Fıtri farklılıkların farkında, sadece tüketen değil aynı zamanda çok yönlü bir üretkenliğe sahip bireylerin yetişmesine katkıda bulunma, kendi öz değer ve medeniyetinin ana unsurlarından beslenerek bir eğitim iklimi oluşturma amacıyla Kahramanmaraş’ta eğitim serüvenine başlayacak olan Altın Bilgi Okulları, uzman eğitimci kadrosu ve modern kampüsüyle göz kamaştırıyor. Kahramanmaraş’ın en önemli özel okul markalarından biri olma amacıyla 2018-2019 eğitim öğretim yılına hazırlanan Altın Bilgi Okulları, eğitim vizyonunu, milli-manevi değerlerini özümsemiş ve bununla birlikte modern dünyayı da çok iyi bilen nesiller yetiştirmek olarak belirledi. Öğrencilerin geleceğini aydınlatmak amacıyla kurulan Altın Bilgi Okulları, Kahramanmaraş eğitimine altın dokunuş yapacak. Modern ve teknolojik kampüsünün yanı sıra kentte ilk olacak Uzay Gözlem Evi’nden, yüzme havuzlarına, kapalı spor salonlarından, Robotik Kodlama dersleri ve yenilikçi bir eğitim anlayışıyla kent eğitimine damga vuracak olan Altın Bilgi Okulları, ayrıca Türkiye’de hiçbir okulda olmayan Flipped ve KEP eğitim modelleriyle de ‘altın’ gibi değerli bir gençliğin oluşmasını sağlayacak. Altın Bilgi Okulları’nın detaylarını Okul Yöneticisi Çağrı Kandemir’den dinledik. Anaokul, ilkokul ve kız öğrencilere özel ortaokulla eğitim-öğretime başlayacak olan Altın Bilgi Okulları’nı anlatan Kandemir, “Yaşanabilir bir dünyanın bilimsel gelişim açısından en ileri seviyelere ulaşmış, milli ve manevi değerlerine sıkıca bağlı bir gençlik tarafından muhafaza edilebileceğini düşünüyoruz” dedi.

HALKIN TALEBİ NEDENİYLE ZORUNLU HİSSETTİK”

Özel okul sayısının Kahramanmaraş’ta az olduğunu ve velilerden gelen talepler doğrultusunda Altın Bilgi Okulları’nı açmaya karar verdiklerini dile getiren Çağrı Kandemir, “Muhakkak her okulun kendine ait özellikleri ve prensipleri vardır, Kahramanmaraş’ımızda da birçok kıymetli özel okul var. Ancak biz, eğitimde önce ahlakın ön planda olması gerektiğini, ahlakla akademik ilimlerin iç içe birlikte yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan bir boşluğu doldurmanın yanı sıra halkın böyle bir talebi var bunu gördük ve bundan dolayı kendimizi böyle bir işe girmeye zorunlu hissettik. Zaten eğitimin içerisindeyiz, biliyorsunuz Akıl Küpü kreşimiz var, eğitim camiasının sürekli içerisindeyiz, eğitimci birçok arkadaşımızın da bir araya gelmesiyle birlikte böyle bir yapı oluşturduk. Bizim öncelikli hedefimiz ahlak temalı bir eğitim modeli oluşturmak” şeklinde konuştu.

KAHRAMANMARAŞ’IN DİNAMİKLERİNE UYGUN BİR OKUL AÇTIK”

Adı bilinen özel okulların bayisi olmak yerine Kahramanmaraş’ın yapısına uygun bir şekilde kendi markalarını yaratmak istediklerini dile getiren Kandemir, “Biz bir grup müteşebbis bir araya geldik, bu arkadaşlarımızla birlikte bir eğitim yuvası oluşturmak için karar aldık. Daha sonraki süreçte birçok ulusal okulla görüşmelerimiz oldu. Ancak en sonunda kendi okulumuzu açma, Kahramanmaraş’ımıza özel Kahramanmaraş’ın okulunu açma gereği hissettik. Bunun sebebi her şehrin kendine ait bir yapısı ve dokusu var. Şimdi ulusal bazda düşünülmüş bir okulun Kahramanmaraş’ın kendi yerel dinamiklerine uygun olmayacağını düşündüğümüz için biz Kahramanmaraş’ın o dinamiklerine uygun şekilde dizayn edebileceğimiz, sıfırdan oluşturabileceğimiz bir yapı ortaya çıkaralım istedik. Eğitim felsefesinden dizaynına, şirket tasarımına ve planlamalarına kadar sıfırdan kendimiz düzenledik” ifadelerini kullandı.

BİLGİNİN KIYMETLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Okulun isminin neden Altın Bilgi olduğunu anlatan Kandemir, “Okulumuz ismi Altın Bilgi, çünkü bilginin kıymetli olduğunu düşünüyoruz, bilginin değer verilmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyoruz, ne yazık ki şuan modern eğitim sisteminde karşılaşılan en büyük problem bilginin değil, bireyin daha değerli olması. Biz bilginin çok daha kıymetli olduğunu, bireyin bu bilgiye ulaşmak için bir emek sarf etmesi gerektiğini, eski geleneksel sistemimizde olan bilgiye ulaşmak için emek ve cefa çekilmesi, ona kıymet verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öyle olduğu zaman bilginin işlenmesi ve bilginin kullanılması çok daha kıymetli olur. O yüzden altın bilgi dedik, değerli bilgi dedik. Daha sonra da ‘Eğitime altın dokunuş’ diye bir slogan ortaya çıkardık. Eğitime altın dokunuş derken, biraz önce söylediğim kaygılarımız buna sebep oldu. Eğitime yapacağımız bu altın dokunuş tamamen ahlaki ve manevi değerler üzerine olacak bir dokunuştur. Sistemimiz üzerine en büyük eksiğin ahlaki ve manevi eksikliklerden kaynaklandığını düşünüyoruz, bu yüzden de bunu sloganımız haline getirdik” açıklamalarında bulundu.

FLİPPED MODELİNİ KULLANACAĞIZ”

Diğer özel okulları Kahramanmaraş için bir değer olarak gördüklerini ve okullarını diğer okullarla kıyaslamak istemediklerini dile getiren Kandemir, okullarını diğer okullardan ayıran bazı farklıkların olduğunu da söyledi. Eğitimde uygulayacakları Flipped Modeli’ni anlatan Kandemir, sözlerine şu şekilde devam etti; “Biz okulumuzu aslında diğer okullarla mukayese etmek istemiyoruz, biz diğer okulları rakip olarak görmüyoruz, Kahramanmaraş için onları da bir değer olarak görüyoruz. Kahramanmaraş’ta özel okulculuk, devlet okulları arasında orantıladığımızda çok düşük düzeyde, yanlış bilmiyorsam yüzde 2 yada 3 civarında. Bu oranın artması gerekiyor, özel okula insanların daha da rağbet etmesi için bu oran artmalı. Bunun olabilmesi için de özel okul çeşitliliğimizin artması gerekiyor, diğer okullar bizim açımızdan bir rakip değil. Ama bizim diğer okullardan ayıranlarımız var mı diye sorarsanız. Evet var. Diğer okullardan olan en önemli ayıranımız mesela özel olarak broşürler yaptık, bunlardan bir tanesi Flipped Modeli. Flipped Modeli Türkçe ismiyle ters yüz eğitim modeli diye geçiyor. Evde ders, okulda ödev yöntemi diye geçiyor. Türkiye’de şuan da MEF Üniversitesi uyguluyor. Yurt dışında ortaya çıkarılmış ve Avrupa’da hızla yayılan bir model. MEF üniversitesi çok aktif bir şekilde bütün derslerinde kullanıyor, biz de ilk yıl bir kısım derslerimizde daha çok Fen Bilgisi odaklı derslerde kullanmaya başlayacağız. Daha sonraki yıllarda olabildiğince bütün derslere yayacağız.”

ÖĞRENCİLER OKULA GELMEDEN DERSLERİNİ İŞLEYECEK”

Yeni neslin eğitimini yeni nesil eğitim yöntemleriyle yaptıklarını ve Flipped modelinin de diğer Avrupa okullarında başarıyla uygulandığını belirten Kandemir, “Biraz zorlu, biraz uğraştırıcı bir yöntem ama gerçekten bu modelin işe yarayacağını düşünüyoruz. Öğretmenimiz anlatacağı bir dersi, örnek veriyorum derste maddenin üç halini işleyecek, bunun öncesinde bizim okulumuzda hazırladığımız bir stüdyomuz olacak, bu stüdyomuzda bu ders çekilecek, hocamız kendi sınıfına, kendi öğrencilerine anlattığı gibi anlatacak. Daha sonra bunu sisteme yükleyeceğiz, öğrenciler okula gelmeden önce bu dersi izleyecekler, yani evlerindeyken ders yapmış olacaklar daha sonra okula geldiklerinde öğretmenleriyle birlikte bu dersin ödevini yapacaklar. Yani dersi daha da derinleştirecekler. Diğer bildiğimiz geleneksel sistemlerde nasıl oluyordu? Normalde okulda dersi yapıyordu, eve gittiğinde ödevi yapıp işi derinleştirmeye çalışıyordu. Burada da veliden yardım almak zorunda kalıyordu. Böyle bir durumda hem veliler hem de öğrenciler zor durumda kalıyor ve işi çok derinleştiremiyorlar işin açığı. Biz bunu önlemek istedik, yeni bir formül geliştirmek istedik ve yaptığımız araştırmalar sonucunda da Flipped modeli karşımıza çıktı. Bu modelin gayet uygun olacağını düşünerek gerekli yatırım ve hazırlıkları yapıyoruz. Şuan Ankara’da arkadaşlarımız bu konuyla ilgili ciddi şekilde çalışıyorlar, bu modelle ilgili öğretmenlerimize yönelik seminerlerimiz başlayacak. Bu Flipped Modeli’ni çok ciddi şekilde uygulayacağız İnşallah” dedi.

HİÇBİR BALIK UÇMAYA, HİÇBİR KUŞ YÜZMEYE ZORLANMAZ”

Kişiselleştirilmiş Eğitim Modeli’ni de anlatan Kandemir, “Flipped Modeli’nin yanı sıra bir de KEP adını verdiğimiz Kişiselleştirilmiş Eğitim Modeli’miz var. Kişiselleştirilmiş Eğitim Modeli’mizin sloganı her çocuk özeldir, her çocukla ayrı ayrı ilgilenilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biraz önce dediğim gibi ahlaki eğitim modellemesi yapıyoruz belki ama bunun en temeline döktüğümüz harcı aslında fıtrat temelli bir eğitim anlayışı olmamız, her çocuğun kendine ait bir fıtratı olduğunu, bu her fıtratın kendine ait bir özelliği olduğunu düşünüyoruz. Hepimizin bildiği bazı sloganlar var, mesela Osmanlı Medreselerinin kapısında, ‘Burada hiçbir balık uçmaya, hiçbir kuş yüzmeye zorlanmaz’ yazar. Biz de bu yazıyı asacağız duvarımıza, bu düsturla hareket etmeyi planlıyoruz. KEP Modeli nasıl işleyecek, rehberlik servisi bünyemizde okulun kontenjanına bağlı olarak 3 yada 4 öğretmenimiz derse girmeden, ders olmadan sadece buna odaklanmış bir şekilde çalışacaklar. Sınıftaki her öğrencimizi teker teker belli aralıklarla testlerden ve sınavlardan geçirecekler. Öğretmenleriyle o öğrenci özelinde istişare edecekler. Bu öğrencilerin eksik kazanımları veya öğrenme güçlüğü problemleri gibi veya sınıfın ortalamasından daha ileriye geçme durumları gibi durumları tespit edip bunlara çok daha öncesinden, yani ortaya henüz bir problem çıkmadan çocuğu tespit edip durumuna göre yönlendirmeye başlayacaklar. Bu yönlendirme sırasında da sınıf öğretmenlerinden ve branş öğretmenlerinden yardım alacaklar. Biz işi sadece öğretmenlere bırakmıyoruz, biz öğrenciyi öğretmen haricinde de takip ediyoruz. Bu durumda çok öğretmen odaklı değil, sistem odaklı bir eğitim ortaya koymuş oluyoruz. KEP modelini bu tarzıyla bile çok önemli bir ayıran olarak düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ SEVEREK OKULA GELECEKLER”

Altın Bilgi Okulları’nın 550 öğrenci kapasitesine sahip olduğunu ve sınıfların özelliklerini anlatan Çağrı Kandemir, “Okulumuzda ana sınıfı, ilkokul ve ortaokullarımız olacak. Tabi Milli Eğitim Müdürlüğü’müzü vereceği net kontenjanla birlikte 550 öğrenci kontenjanına ulaşabiliyoruz. Biz tabi kontenjanı tamamen zorlayarak öğrenciyi tıka basa buraya doldurmayı da düşünmüyoruz. Çok daha rahat bir öğrenim ortamı oluşsun, kalabalık olmasın istiyoruz. Sınıflarımız 18-22 kişi kapasiteli olacak. Sınıflarımızın her biri kendi renk konseptinde ayarlanıyor, dört duvarın bir tanesi o renge boyanıyor mesela mavi, sıraların sandalyesi maviye boyanıyor, dolapların kapaklarının bir tanesi ve perdeler maviye boyanıyor komple sınıf mavi ve beyazdan oluşuyor. Bir başkanı sınıfımızda da farklı renklerle beyazı karıştırıp bir konsept oluşturuyoruz. Çocukların severek geleceği bir ortam haline getiriyoruz. Çocukların zihnini açıcı, öğrenmelerini kolaylaştırıcı renkleri seçmeye dikkat ettik. Her sınıfımızda akıllı tahtalarımız var ve bu akıllı tahtalarımız gerçekten teknolojinin son ürünü, birçok özel okulda akıllı tahta dedikleri şey projeksiyonla yapılırken biz, LED akıllı tahtalardan aldık ve bunlar hem Windows hem de android işletim sistemine sahip. Ders esnasında herhangi bir arıza veya aksama olduğu zaman diğerini devreye sokup derslerine devam edebilecekler” açıklamalarında bulundu.

ULAŞIM SORUNUMUZ YOK, ÖNCE VELİLERİN GÖRMESİNİ İSTİYORUZ”

Altın Bilgi Okulları’nın Kahramanmaraş’ın tam merkezinde olduğunu ve hem velilerin hem de öğrencilerin ulaşımda sıkıntı yaşamayacağına dikkat çeken Kandemir, velilerin okulu ziyaret ettikten sonra öğrencilerinin kayıtlarını yaptırabileceğini söyledi. Kandemir konuşmasını şu şekilde tamamladı; “Yerimiz Kahramanmaraş’ın tam olarak göbeği, yani hem batının, hem doğunun, hem güneyin hem de kuzeyin tam ortasında merkezde bulunuyoruz. Ulaşımla ilgili velilerimizin sıkıntısının olmayacağını düşünüyoruz, özellikle bu konumlanmayı seçtik, başka alternatiflerimiz vardı ama buranın uygun olacağını düşündük. Okulumuz Abdülhamithan Camii’nin hemen altında, Necip Fazıl Kısakürek kavşağından da buraya ulaşım çok kolay, Orman Dairesi’nden de yine ulaşım kolay, bu yollarla çok kolay ulaşılabilecek bir konumda okulumuz. Velilerimizi muhakkak okulumuza davet ediyoruz, okulumuzu görmelerini istiyoruz, bizi tanımalarını istiyoruz, eğitimizle ve genel yapımızla ilgili fikir sahibi olmalarını ondan sonra eğer isterlerse çocuklarını okulumuza kayıt ettirmelerini düşünüyoruz. Çünkü yeni bir okuluz, yeni bir şekilde Kahramanmaraş’a hizmet getirmeye çalışıyoruz hem de anlayışımız da yenilikçi, bu yenilikçi anlayışla velilerimizin bizi tanımasını ve çocuklarını kayıt ettirmelerini bekliyoruz. Veliler yada her insan bilmediğinden korkar, ancak bizim bilinirlikle ilgili veya güvenilirlikle ilgili çok büyük sıkıntılarımız yok, okulumuzu birlikte teşkil ettiğimiz arkadaşlarımız hepsi eğitim camiasından, hepsi Milli Eğitim camiası içinde aktif görevde olan veya iş sahasında aktif olan insanlar. Bilinirlikle ilgili problemimiz yok, İnşallah velilerimiz bizi gördükleri zaman akıllarındaki sorularını merak ettiklerini sordukları zaman gönül rahatlığıyla öğrencilerini okulumuza kayıt ettirebileceklerdir.”

Haber: Ahmet Güneçıkan

Editör: Mahmut Beyaz