı yapmasının zorunlu olduğu görülmektedir. Yapılacak olan zam hem esnafın yüzünü güldürecek ve esnafı kamuoyunda zor durumda bırakmayacak hem de vatandaşın cebini sarsmayacak bir zam olacak. Yani yapılacak olan artış enflasyonun üzerinde bir artış olmayacak” açıklamalarında bulunmuştu. Bunun üzerine Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkanı Erol Güneş, son günlerde gündemden düşmeyen ekmek zammıyla alakalı Manşet Gazetesi’ne konuştu.

EKMEĞE MUHAKKAK Kİ ZAM OLACAK”
“Ekmeğe en son Aralık 2015 yılında zam yapıldı. O gün mayanın kilogramı 30 TL’ydi. Şu an 60-65 TL oldu. Mayacılar tekelleşiyor ve buda fırıncılara yansıyor. Yakıt gideri yüzde 30 arttı. Neticede bizim un kadarda yakıtımız var” sözleriyle ekmeğe olan zammın doğal bir zam olacağını belirten Güneş, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Genel Başkanımız Halil İbrahim Balcı’nın yaptığı açıklamadan önce Uncular Federasyonu bir açıklama yapmıştı. Buğdaya yüzde 15 gibi bir zam yapılacağını söyledi. Zaten açıklama yapılmadan önce yüzde 5’lik bir artış yapılmıştı. Tabii doğal olarak bunun da ekmeğe zam olarak yansıyacaktır. Bu açıklamaların bazıları genelleme olarak yapıldı. Un fiyatları yöresel olarak değişiyor. Mesela bugün Ankara, İstanbul’daki un fiyatıyla Doğu’daki un fiyatı bir olmuyor. Bu yüzde 15’lik zammın geçeceğini zannetmiyorum. Şu anda 21 milyon ton buğday bekleniyor. 18 milyon tonda tüketim var. Ekmeğe yapılan zam devlet tarafından belediyeler tarafından engellenebiliyor ama un fiyatlarına bir engelleme yok. Ekmeğe muhakkak ki zam olacak.”

BİZİM ÖNÜMÜZÜ KESMESİNLER”
Devlet kurumlarının kendilerine yardımcı olması gerektiğini ifade eden Güneş, “Biz rica ediyoruz. Bizim önümüzü kesmesinler. Bugün memlekette 3 binin üzerinde fırıncı esnafı var. Bize destek olsunlar. Biz istiyoruz ki unun torbası 50 kuruş olsun ekmekte 50 kuruş olsun” diye konuştu. Güneş, “Devlet kurumları bize yardımcı olsunlar. Ekmeğimizin fiyatına müdahale edildiği gibi unun fiyatına da müdahale edilsin. Bir yaptırım olsun. Mesela bizim önümüzde halk ekmekler var. Halk ekmekler kar amaçlı yapmadığı için birçok masraflardan muaf oluyorlar. Halk ekmek ile bizim maliyetlerimiz bir değil. Bizim buradaki fiyat artışlarımızda belediye halk ekmeği baz alarak bizi kısıtlıyor. Yani bizim 3 yıldan bu yana yapamadığımız zammın sebebi halk ekmeğin karşımıza çıkmasıdır. Şu anda halk ekmek 250 gram ekmeği 75 Kuruşa satıyor. Bizim fırıncılarımız 250 gram ekmeği 75 kuruşa mal etme gibi bir şansı yok” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz