Türkiye'de Efsane Cuma olarak bilinen indirim şenliğinin, ABD'de Şükran Günü'nden sonra gelen ilk Cuma gününe Black Friday isminin verilmesiyle başladığı biliniyor. 1932'den bu yana Noel alışveriş sezonunun başlangıcı kabul ediliyor. Mağazalar bu günlerde çok erken saatte açılır ve geç kapanırlar ve beklenmedik derecede indirimli satış yaparlar. Kanada ve Ingiltere'de de Black Friday günü var ve bazı internet üzerinden iş yapan çeşitli şirketler de indirimli satışlar yapılıyor. Ülkemizde İsmi ilk olarak 2015'te duyulan Black Friday, 2016 yılında yavaş yavaş Türkiye e-ticaret sektörüne girmeye başladı. İlk yükselişini 26 Kasım 2017 tarihinde gösterdi. 2018 yılında alışveriş çılgınlığı düşüş yaşadı. Bu sene ise düşüşünü sürdürmeye devam ediyor. "Black Friday, Efsane Cuma, Süper Cuma, Efsane Günler" gibi farklı isimlerle zaman içerisinde arama hacmini değiştirdi ve Black Friday kelimesi koltuğu Efsane Cuma'ya kaptırdı.

"TÜKETİCİYE GÜVEN VERMEK LAZIM"

Kahramanmaraş'ta hizmet veren birçok marka ve işletme bu günlerde ülkenin her yerinde olduğu gibi çeşitli ürünlerde çeşitli indirim ve kampanyalar yaptı. Efsane Cuma adı altında alışveriş merkezinde yapılan kampanyaların çarşı esnafları tarafından yapılan kampanyalara göre daha çok ilgi görmesi ise dikkatleri çekti. Bu konuda Çetinkaya Kahramanmaraş Mağaza müdürü Erdal Öğüt ise, biz tüketici olarak ne istiyorsak müşterilerimize de onu sunuyoruz dedi. Öğüt sözlerine ise şu şekilde devam etti. "Bildiğiniz gibi ekonomik olarak sıkıntılı bir dönemdeyiz. Halkımız açısından bakıldığında, bu ekonomik dar boğazda bu alışveriş şenliği fırsattır. Sonuçta hepimizde birer tüketici olduğumuz için bu indirimden bir şekilde faydalanmak istiyoruz. Dediğim gibi hepimiz birer tüketiciyiz, bunun doğrultusunda yapacaklarımızı yapıyoruz. Öncelikle bizimde bir yerlerden bir şeyler aldığımızı unutmayarak tüketici kolaylık sağlama çabası içindeyiz. Biz de bu alışveriş şenliğinde kampanyalar yaptık. Mesela şuan mağazalarımızda yaptığımız kampanya hiç bir yerde yok. Üç ürün alana dördüncüsü bedava, bu kampanya tüm Türkiye geneli Çetinkaya mağazalarında geçerli.

" ÇOCUKLARIMIZI SEVİNDİRECEK ÜRÜNLERDE YİNE AYRI KAMPANYALARIMIZ VAR"

 İşin güzel yanı sadece giyimde yaptığımız kampanyalarla değil, bu şenliğe ayakkabıdan gıdaya kadar her dalda yaptığımız kampanyalar ile destek veriyoruz. Çocuklarımızı sevindirecek ürünlerde yine ayrı kampanyalarımız var. Çetinkaya mağazalarında A dan Z ye indirim var. Bu kampanyalara halkımızın talebi ise bizi çok sevindirici bir seviyededir. Çok teşekkür ediyorum halkımıza bizim kampanyalarımıza olumlu dönüş yaptıkları için. Takım arkadaşlarımız ile birlikte halkımıza hizmet vermek için üst düzey motivasyon ile çalışıyoruz. Ayrıyeten insanların yüzünde mutluluğa dönünce bizim sevincimiz iki kat artıyor. Emeklerimizi maddi geri dönüşü dışından halkımızda ufak da olsa mutluluk olarak yansıması tüm yorgunluğumuzu alıyor diyebilirim. Bu tür etkinlikler devam etmelidir. Tüketiciye yönelik, onların yararına ne varsa mutlaka devam etmelidir. Bu şenlikte önce fiyatları yükseltip sonra düşürüldüğüne yönelik eleştiriler var. İllaki yapan mağazalar vardır. Bu güzel etkinliği kendi menfaatine kullanan birçok işletme vardır.

"TÜM VATANDAŞIMIZ BİZE GÜVENİYOR"

Biz ülke çapında en çok güvenilen ve tercih edilen mağazaların başında geliyoruz. Tüm vatandaşımızda bizlere güveniyor, onların bu güvenini asla kırmayacağımızın da her zaman teminatını veriyoruz. Fiyatları belirlerken veya kampanya detaylarını belirlerken mutlaka öncesinde bir araştırma yaparız. Her zamanda bu en uygun, en tüketici yanlısı olan fiyatı belirleriz. Çok var gerçekten bunları yapmayan işletmeler şahsen kendi adıma çok denk geliyorum. İnsanlarda alışveriş yaparken korkmak gibi bir his kazandırdılar. Bunu biz kırmak adına elimizden geleni yapıyoruz. Yeri geliyor üründen edeceğimiz kardan tamamen taviz veriyoruz. Amacımız ekonomiye katkımız olsun. Genel müdürümüz Fehmi Bey'in direktifleri doğrultusunda aza kanaat ediyoruz diyebilirim. "

"ÇOK YOĞUN GEÇİYOR"

Çetinkaya mağazası çalışanlarından Yunus Güneş ise, bu indirim günlerinin çok yorucu geçtiğini söyleyerek ifadelerine şu şekilde devam etti. "Çetinkaya mağazası olarak bu alışveriş şenliğine kapsamlı bir şekilde hazırlandık. Günler öncesinden kampanyalarımızı hazırladık. Gereken düzenlemeleri yaptık. Talep de beklediğimiz gibi oldu. Şuan çok yoğun olduğumuzu gözlemlemeniz mümkündür. Yoruluyoruz, ama vatandaşımızın yararına olduğu için gerçekten en ufak bir şikâyetimiz yok. Burada çalışan tüm arkadaşlarımız çok tempolu bir şekilde vatandaşımıza yetişmeye çalışıyor."

"MİLLET OLARAK SEVERİZ BÖYLE ŞEYLERİ"

Fikret Kürşat ise, buna benzer özel günlerin milletimiz tarafından hep ilgi gördüğünü ve bu gibi günlerin bizler hayatın verdiği yorulmuşluk hissinden uzaklaştırdığını söyledi. Kürşat sonrasında, "Kasım ayında ülke genelinde birçok alışveriş kampanyası oldu. İnsanlarımız talep göstermiş olmalı ki kampanyalar hala olmaya devam ediyor. Böyle şeyler insanları dünyanın verdiği o yorgunluk hissinden uzaklaştıran az da olsa kafasını başka yerlere vermesini sağlayan şeylerdir. Çok doğru buluyorum ben hani ayrıntılarına inmeksizin genel olarak baktığımız da renkli görüntülere sebep oluyor. Millet olarak farklı şeyleri ve en önemlisi birlikte bir şeyler yapmayı severiz.

"ÇARŞIDA KESİNLİKLE NETLİK YOK"

Bu tarz kampanyaların çok talep görmesinin sebebi ise budur. Alışveriş merkezi ve çarşı konusuna gelirsek de, sadece açıklaması güven hissidir. Sonuçta hepimiz standart bir günümüzde defalarca kez bir yerlerden bir şeyler alıyoruz. Düşünsenize iki seçenek var; birinciden aldığın ürünün net bir fiyatı ve bir güvencesi yok, ikinciden aldığınız ürünün ise değişim fişinden tutunda aylarca garantisine kadar her şeyi var. Bir de şu durum var, çarşıdan aldığın bir ürün senden önceki ve senden sonraki müşteriye büyük olasılık ile aynı fiyata satılmamıştır. Kesinlikle netlik yok. Hani alışveriş merkezlerini övmek için değil ama iyisiyle kötüsüyle ne aldığınızı, ne karşılında aldığınızı bildiğiniz yerlerdir." ifadelerini kullandı.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz