Ülke genelinde sürücü belgesi almak isteyen milyonlarca vatandaşa hem vakit hem de nakit yönünden kolaylık sağlamak adına harekete geçen Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Ocak tarihinden itibaren ehliyette yeni bir döneme geçmeye hazırlanıyor. Bu kapsamda yeni yılla birlikte direksiyon uygulama sınav değerlendirmelerini tablet bilgisayarla yapmayı hedefleyen bakanlık, yapılacak olan yeni uygulamayla birlikte birçok Avrupa ülkesini geride bırakarak, sürücü kurslarını daha sistematik hale getirmeyi amaçlıyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş Sürücü Kursları Dernek Başkanı Seyfi Moroğlu, “sınav yapıcılar da tablet dönemini başlayacak. Bu da Ocak ayından itibaren başlayacak. Biz bu kapsam da evrak hazırlamaktan kurtulacağız. Çünkü bu evrakların bir sürü yorucu durumları var. Sınav yapıcı komisyon hocamız kursun içinde sınav günü elinde tablet olacak ve sınavdan geçtiyse ya da kaldıysa sınav esnasında tabletle giriş yapacak, tablet direk bakanlığın sitesine düşecek ve o öğrenci orada sınavı kazanmış olacak. Dolayısıyla başka hiçbir işleme gerek kalmıyor. Yani bir tuşla bütün evrak takibi falan hepsi de kalkıyor” dedi.

DAHA YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”

Daha yapacak çok işlerinin olduğunu kaydeden Moroğlu, “Şuan Türkiye’nin en önemli konusu trafik terörüdür. Bu trafik kazalarını yarı yarıya azaltmak için, bakanlık devamlı tedbirler alıyor. Bu tedbirler 2020 yılına kadar devam edecek. Dolayısıyla da bu tedbirler aşama aşama uygulanacak. Şimdi de Bunun ileriki aşamasında, 2020 hedeflerinde bu da var. Bizim sürücü kurslarımızın eğitmenlerinin hepsinde birer tane tablet olacak. Vatandaşımız çalışmaya geldiği anda ise sisteme giriş yapılacak, bu da hem çalışmaların takibi açısından hem de eğitimin tam verilmesi açısından güzel bir şey olacak. Tabi her şeyin yedeği var ama insan canının yedeği yok. Bu konu çok önemli bir konu. Can ve mal güvenliğini sağlama konusunda, trafikte ölümlerin en azından yüzde 50 aşağı düşürme konusunda kararlıyız. Bunu da adım adım gerçekleştireceğiz. 2020’ye kadar daha yapacak çok işimiz var. Bununla birlikte de Avrupa ülkelerini geride bırakacağız” ifadelerini kullandı.

ÖN SINAV KALKIYOR

Sürücü kurslarının yaptığı ön sınavın artık olmayacağının bilgisini veren Moroğlu, sözlerinin devamında şu ifadelere yer verdi: “Kursiyerimizin sınava hazır olup olmadığını kontrol etmek amacıyla, ön sınav yapıyorduk. Bu ön sınavda da bir takım olumsuzluklar yaşanmış olabilir ki bazıları bunu makineye taşıdılar. Bu Danıştay’ın kararı ile ön sınav uygulaması kaldırıldı.”

E-SINAV CAN SİMİDİMİZ OLDU”

“E-sınav bizim can simidimiz oldu” diyen Moroğlu, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Elektronik sınavdan önce çok sıkıntılı bir dönem vardı. Bir aylık bir süreç vardı, burada hem bakanlığımız aşırı yükten kurtuldu hem kursiyerlerimiz beklemekten kurtuldu. Daha önce bakanlık Ankara’da bir hafta matbaa da bastırıyordu, kuryelerle, kamyonlarla Türkiye’nin 81 il ve ilçelerine dağıtılıyordu. Sınav oluyordu tekrar bunlar kuryelerle 81 ilde toplanıp tekrar Ankara’ya götürülüyordu. Ankara’da tekrar 10 gün okunması sürüyordu, 10 gün sonra ise sonuçlar açıklanıyordu ve 1 ay gibi insanların vaktini almış oluyordu. Şuan E sınavı Türkiye’de yedinci olarak Kahramanmaraş’ta ilk salonumuzu açtık. Milli eğitim Müdürümüz Mehmet Emin Akkurt’un çok büyük gayretleri ile ikinci E sınav salonumuzu da yılbaşından önce açacağız. Burada da Kahramanmaraş her yere örnek olmuş olacak. Daha sonra kursiyerlerimiz E sınava girecek ve sınavdan çıkarlarken de kapıdan notunu öğrenip çıkacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz