Bir süredir gündemde olan ve tüm Türkiye’de geniş bir kesimin yararlanması beklenen İmar Barışı Düzenlemesi geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulu’ndan geçmişti. Söz konusu düzenleme, Resmi Gazete’de de yayınlanarak yürürlüğe girmişti. Önümüzdeki süreçte Bakanlık tarafından yetkilendirilen kuruluşlar ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından koordinasyonu yapılacak düzenlemeyle kayıt altında olmayan yapılar “Yapı Kayıt Belgesi” alabilecek. Buna göre, afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız; ruhsat ve eklerine veya imar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alınması, dönüşüm projelerine finans sağlanarak dönüşümün daha hızlı ve etkin yapılması amacıyla 31 Aralık 2017’den önce inşa edilen yapılar için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kurum ve kuruluşlara 31 Aralık 2018’e kadar başvurulması ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilecek. Yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu, diğer hususlar bakanlıkça hazırlanan Yapı Kayıt Sistemi’ne, yapı sahibinin beyanına göre kaydedilecek. Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 oranında alınacak kayıt bedeli, başvuru sahibi tarafından genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak.

RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATILACAK!

Yapı Kayıt Belgesi, yapının kullanım amacına yönelik olacak. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi alamamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesinin ve maliklerin tamamının muvafakatinin bulunması ve imar planında umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edilmesi halinde, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Bu durumda belirtilen bedelin iki katı ödenecek. Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların, Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar bakanlığa tahsis edilecek. Söz konusu belge sahipleri ile bunların kanuni veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılacak. Gelirler, bütçeye gelir kaydedilecek. Yapının depreme dayanıklılığı, malikin sorumluluğunda bulunacak. İmar sorununun en fazla olduğu illerden biri olan Kahramanmaraş’ta ise vatandaşlar düzenlemeden oldukça memnun. Bir an önce düzenlemenin hayata geçirilerek, evlerinin tapusunu almak istediklerini belirten Onikişubat İlçesi’ne bağlı Dumlupınar Mahallesi ve Haydarbey Mahallesi’nde bulunan Arıgüloğlu Sitesi sakinleri yerel yöneticilerine imar barışından faydalanma çağrısında bulundu.

TAPU’YA GİTTİK, EVİMİZ BAŞKASININ ÜSTÜNE ÇIKTI”

Gazetemiz aracılığıyla bu zamana kadar yaşadıkları sorunları anlatan Dumlupınar Mahallesi sakini Ali Bulut, daha önce Tapu Dairesi’ne gittiğini ve evlerinin başkasının üzerine çıktığını söyledi. Bulut, “1990 yılından bu yana Dumlupınar Mahallesi’nde ikamet ediyorum. İmar noktasında hayırlı bir haber bekliyoruz, bizler için çok iyi olur yapılacak bir barış. Biz imar noktasında çok büyük sorunlar yaşadık, tapularımız yok, evlerimiz hep başkasının üzerine çıkmış, arsa tapuları hep başkasının üzerine. Onları almak için Tapu’ya gittik ama alamadık. Elektrik, su aboneleri üzerimize olduğu halde, satış senetlerimiz de var. Her şeyimiz olduğu halde geçtiğimiz hafta tapuya gittik, burada şerh var, ne alınır ne de satılır dediler, bizi geri gönderdiler. Başbakanımızın müjdesinin bize de uygulanmasını bekliyoruz, tapularımızın verilmesini istiyoruz. Bize çok büyük faydası olur, evimizi barkımızı güvenceye alırız. Üst katımıza mesela abone alamıyoruz, ev bizim üzerimize çıkmadı, tapuyu da alamayınca elektrik abonesi çektiremiyoruz” dedi.

TAPULARIMIZIN HEPSİ ŞERHLİ”

Evlerinin tapusuz olduğunu belirten Halil Zıba ise, “İmar barışı İnşallah bize de yansır, bilindiği üzere evlerimiz hep tapusuz. Abonelik alamıyoruz, tapularımızın hepsi şerhli, bir an önce bu durumun çözülmesini istiyoruz. Başbakanımızdan, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’tan, Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek’ten destek bekliyoruz, bazı mahallelere hızlı bir şekilde tapuların verildiğini öğrendik. İnşallah Dumlupınar Mahallesi’nde de bizim tapularımız verilir. Evlerimizin tapusunu istiyoruz” ifadelerini kullandı.

ABONELİK ALMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUZ”

Evlerinin tapusunun olmaması nedeniyle elektrik, su ve doğalgaz aboneliği almakta zorlandıklarını dile Yakup Tıraş, “İmar barışı güzel bir uygulama ama bizim mahallemize olur mu olmaz mı bilmiyoruz, şuan da bizim de tapularımız yok. Tapularımızı istiyoruz, verirlerse çok iyi olur. Ev bizim mi, başkasının mı belli değil, elektrik, su, doğalgaz abonesi almakta çok zorluk çekiyoruz. Alamıyoruz da, zamanında senetle alınmış, satılmış. 70-80 yıldan bu yana böyle buralar” şeklinde konuştu.

ÇILGIN BİR PROJE METRUK YAPILARDAN KURTARIR”

Dumlupınar Mahallesi Muhtarı Serdar Şavkılı da mahalle halkının sürekli tapu sorunları yaşadığını belirterek, İmar Barışı Uygulaması’nın müjdeli bir haber olduğunu söyledi. Dumlupınar Mahallesi’nin yapılacak bir çılgın projeyle metruk yapılardan kurtulacağına inandığını belirten Şavkılı, “Başbakanımız Binali Yıldırım ülkemize imar barışı adı altında müjdeli bir haber vermişti, bu verdiği haber gerçekten çok güzel bir haberdi. Biz bu haberin aynısını mahallemize de istiyoruz. Geçenlerde bir toplantıda Onikişubat Belediye Başkanımız Hanefi Mahçiçek tapular için bir çalışma hazırladıklarını söylemişti, öyle güzel bir haber duymuştuk. Ailelerimiz senetle ev satın almışlar, senetle geri tekrar satıyorlar ama özellikle abonelik alırken çok büyük zorluk çekiyorlar. Bizim ailelerimizin bu zorluklardan kurtulmasını, örneğin oğluyla, ailesiyle yaşayan ailelerimiz var, çocuklarını evlendiriyor, bir üst kata ev yaptırmak istiyor ama tapusu yok. Ruhsat almak istiyor ama alamıyor, keza buna benzer doğalgaz abonesi almak istiyor alamıyor. Bundan dolayı mahallemizdeki insanlar çok büyük zorluklar çekiyor, bizde mahalle muhtarı olarak bu ailelerimizin sıkıntılarını dinliyoruz, belediyemize iletiyoruz. Daha önce 2005’te böyle bir alınmış karar var, Tapu Dairesi’nde, hatta dosyası da açıldı. Bizim mahalle muhtarlığı olarak Tapu Dairesi’ne dilekçemizde var, elimizde güncel bir dilekçe de mevcut, tapu Valiliğe bir yazı yazmış bununla ilgili çalışma yapın denmiş, ama herhangi bir çalışma yapılmadı. Belediyelerimizle tapunun birlikte çalışıp bu konunun çözüme kavuşmasını istiyoruz. Belediye başkanlarımızdan, özellikle buna benzer bir çılgın projede Kahramanmaraş’ımızdaki bu tip kenar mahallelerin metruk yapıların kurtulması için bekliyoruz. Bu da öncelikle tapudan başlar diye umuyoruz” açıklamalarında bulundu.

EVİMİZİ ALIP-SATAMIYORUZ”

Onikişubat İlçesi’ne bağlı Haydarbey Mahallesi’nde bulunan Arıgüloğlu Sitesi yöneticisi Yetiş Akın Türker de 2001 yılından bu yana apartmanlarında imar sorunuyla boğuştuklarını söyledi. Evlerinin alım ve satımını yapamadıklarına dikkat çeken Türker, “Bu binada 2001 yılından beri imar sorunuyla boğuşuyoruz, Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz haftalarda verdiği müjde doğru, bu sorundan acı çekenler olarak böyle bir müjdeli haberi bekliyorduk. Şuan da apartmanımız arsa tapusu olduğu için kat irtifakı çıkartamadığımızdan birçok sorun yaşadık. Bu barışla İnşallah kat irtifakını çıkartacağız, Başbakan Binali Yıldırıma çok teşekkür ediyoruz, bizim yerel yönetimlerimizden de destek bekliyoruz. İki blokta 38 daire var. Biz elektrik, su yada doğalgaz çekmede sorun yaşamadık ama alım satım yaparken arsa tapusu olduğu için çok fazla sorunlar yaşadık. Bunları İnşallah bu yasayla aşacağız. Şimdi bu asanın çıkması her yönden olumlu ama hızlanırsa ve alınacak para miktarı biraz kısıtlanırsa daha iyi olur. Şimdi evi değiştireceğimiz yada kredi çekeceğimiz zaman bunları çekemiyorduk, bu yasayla çekeceğiz. İnşallah Türk ekonomisine katkı için de evlerimizi satabileceğiz yada başka bir ev alabileceğiz. İyi şeyler bekliyoruz” dedi.

DEVLETİMİZ KANAYAN YARAYA PARMAK BASTI”

İmar barışıyla birlikte devletin yıllardan beri kanayan yaraya parmak bastığını dile getiren Osman Açık, şu şekilde konuştu, “İmar barışı gerçekten çok güzel bir uygulama, yıllardan beri kanayan bir yaraya parmak basmış oldu. Böylelikle devletle halkın arasındaki bürokrasi engeli de nispeten kaldırılmış oldu. Başbakan Binali Yıldırım’a teşekkür ederiz, hem Büyükşehir Belediye Başkanımızdan hem de Onikişubat Belediye Başkanımızdan yardım bekliyoruz.”

İHTİYACIM OLDUĞUNDA SATAMIYORUM”

İhtiyaçları olduğunda evlerini satamadıklarına değinen Yusuf Özdemir de yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandın, “Çıkan imar barışı yasası nedeniyle Başbakanımız Binali Yıldırım’a teşekkür ederiz, burada binamızla ilgili sorun yaşıyorduk, ne satabiliyor nede alabiliyorduk. İhtiyacın olduğu zaman evini satman gerekiyor ama satamıyorsun, bu yüzden bu yasa çok güzel bir yasa. Devletimizden ve belediyelerimizden hızlı bir şekilde bu uygulamayı yerine getirmesini ve bizleri rahatlatmasını bekliyoruz. Hepsine teşekkür ederiz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz